Július 15-20.: Irány Veszprém!

Gyakorlatilag a nyár geometriai közepén rendezik a tizenegyedik VeszprémFestet, ám mégsem kell attól tartani, hogy elveszik az elmúlt években gombamód szaporodó könnyűzenei fesztiválok tengerében. Hogy miért? Mert ez a fesztivál más.

Itt nincsen sátrazás, nap közben strandon fetrengés (mondjuk az akár összejöhet, ha kirándulásra adja a fejét az ember) és repi tollakért és szivacslabdákért harcolás. Vannak azonban világsztárok és olyan produkciók, amelyek éppen úgy megállnák a helyüket a MüPa Nemzeti Hangversenytermében, mint ahogy mondjuk a Sziget nagy- vagy világzenei színpadán. Nem véletlenül illetik a szervezők „premium music festival” címmel a rendezvényt, a jazz, a világ,- és a kifinomult popzene nagyjai teszik tiszteletüket július 15. és 20. között Veszprémben.

A Nagyszínpad fellépőinek nevét olvasva összeszalad a nyál az ember szájában (no nem úgy, mint mondjuk Hannibal Lecter doktorúréban), de mielőtt rátérünk a nagy(obb)ágyúkra, érdemes megnézni a kisebb helyszínek felhozatalát is!

A Rozé, Rizling és Jazz Napok keretében, melynek helyszíne az iszonyú hangulatos Óváros tér lesz a július 14. és 22. közötti időszakban fellép többek között a Kozma Orsi Quartet, a Bin-Jip (Harcsa Veronikával az élen), a rockabilly hazai nagyköveteinek számító Mystery Gang, a Budapest Ragtime Band, valamint a Snétberger Ferenc világhírű magyar gitárművész tanítványai. A helyszín többi programja az alábbi linken böngészhető.

A VeszprémFest mintegy kísérőprogramjaként a Jezsuita Kolostorban nem mindennapi zenei pillantok fültanúi lehetünk, itt fog koncertet adni Dés László, Somló Tamás, Sebestyén Márta és Karácsony János is. Itt érdemes sietni a jegyvásárlással / érkezéssel, hiszen igazi kamara-jellegű produkciókra lehet számítani, melyet már csak a mindössze 120 férőhelyes befogadóképesség is indokol.

No és a Nagyszínpad a veszprémi Szentháromság téren! 6 nap, 5 kivételes tehetség és megkoronázásként egy gálaműsor zárásképp.

A fesztivál első estéjén Fatoumata Diawara, mali soul énekes  és Roberto Fonseca, kubai zongorista nem mindennapi duója lép színpadra. Valószínűleg a Kedves Olvasó már a fenti információk alapján is kitalálta: itt bizony hol fülledt, hol vérpezsdítő  dallamokra lehet számítani, amelyek segítségével pillanatok alatt a tengerpart morajlását is a fülünkben véljük zúgni Veszprém belvárosában.

A második nap talán a legizgalmasabb fellépőt tartogatja: végre eljut Magyarországra az angyal hangú és arcú, grúz származású angol énekes-tünemény, Katie Melua! Félreértés ne essék, az aranyos pofi mellett kivételes tehetség is Miss Melua jellemzője, nem is lehet ez véletlen az eddig eladott 11 millió lemez ismeretében.  Hatodik stúdiólemeze tavaly jelent meg, valószínűleg veszprémi műsorának gerincét is a Ketevan dalai adják, melyek előadásában jól bejáratott zenészbarátaiból álló triója egészíti ki a művésznőt. (Ja, és Katie Melua adta ki minden idők egyik legmenőbb koncert DVD-jét, melyen egy olajfúró torony aljában, a tenger szintje alatt ad minikoncertet az ott dolgozó munkásoknak.)

Érkezik még a hazánkat is többször is megjárt, a szó szoros értelmében vett, immár klasszikusnak számító Vaya Con Dios, akiket valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, aki az elmúlt 20 évben kapcsolt már be rádiót. Dani Kleinék minden bizonnyal Veszprémbe is elhozzák legnagyobb slágereiket, így talán ezen az estén várható a legaktívabb közreműködés a közönség részéről.

Talán a legpopulárisabb vonalat a lineupban az acid jazz úttörői, a The Brand New Heavies, akik a 2000-es években olyan gyakori vendégei voltak a Szigetnek, hogy szinte The Prodigy-i magasságokba emelkedtek. Ők tavaly alakultak újra egy kisebb szünet után, és ennek örömére egy új albumot is összerántottak.

Egy igazi legenda a szenegáli Youssou Ndour, aki nem hiányozhat semmilyen listáról, melyen a világzene (azon belül leginkább annak a fekete afrikai ritmusokat a jazz klasszikus eszköztárával vegyítő ágának) nagyjai kerülnek felsorolásra. Ő az elmúlt időben inkább politikai szerepvállalásáról volt híres, de tavaly 3 év kihagyás után csak visszatért ahhoz, amihez a legjobban ért, a zenéhez.

A zárónap a jazz, pontosabban a magyar jazz jegyében telik, ugyanis ekkor tartják a Magyar Jazz Napját. Már este 6 órától egymásnak adják a „kilincset” a műfaj nagyágyúi, az estét –és ezzel a 11. VeszpremFestet- végül Horváth Charlie és a köré épült jazz formáció zárja majd.

Nem semmi lett tehát az idei VeszprémFest programja, aki a további koncertekről, a jegyárakról, vagy bármi másról szeretne informálódni, azoknak ajánljuk a program honlapját.