Bakancslistás fesztiválok – 5. rész

Folytatva korábban megkezdett sorozatunkat, ismét egy olyan fesztivált veszünk szemügyre, amely eltér a többitől és hordoz magában olyan jegyeket, amelyek miatt mindenképp érdemes meglátogatni. A szóban forgó esemény márcsak az időpontja miatt sem mondható hétköznapinak, ugyanis február elején rendezik meg immáron 10 éve. Ebben a részben a Grauzone Festival-t nézzük meg közelebbről.

grauzone festival logo
kép: Grauzone

Hága több klubját (köztük egy kápolnával) felölelő Grauzone az alternatív műfajok egyfajta mekkája a fesztivál színtéren, elég csak megnézni az utóbbi évek fellépőit, akik közt megtalálható többek közt az Iceage, a Lebanon Hanover, a Peter Hook & The Light, az Idles, a Shame, Ellen Allien, a Viagra Boys vagy A Place To Bury Strangers.

Ezt a zenei sokszínűséget erősítik az idei fellépők is, akik a shoegaze-től kezdve a punkon át, a synthpop-on keresztül egészen az elektronikus zene legkülönbözőbb leágazásáig fellelhetők az idei programban is. A zenei élményeket előtérbe helyező fesztivál erősen indít: már rögtön az első nap fellép a fesztivál egyik húzóneve, a Drab Majesty, a hipnotikus Föllakzoid, a Slow Crush, a visszatérő The Underground Youth, de a sokszínű elektronika mesterét, Legowelt-et is el lehet csípni.

Második nap két headliner is színpadra lép a The Soft Moon és a Cold Cave személyeiben, mellettük az industrial darkwave, minimal synth és poszt-punk egyik fontos képviselőjét, Buzz Kull-t fontos kiemelni. Végül pedig az itthon is kedvelt, a színtér egyik legfontosabb zenekara, a She Past Away, a garázsrock ihlette pszichedéliában utazó GHOSTWOMAN, az EBM duó, a Spike Hellis és a fesztiválon első alkalommal játszó Lathe Of Heaven zárja majd többek közt a fesztivált.

kép: Grauzone

Hágába a legkönnyebben Amszterdamon át lehet eljutni repülővel és vonattal egyaránt. Előbbit közvetlen a KLM indítja Budapestről, míg utóbbi Bécsből indul éjszakai vonattal a holland fővárosba, ahonnan például FlixBus-szal lehet továbbutazni Hágába csupán 40 perc alatt.

Legutóbb, a napijegyek értékesítése is elkezdődött, így akik csak egy napra szeretnének sötétbe borulni, azok már ezt is megtehetik, 48 euróért, akik viszont végig szeretnének maradni, azoknak érdemes sietni, ugyanis a bérletek 83%-a már elkelt. Az egyéni 3 napos passok (98 euró) mellett 4-fős csoportos bérleteket is vásárolhattok 93 euróért fejenként.

Bár a fesztivál elsősorban a zenei fókuszú, törekszik a művészetek minél szélesebb lefedésére, így aki ellátogat a Grauzone-ra az megtapasztalhatja a zene, a mozgókép és egyéb művészetek izgalmas találkozását.

grauzone festival 2024
kép: Grauzone

Grauzone Festival

📍 Hága, Hollandia (Paard, The Grey Space In The Middle, Barth Kapel, Koorenhuis
📅 2023. február 9.-11.
🎶 Péntek:
Drab Majesty – Harsh Symmetry – Slow Crush – Follakzoid – The Underground Youth – Kendal x Quatuor Zaïde plays John Carpenter – Melenas – Bestial Mouths – Powerplant – Nuha Ruby Ra – Gloria de Oliveira – Skelesys – SDH – General Dynamics – Jennifer Touch – Plexi Stad – Cruush – Satin, Legowelt – Belaria – Mouissie – Mayo

Szombat:
Cold Cave – The Soft Moon – Buzz Kull – Lucy Kruger & The Lost Boys – Grandmas House – Jennifer Touch – Die Verlierer – Maria Uzor – Staatseinde – Genn – DRAHLA – Cate Hortl – Skemer – Mary Bell – Dorpsstraat 3 – Mvtant – DJ’s: Curses – Kendal – Kimmah – Kim Peers – Graftak

Vasárnap:
She Past Away – Curses – live set – Buzz Kull – sBenjamin Herman – Nostalgia Blitz – GHOSTWOMAN –
Lathe Of Heaven – Spike Hellis – Grandmas House – CLT DRP – Sophia Djebel Rose

Grauzone jegyek
Weboldal
Facebook-esemény