Egy koncert, ami nem(csak) a tequila miatt volt erős | Delinquent Habits-beszámoló

Idén ünnepli fennállásának 33. évét a híres amerikai rapkollektíva, a Delinquent Habits, melynek örömére ismét Budapestre látogattak, hogy elindítsák 2024-es turnéjukat. A tél egyik legnagyobb hip-hop bulijáról pedig mi sem maradhatunk le!

delinquent habits koncert dürer kert budapest 2024
Kép: Northern Lights Photo HU

Visszatérő vendégnek számít Budapesten a Delinquent Habits, így mint minden hazai koncertjüket, a mostanit is nagy várakozások előzték meg. Egy ideje már, hogy képzeletbeli bakancslistánkon szerepelnek, de január 23-án minden adott volt, hogy élőben is megtekintsük őket.

A koncert napja egy közepesen hideg téli estére esett, amire bár elsőre azt gondolnánk, hogy a banda napfényes, mexikói stílusa nem annyira passzol, de a Dürer-be való belépésünket követő Brooklyn kályhák és a már színpadon parkoló lowrider biciklik látványa egyből meghozta az életérzést.

Kép: Northern Lights Photo HU

Nem is beszélve Rawmatik warm-upjáról, aki percről-percre szállította a klasszikusokat, így a srácok félórás késése is elviselhetőbb volt, akármennyire is benne van a pakliban az ilyen egy hip-hop buliban.

rawmatik dürer kert
Kép: Northern Lights Photo HU

A színrelépésüket követően máris bele csaptak, amire kishíján a Nagyterem is megtelt. És igazából már az első szám alatt olyan olyan energiák szabadultak fel, amik nemhogy kárpótolták a várakozást, de úgy megalapozta a hangulatot, hogy az a végéig kitartott és seperc alatt elrepült az kb. egy-másfél óra.

Zenék terén egy szépen felépített a setlistet hallhattunk; a „kevésbé és közepesen-ismertektől”, mint az Over & Over szépen fokozatosan jutottunk el az olyan népszerűbb dalokon át, mint a California vagy a Here Come the Horns egészen az olyan klasszikusokig, mint a Tres Delinquentes vagy a Return of the Tres. Ezutóbbi kétségtelenül az est fénypontja volt, ami nemcsak hatalmas ugrálásokban nyilvánult meg, de egészen egy pogóig csúcsosodott.

Kép: Northern Lights Photo HU

A showelemek és a koncert felépítéséhez hozzátartozik még, hogy stílusosan a latin hip-hophoz, előre kimért tequilát osztottak a szerencsés első sorokban helyet foglalóknak, így minket is beleértve. Háromszor volt ilyen kör és minden alkalommal a The Champs – Tequila című száma jelezte, amikor az osztás következett.

Kép: Northern Lights Photo HU

A turné sajátossága volt, hogy Sick Jacken-nel karöltve lép színpadra a Delinquent Habits, ezzel valamelyest pótolva a kivált Kemo the Blaxican-t, aki amúgy ugyancsak a Cudi Purci Booking szervezésében márciusban solo-ban is eljön Budapestre. Őszintén szólva, eleinte furcsa volt így látni a felállást, de aztán amint hozzá került mikrofon, rögtön megfeledkeztünk erről.

sick jacken dürer kert
Kép: Northern Lights Photo HU

Ez a buli is azt igazolja, hogy hiába vannak túl már harmadik X-en, a Delinqunet Habits zenéje időtálló és élőben sem okoz csalódást. Nem csoda, hogy a hazai közönség rendre szívesen várja vissza a kaliforniai együttest. Nagyon jó hangulatot teremtettek, amiben a tequila mellett, oroszlánrészt vállalt az is, hogy sikerült a budapesti koncertet a turné első állomásaként leszervezni és ez bizony nagyon érződött.