Történetmesélés a hip-hop nyelvén – ilyen volt bongor a KisHallban

Múlt pénteken tartotta első nagyobb önálló koncertjét bongor, aki bár a Krúbival közösen jegyzett számával, „Az Én Sávom”-al vált a szélésebb közönség számára ismertté, az elmúlt időkben akkora táborra tett szert, hogy múlt pénteken teltházat csinált az Akvárium KisHalljába.

kép: @hgambrus

Bongor (Berta Csongor) már tartott bulit az Akvában, akkori lemezbemutatója, a Testi Mesék élő prezentálásának alkalmából, viszont az album impactje talán most érett be annyira, hogy több, mint 500 embert becsalogasson a januári hideg elől a KisHall falai közé.

Az előbb emített hatás minket is mostanában ért utol, arról nem is beszélve, hogy mennyire vágytunk már a koncertekre, így amikor megláttuk az eseményt, tudtuk, hogy ez jó módja lesz a 2023-as szezon beindítására.

Amikor megérkeztünk a Deákra, meglepődve tapasztaltuk, hogy külön sávon lehetett beváltani a jegyeket és leadni a kabátokat, amire az egyik ott dolgozó azt mondta, hogy óriási tömegre számítanak mindkét teremnél, ezért érdemes ott lepakolni (milyen igaza volt).

kép: Alex Rako Photography

Amikor leértünk a KisHall-ba már Sisi volt a színpadon, aki – ismereteink alapján – a Klipszemle óta elég nagyot megy mostanság és amúgy az aznapi előfellépő volt. Két legismertebb dalával, ami a Rappelj jobban és a Yala, szemmel láthatóan a közönség nagyrésze rezonált, majdhogynem kívülről fújták őket.

A kisebb átállást követően pedig filmeket megszégyenítő konferálás jött, de bongor még sehol nem volt. Kisvártatva viszont ő is megjelent.

kép: @hgambrus

Megjelent? Sokkal inkább berobbant! Mindezt egeres maszkban és méghozzá úgy, hogy az közel másfél óráig kitartott!

Az előadott számok nagyrésze a Testi Mesékről szólt, de azért a Körök-ből is volt merítés, mindenesetre bármilyen zene is szólt, a közönség igencsak látványosan nyilvánította ki tetszését. Kezdve a közös énekléstől, a pogózáson át egészen a nyakbaülős csápolásig, ami azért kistermes klubkoncerteken nem a leghétköznapibb látvány. Mindezért persze bongor is tett, nem is keveset.

kép: @hgambrus

A színpadon végig vele volt Szögi István, aki harsonán kísérte őt (nagyon is tetszetősen). Mellette megfordult még cserihanna, Fehér Holló és természetesen Krúbi is, akivel a már korábban említett trekket adták elő,

amit olyan ováció fogadott, hogy gyakorlatilag felizzott tőle a KisHall és pár másodpercre OXIGÉNHIÁNY lett úrrá a teremben

– csakhogy egy klasszikust idézzek.

kép: @hgambrus

A koncert végére mondjuk a két „leültetés” már kevésbé volt tetszetős, tekintve, hogy alig volt szabad felület, annyian voltunk.

A koncert nem igazán állt, egymást váltották a pörgős számok, amelyet az amúgy vegyes összetételű közönség ének, taps, sikoly és pogó formájában igazolt vissza.

A koncert előtt egy picit tartottam attól, hogy a buli sokkal inkább lesz egy előadás, márcsak bongor színházi hátteréből kiindulva, illetve abból, hogy nem az általános értelembe vett hip-hop sémákat alkalmazza, de szerencsére pont ellenkezőleg sült el és hozta azt a fajta könnyed, poénos, olykor önirónikus előadást, amit Krúbinál láttunk talán először. 

Ez valamelyest igazolná „Az Én Sávom” sikerét és nem kizárt, hogy ez is a sikerének egyik titka. Mindenesetre, ha bongor ilyen tempóban halad tovább, akkor szinte biztos, hogy jövőre már nagyobb helyeken is találkozhatunk vele, így legközelebb ha kérdezik, hogy OTL-re jöttünk-e, mondhtajuk, hogy

„Faszt! bongorra NagyHallba!