Ismét Európa legjobb fesztiváljai közt a Sziget!

A European Festival Awards fesztiválszervezőkből és szakértőkből álló zsűrije idén ismét több kategóriában díjazza Európa legjobb fesztiváljait. Az élmezőnyben több magyar fesztivál is szerepel a jelöltek listáján.

kép: Indie Hoy

A „Best Major Festival” kategóriában ismét jelölt a Sziget, de a legjobb fellépők (Best Line-up) versenyében is ott van, míg a Balaton Sound és a Telekom VOLT Fesztivál a „Legjobb Közepes Méretű” listán szerepel.

Elindult a közönségszavazás, itt tudtok szavazni: https://www.surveymonkey.com/r/efavoting2022

A kontinens legnagyobb fesztivál-megmérettetése 2019 után újra megrendezésre kerül. Ahogy fogalmaznak a szervezők:

„És van mit ünnepelni. Új és régi fesztiválok, látványos programkínálat, felejthetetlen élmények, kiemelkedő események és innovációk, valamint a zene újbóli élő színpadon való megjelenésének öröme”

A nagy presztízsű európai fesztiváldíjat 2010-ben alapította Yourope európai fesztiválszövetség és a Virtual Festivals Europe fesztiválhonlap. A díj eddigi történetében a magyar fesztiválok példátlan sikereket arattak.

2011-ben a Sziget hozta el a Legjobb Nagyfesztiválnak járó fődíjat, majd 2014-ben ismét átvehették a szervezők ezt a díjat. De a European Festival Awards megmérettetésén a Sziget két alkalommal hozta el a „Best Line-up” díjat. Nem volt olyan év a díj történetében, hogy a Sziget ne jutott volna a legjobb nagyfesztiválok közé illetve több évben, több kategóriában is az élbolyban végzett.

kép: MarkBennetPhotography

A Sziget Szervezőiroda más rendezvényei korábban több alkalommal sikerrel szerepeltek a versengésben: a Sound és a VOLT a „Közepes Méretű Fesztiválok” közt bizonyult már a legjobbnak, a B my Lake pedig a „Legjobb Új Fesztivál” díjat kapta annak idején. Díjat hozott el továbbá 2017-ben Szép Fruzsina, a Sziget akkori programigazgatója a kiváló és lelkes munkájáért. Dan Panaitescu, a Sziget egykori booking managere a European Festival Awards posztumusz életműdíját kapta, szintén 2017-ben.

A nagyobb fesztiválok mellett (, mint a Roskilde, a Lowlands vagy a Pukkelpop) a régióból több rendezvény is shortlistes, például a román Electric Castle, a szerb EXIT, az osztrák Nova Rock vagy a lengyel FEST Festival.