Bakancslistás fesztiválok 4.rész

Sok országgal ellentétben Belgium tényleges fesztivál nagyhatalom, ami igyekszik minden ízlést kiszolgálni. Olyan óriásoknak köszönehetően elsősorban, mint a Rock Werchter, a Pukkelpop, a Rampage vagy a Tomorrowland. Első kettő leginkább a gitárzenékről ismert, míg utóbbiak az elektronikus zene szerelemeseit vonza. Ezek egyfajta fúziója a Dour, amely a fentieket ötvözi és idén is rengeteg izgalommal szolgál.

Dour Festival
kép: Dour Festival

A belga fesztivál európai téren is rutinosnak mondható, ugyanis 1989 óta kerül megrendezésre és az utóbbi közel tíz évében több mint 215,000 fesztiválozót lát vendégül évente, amivel a Benelux-államok legnagyobbjai közt tartható számon.

Ezen a fellépők pedig csak tovább erősítenek. A több mint 30 éves Dour csak az elmúlt évtizedében olyan fellépőket vonultatott fel, mint Jeff Mills, Snoop Dogg, Wiz Khalifa, Underworld, The Prodigy, Sigur Rós, Rudimental, Anne-Marie, Crystal Castles, Die Antwoord, M.I.A, alt-J, The Chemical Brothers, Noisia, Bonobo, Cypress Hill vagy épp a Pendulum.

Dour Fesztivál Belgium

kép: Dour Facebook (© Corentin Loubet)

Ezt a zenei sokszínűséget és minőséget pedig idén is szállítja a fesztivál. Elektronikus zenei téren elég csak a legendás Aphex Twin-re gondolni (, akit nagyon ritkán lehet elcsípni), de ott van még Andy C, a Tale of Us, Solomun és nem utolsó sorban Paul Kalkbrenner. Hip-hop téren Denzel Curry-vel és Yung Lean-nel az élen találkozhattok, ha pedig az élőzene (különösen rock és indie) szerelmesei vagytok, velük találkozhattok elsősorban: Boy Harsher, Caribou, Deus, Lebanon Hanover, Men I Trust, Phoenix vagy a Meute fúvósai.

A teljes fellépőlistát itt tudjátok csekkolni:

képek: Dour Festival

A Dour egy életérzés, amit minden fesztiválra járónak érdemes életében egyszer megtapasztalnia,

ehhez pedig az is kell, hogy ténylegesen ott legyünk a fesztiválon, jobban mondva, aludjunk. Erre több lehetőséget is kínál a fesztivál: az átlagos kempingtől a telepített helyeken át a hotelekig több lehetőség is van a szállásra.

Dour kemping
kép: electro-news.eu (© Didrik Launay)

Ami pedig a jegyeket illeti, egynapost és full-passt van lehetőségünk váltani. Előbbi 70, míg utóbbi 195 eurót kóstál, ami európai szinten sem mondható soknak. Ezen kívül a kepming ára 38 euró.

kép: Small festivals & retreats in Europe (Rémy Rupp)

Még a kijutást illetően sem lehet ok a panaszra, hiszen Belgiumot sokféleképpen tudjuk megközelíteni. Vonattal például Bécsből közvetlen éjszakai járat vezet Brüsszelig, ahonnan márcsak másfél óra a francia határ melletti Dour települése.

A Dour egyszerre szól azoknak, akik nyitottak az új zenei stílusok felé és legfőképp azoknak, akik szeretnének egy nagyot bulizni. A zene mellett pedig akár Belgium főbb pontjait is fel lehet fedezni: elég csak a fővárosra gondolni vagy a középkori Gent-re, a mesés Brugge-re, de Franciaországba is átugorhatunk.


Dour Festival

📍 Dour, Belgium
📅 július 12-16.
🎶 Boys Noize, Klangkuenstler, Malaa, MEUTE, Rezz, The Blaze, Andy C, Hedex, Lomepal, Paul Kalkbrenner, 070 Shake, Mall Grab, Men I Trust, Caribou, dEUS, Phoenix, Solomun, Yung Lean, Aphex Twin, Peggy Gou, Boy Harsher, La Femme, The Soft Moon, Tale of Us, Denzel Curry, Lebanon Hanover, Brutalismus 3000 és még sokan mások

Dour Jegyek
Dour Facebook
Dour Instagram