Jubileum a Magyar Zene Házában: Isten éltessen, hip-hop!

Nemcsak Budapest ünnepelt múlt pénteken, hanem a hip-hop is. Bár utóbbi “még csak” 50 múlt, nagyon messze van még a kapuzárásitól, ennek pedig ékes bizonyítéka volt a Magyar Zene Házában megrendezett Hip-hop 50! névre hallgató ünnepi koncert is.

6363 lil frakk
kép: Kenyeres Kristóf (@kenyeresss)

Bár viszonylag régóta lehetett hallani az eseményről, mégsem verték nagydobra, ezért is lepett meg különösen, amikor a koncert napján hirtelen elfogytak a jegyek.

Ennek köszönhetően akkora tömeg gyülekezett az addigra már besötétedett Városligetben, hogy az amúgy szokatlanul koraira kiírt kezdés negyedórával eltolódott – , aminek mi kifejezetten örültünk.

Akkor viszont már nem volt laca-faca, a zenekar Tink Misi vezérletével egyből nekikezdett a közel 2 órás jammelésnek. Ezidő alatt a hazai underground szcéna jeles képviselői váltották egymást saját dalaikat előadva, olykor egyéni hangszerelésben, máskor viszont ismert alapokat újragondolva.

Hip-hop 50! co lee
kép: Szakács Domonkos (@dom_werk)

Ezutóbbi egyik ékes példája volt a Deliquent Habits hiphop himnuszának, a Return of the Tres Off White-tal való összedolgozása Lil Frakk előadásában. A törzsidőt viszont olyan ismert számok tették ki, mint a Szentély Co Lee-tól, bongor-tól az Oxigénhiány, Saiid előadásában a Vagy Mindegy és még lehetne sorolni.

Hip-hop 50! saiid
kép: Kenyeres Kristóf (@kenyeresss)

Nem egyszer volt példa arra is, hogy több MC volt egyidőben a színpadon, például Saiid és 6363 által jegyzett alatt, de ilyen volt a Téboly, az ominózus 2000tizenvalahány vagy a Köd és a Kelet mashupja, Nash és Gege összedolgozásában, ami amúgy személyes kedvencünk volt a koncerten.

kép: Szakács Domonkos (@dom_werk)

A mikrofonmágusok mellett külön említést érdemelnek a zenekar tagjai, akik végig pontosan, kreatív megoldásokkal és remek összhangban játszottak. Végig izgalmas volt a játékuk.

Ez a szenvedély amúgy végig áthatotta a koncertet. Érződött, hogy a műfaj iránti szeretet és alázat mozgatott minden színpadon lévőt.

Hip-hop 50! koncert magyar zene háza
kép: Szakács Domonkos (@dom_werk)

Annak ellenére, hogy hiányoltam egy-két előadót a fellépősorból, bátran kijelenthető, hogy méltó ünnepe volt ez egy olyan alulról jövő műfajnak, ami a mai kultúra egyik, ha nem legmeghatározóbb eleme lett.