Amerikai raplegendák Budapesten, avagy ilyen volt a Slum Village az A38-on

Áprilisban ünnepelte/ünnepli fennállásának 20. évét az A38, melynek keretein belül a hazai szcéna kiemelkedő alakjai mellett neves nemzetközi neveket is vendégül lát/látott a hajó legénysége. Ennek okán látogatott ismét hazánkba a nagyhatású hip-hop duó, a Slum Village.

Slum Village Budapest
kép: A38

Bár már többször is színpadra álltak Budapesten, a hosszú kihagyást követően tavaly láthatta ismét a hazai publikum a detroiti kollektívát. A nagyszabású turbinás koncert után kevesen gondolták, hogy egy hónapos eltéréssel, de majdnem napra pontosan egy év múlva ismét hallhatják a srácokat. Ezzel mi is így voltunk, így nem is késlekedtünk, amikor kiderült, hogy a Slum Village ismét Budapesten koncertezik.

Arról nem is beszélve, hogy bemelegítésként egy bongor koncert volt meghirdetve, ami csak tovább csigázta az érdeklődésünket.

Hiába az aznapi esős idő (és amúgy a tavasz késői érkezése), nagy hévvel indultunk el a Petőfi-híd lábához, hogy még időben elcsípjük a szabadkai rappert, szerencsére, sikerrel. 

bongor
kép: A38

Hasonló felállásban és dallistával érkezett a hajóra, mint az Akváriumban, így ismét hallhattuk többek közt az OXIGÉNHIÁNY-t, a F U S S E L -t, a Fogócska-t vagy a Testi Mesék-et többnyire harsona és Szögi István kísértebén. Bár másabb hangulatban telt el az egy óra, mint a korábban említett akvás koncert esetében, összeségében élveztük.

Ahogy közeledtünk 9 felé az addig még szellős közönség egyre csak duzzadt, mígnem elnyerte teljes, háromnegyedes telítettségét. Bár a főfellépőkre még várni kellett egy keveset, a DJ warmup szettje nagyon jóra sikerült, így Young RJ  és T3 megjelenését még nagyobb üdvrivalgás követte. 

Slum Village A38
kép: A38

Minderre pedig csak rátett egy lapáttal, hogy rögtön a Fall In Love-val kezdtek, ami a közönséget csak még jobban felrázta. Ez a jazzes dallamokkal, groove-okkal és kivételes flow-kal tarkított lendület és energia pedig a koncert végéig kitartott, amelyet heves bólogatások és bugizás követtek.

Meglepő volt látni, hogy mennyire sokszínű tömeg gyűlt össze: az og hip-hop arcoktól kezdve a fiatalabb korosztolyán egészen az idősebbekig mindenkit megmozgatott a Slum Village zenéje. 

Az említett számon kívül még olyan klasszikusokat is eljátszottak, mint a The Look of Love, Get Dis Money, Climax vagy a Selfish

kép: A38

A koncert elején arra számítotam, hogy a warmup miatt rövidebb lesz a fellépés, viszont nem is tévedhettem volna ennél nagyobbat! Úgy odatették magukat a srácok, hogy a dj szetteken (igen, mert levezetésként is kaptunk egyet) kívül egy órát biztos letoltak még.

A koncert méltó tisztelgés volt nemcsak J Dilla, de az oldschool hip-hop előtt is.