Minifesztivállal indítottuk a nyarat a Margitszigeten

A szó legszorosabb értelmében tartottak nyárindítót a margitszigeti Kristály Színtéren június elsején, szombaton. A Cirque de Margaret elnevezésű eseményen a házigazda, Co Lee-n kívül még számos előadó lépett fel, leginkább a hip-hop berkeiből. Hogyan fért meg egymás mellett a cirkusz és a hip-hop? Mi húzta majdnem keresztül a koncertet? A cikkből kiderül!

Cirque de Margaret 2024
kép: Tixa

Az underground körökből egyre nagyobb figyelemben részesülő Co Lee koncertjéről gyakorlatilag csak az nem értesülhetett, aki média detoxot tartott a koncert hetében. Interjúk, ajánlók és cikkek láttak napvilágot – sőt, talán még a városban is láttam plakátot – és népszerűsítették az eseményt (júniusi programajánlónkban nálunk is helyet kapott). Így nem meglepő, hogy onnantól, hogy értesültünk az eseményről, ottlétünk nem igazán volt kérdéses.

Ezt húzta volna keresztül első körben a baljós időjárás, majd pedig a Margitszigeten áthaladó békemenet, amely embertömege a koncert kezdésekor se csillapodott, de biciklikkel átverekedve magunkat végül sikeresen megérkeztünk.

Ekkortájt kezdett Glsch, aki épp az Rzrvtm sorainál járt, amikor sikerült a színpadhoz érnünk. Goulasch-t eddig kizárólag Slow Village-színekben láttuk, önálló actként most hallottuk először élőben és hozta a tőle megszokott lendületet, kedvességet és őszinte dalokat. Nagyon jó emlékként marad meg, reméljük minél többször látjuk egyszemélyes hadseregként.

Glsch Cirque de Margaret
kép: Co Lee Facebook

Hasonló tempóval, de nagyobb tömeget bevonzva érkezett meg Ótvar Pestis, aki frissen megjelent lemezével és rengeteg energiával melegítette tovább a közönséget, különösen az Alattam okozta kisebb földmozgással. Mi sem jelzi jobban a flow-élményt, hogy még ő is belefeledkezett az idő múlásába és már kezdte volna az újabb számát, amikor szóltak neki, hogy letelt a mindenkire vonatkozó 45 perc.

Ótvar Pestis Cirque de Margaret
kép: Co Lee Facebook

A line-up „fekete bárányának” (Moriones) szettje alatt a helyszín épületében bóklásztunk és tekintettük meg a cirkusztörténeti kiállítást.

kép: Co Lee Facebook

6363 fellépése előtt már kezdett végső formát ölteni a tömeg, aminek mi is közvetlen elszenvedői voltunk, ugyanis a nyitánynál még italért álltunk sorban (akkor már 10 perce..). A már szokásosnak mondható élőzenekaros felállás setlistjét a héten megjelent KORD dalai színesítették, így például még release előtt hallhattuk a CSENDHÁBORÍTÁS!!!-t. Mi legutóbb még októberben hallottuk a formációt, azóta viszont látványosan fejlődött a produkció, érződik, hogy kezd összeállni a zenekar és a hangzás is.

6363 Cirque de Margaret
kép: Co Lee Facebook

Az est fénypontja és főfellépője kétségtelenül Co Lee volt, márcsak azért is, mivel az ő nevével volt fémjelezve a Cirque de Margaret. A kétórás koncert gyakorlatilag egy életműkoncert volt, amit artisták és featek színesítettek, így például színpadon volt Gege, Glsch, Miller Dávid, DOÓR és a WAVY krú. Személy szerint a koncert első fele tetszett a legjobban, ahol két kedvenc is elsült, az Iceberg és az OLYAN VAGYOK formájában. A látványos showelemekkel teleszőtt műsor csúcspontja az utolsó és Co Lee talán legismertebb dala volt, a SZENTÉLY, melynek során egyik pillanatban még a színpadon, a másikban meg már a mellettünk lévő épület tetején rappelt.

Co Lee Cirque de Margaret
kép: Co Lee Facebook

Koncert-ügyileg nem igazán lehetett okunk a panaszra. Nehéz lenne bárkit is kiemelni, mivel eleve úgy mentünk, hogy mindenkire kiváncsiak voltunk. Viszont infrastruktúra szempontjából voltak hiányosságok (és nem a wc miatt). Legfőképp az italpultokkal gyűlt meg a bajunk: két italpult volt összesen, ami miatt igencsak megnyúltak a várakozási idők és a belső térben lévő valamiért nem üzemelt. Arról nem is beszélve, hogy 3 sörért 2 különböző árat fizettünk az este folyamán.

Érdekes volt látni a cirkusz és a hip-hop találkoztatását, de összeségében elmondhatjuk, hogy még az a kis eső sem szegte kedvünket és jól éreztük magunkat.