Step it up! – Stereo MC’s az A38 hajón 2011.12.12.

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a legsikeresebb brit hiphop zenekart, akik már 25 éve perdítik táncra a jónépet a világ bármelyik pontján. Ha esetleg még mindig nem rémlik semmi, akkor csak annyit modnanék, hogy if you make sure you’re connected, the writing’s on the wall, but if your mind’s neglected, stumble you might fall. Hajtás után visszaváltunk magyarra!

Minek után továbbra is hiszem, hogy felesleges az alapoktól bemutatni Rob B és Head (illetve a később csatlakozó Owen If) bandáját, inkább néhány érdekesség a ’90-es évek egyik fő popzenei zászlóshajójának történetéből. Állítólag az egész banda beindítását az tette lehetővé, hogy The Head-et (született Nick Hallam) és Rob B-t (született Robert Charles Birch) kitették közösen bérelt lakásukból, sőt még fizettek is nekik, hogy tűnjenek el. Ezután megalapítottak a Gee Street kiadót majd néhány utcazenésszel kiegészülve bandázták végig Londont és szórakoztatták a népet utcán, buszon, nagy ritkán szórakozóhelyeken. Majd 1989-ben saját kiadójuk égisze alatt kiadták azóta kultikussá vált első lemezüket (22-45-78 címmel) és ahogy mondani szokás, a többi már történelem.

A zenekar eddig 10 lemezt adott ki (köztük egy élő BBC-beli fellépést megörökítő élő anyagot is 2008-ban). Ezen kívül 16 kislemez fűződik a nevükhöz és számos filmben is szerepeltek egy-egy dalukkal. A magyarországi fellépés és az egész mostani turné apropója a zenekar legfrissebb lemeze, az idén augusztusban megjelent Emperor’s Nightingale, amivel kapcsolatban kivételesen nem azt fejtegette a szakmai sajtó, hogy miért nem vonulnak már vissza ezek az 50 feletti hiphop paródiaként viselkedő bohócok, hanem egyszerűen arra az álláspontra helyezkedtek, hogy ez bizony egy remek lemez lett. A zenekar honlapján bárki meghallgathatja az egész lemezt csak úgy, mint az összes eddig megjelent Stereo MC’s kiadványt

Nyilvánvalóan, mint minden 20 évnél idősebb zenekar esetében a legnagyobb katarzist nem az új dalok fogják jelenteni, hanem a régi „klasszikusok”, mint például a bevezetőben megidézett Connected vagy a Step It Up, és társaik. Abban biztosak lehetünk, hogy ezeknél némiképp meg fog emelkedni a hajó orra, hiszen a srácok fellépései híresek a remek hangulatról és a közönséggel való remek kommunikációról. Azonban ne készüljünk egy egyszerű retro bulira az új lemez dalai is megérdemlik a figyelmet, tehát akkor úgy is felfoghatjuk, hogy 2in1 szolgáltatást biztosít nekünk a „Stereo Mc’s 25-éve-a-toppon Corporation”.

Jegyek kaphatók az A38 jegypéztárában 4900 forintos elővételi áron (a belépés a koncert napján 5900 forintba fog kerülni). További információt a koncertről a www.a38.hu-n találtok! Érdemes sietni, nehogy lemardjatok az idei tél egyik legizgalmasabb budapesti koncertjéről!