A klasszikus és a modern találkozása: Worakls-koncerten jártunk a Budai Várban

Múlt szombaton tartotta első, a HYPERSPACE-n kívüli nagyobb megmozdulását a Deadcode csapata, ami félig már nyári rendezvényként is nevezhető. A tavaly is hatalmas sikert arató Historical Tales sorozat idei első vendége Worakls volt, akinek fellépését ezúttal mi is megnéztük.

Worakls Budapest Budai vár

kép: Historical Tales Facebook

Több olyan előadó is van, akik gyakran visszatérnek kis hazánkba, Worakls is ilyen. Velük ellentétben viszont a francia producer mindig valami plusszal örvendezteti meg a bulijaira látogatókat. A Budai várban sem tette másképp, egy csellistával kiegészülve állt pult mögé.

Budai vár Oroszlános udvar

kép: Historical Tales Facebook

Timetable hiányában, csupán annyi infóval, hogy Worakls 7 körül kezd, indultunk fel a Várba, hogy véletlenül se késsünk el. Amúgy, kifejezetten örültünk a nem szokványos, viszonylag korai kezdésnek és ahogy arra számítani lehetett, miként azt a szervezők is jelezték, már fél 7-kor dugig volt az udvar, így a beléptetés is döcögött.

Mi 7-kor már Denes Toth warmupján voltunk, a francia duó viszont csak fél órára rá jelent meg a színpadon. Majd további félórás kábelezés, hangolás és technikai csekk után elkezdtek zenélni.

Denes Toth

kép: Historical Tales Facebook

Viszonylag régóta követem/hallgatom a francia munkásságát és nagyjából tisztába voltam azzal is, hogy komolyzenei tanulmányai mennyire hatással vannak zenéjére, viszont ez istenigazán élőben tűnt ki, amin a csellista-kíséret, Antonin Winter személyében csak még jobban emelt. Hallgatva a zenéket kicsit szántam-bántam, hogy a tavalyi orkesztrális koncertjéről lemaradtunk (bár, az akkori beszámolók alapján nem lenne rá okom).. No, de vissza a jelenben!

kép: Historical Tales Facebook

A koncert elején azt kaptuk, amire számítottunk: könnyed dallamok, állandó zongora/szinti- és időnkénti vonóskíséret. Háromnegyed óra után viszont, amikor már besötétedett, elkezdett más irányokat venni a buli. Kitekintettünk a tipikus bulizenéktől kezdve, a dupstepen át a drum and bassig szinte majdnem mindenhova, beékelve az olyan klasszikusokat, mint a Porto.

kép: Historical Tales Facebook

Láthatóan, a közönség nagyonis rezonált a zenei kalandozással, ami vegyítve a kivilágított várudvar adta hangulattal sokakat eufóriával töltött el. Egyeseknél olyannyira, hogy például a mellettünk álló olasz csapat kézfertőtlenítővel öntötte nyakon magát.

A környezetünkben zajló események és az amúgy 2 órásra nyúlt szett (, amilyenhez korábban még nem volt szerencsénk) megkoronázása pedig természetesen a híres Salzburg volt, ami kevésbé volt katartikus, mint ahogy számítottunk rá.

Ez a különleges esemény nemcsak minket csigázott fel, hanem nagyon sok mindenki mást is, ugyanis a szó szoros értelmében lett sold out. Nagyrészt a felnőtt korosztályt és – számomra meglepő módon – kifejezetten sok külföldi ajkút mozgatott meg az esemény.

A koncert amellett, hogy nem akart untatni, hol a veretésre, hol pedig a magasztos filmzenei motívumokra helyezte a hangsúlyt.

Worakls Budapest

kép: Historical Tales Facebook

Kevin Rodrigues, vagyis Worakls amúgy nagyon szimpatikusnak tűnt: alighogy megérkezett a színpadra, az első dolga az volt, hogy az első sorban álló srác vinyl-jét aláírja, de amúgy a koncert után is lement fotózkodni a rajongókkal. Ami pedig a fellépés során látszott, hogy végig odatette magát és szívből zenélt. Ez pedig nagyon érződött a koncerten.

Összeségében egy nagyon különleges élményben volt részünk, ahol az elektronikus és a klasszikus zene találkozott egy történelmi környezetben, csodálatos időben.Tökéletes előfutára volt a nyári fesztiválszezonnak az esemény.

Mindenkinek ajánljuk a Historical Tales elkövetkező eseményeit, amelyeken majd Mathame, Hernan Cattaneo és Gioli & Assia fognak zenélni.