tánc és ének az esőben

a Jazzpiknik egy prémium fesztivál, nem vitás, annak viszont tényleg jó.

először jártunk Paloznakon és nem igazán tudtam elképzelni, mint illeszthető be egy fesztivál egy mini faluba, de ahogy láttam köszönik szépen, nagyon jól. a paloznaki főúttól kicsit beljebb van két kisszínpad, melynek műsorait akár azok is élvezhetik akik nem vettek jegyet a fesztiválra. a kisszínpadok mellett természetesen vendéglátóipari egységek is vannak, így aztán ezen a fesztiválon a nagyszínpadot magában foglaló területre való belépéskor senki nem nézegeti, hogy van-e nálad pia, sőt az a természetes, hogy kezedben ott a pezsgős/boros/kp-ra váltható repohár, benne minden jó, mit a balatoni dűlők kínálnak.

Nik West koncertje közben érkeztünk és komolyan sajnálom, hogy az elejéről lemaradtunk. nem véletlen, hogy nőként a legjobb soul, funk basszusgitárosok közt
jegyzik aki ráadásul nagyszerű énekes is, ráadásul volt vele a színpadon még egy énekes hölgy, teljesen egyenrangú társként, zseniális hanggal. Nik West a ráadásban egyéves kisfiával Lennyvel a karjában énekelt, aki szemmel láthatóan igencsak élvezte a helyzetet.

ráadásként meg kell dícsérjem a hangosítókat is, csütörtökön a nagyszínpad előtt egyetlen pillanat nem volt amikor lett volna morgásra ok, a hangzás végig tökéletes volt, sőt Nik West koncertje alatt többször futott át a fejemen, hogy anyám! mennyire jól szól!

a két nagy koncert közt szűk 30 percig egy igazán különleges produkcióé, a Superaré és az általuk segített gyerekeké volt a színpad. nem vagyok egy érzelgős típus, de szinte megható volt látni ahogy az első percek után oldódtak a feszültségek a fiatalokban, ahogy élvezték a közös éneklést és ahogy örültek a tapsnak.
a Superar hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak segít a zenélés erejével átlépni a társadalmi korlátaikon. „Hiszünk benne, hogy a zeneoktatás rengeteg pozitív hatással bír. Modellünk kiindulópontja az az elmélet, mely szerint a tanulók saját zenei készségeik felfedezésével egyszerre fejlődik koncentrációjuk és kreativitásuk, illetve magabiztosabbá ás motiváltabbá válnak az élet minden területén.”
a Superar programban több, mint 2000 gyermek vesz részt, 27 különböző nemzetiségi csoportból Ausztriában, Svájcban, Szlovákiában, Boszniában, Romániában és Lichtensteinben.

az este fő előadója Rick Astley volt, aki nem csak, hogy Magyarországon, de magán Paloznakon is fellépett már, talán 4 éve. a csütörtöki koncert hangulatán mit sem rontott, hogy úgy a közepe táján leszakadt az ég egyszer, majd elállt az eső, de csak erőt gyűjtött, hogy aztán újra és újra rákezdjen. Rick lakonikusan annyit mondott a bandának a színpadon, hogy „keep playing”, játszottak, mintha mi sem történt volna. a tömeg hangulatát, táncos kedvét sem hűtötte az eső, tán csak a VIPből futottak el páran, mi többiek röhögve énekeltük tovább a slágereket, nem mozdulva a színpad elől.
nincs Rick Astley koncert AC/DC nélkül, elvégre Rick ifjú korában még világhírű dobosnak készült és erre való felkészülésként megtanult jó pár AC/DC számot. én nem bánom, hogy éneklésre váltott, ahogy azt sem, hogy koncertjein azért megmutatja, hogy továbbra is barátságban van az ütőkkel, mikor is ledobolja és természetesen énekli a Highway to hell-t.
de, hogy ne csak dícsérjek egy valami hiányzott nekem ebből a koncertből, mégpedig olyan valami amit más koncerteken inkább sokallni szoktam. Rick Astleytől sokkal több dumát elbírtam volna. persze értem én, hogy az esőben nem a prózájával szórakoztatta a nagyérdeműt, de ő azon kivételes előadók egyike akinek nem csak nagyszerű humora van de azt elő is tudja adni. szerettem, hogy koncertjén a dalok mellett időnként egy komplett standupot is szolgáltat.

a koncertek után a Get funky partié volt a színpad, de sajnos a DJ-k talán egy bő fél órát kaptak az időjárástól, mikor is annyira rákezdett az eső, hogy be kellett rekeszteni a táncot. pedig a közönség derekasan állta, mit állta, táncolta a sarat! a szó teljesen konkrét értelmében is.

összefoglalva, Paloznak jó hely, jó zenékkel, finom borokkal és pezsgőkkel, változatos kaja kínálattal, elviselhető mértékű tömeggel. mindenképpen látogatásra ajánlott!

több kép FB oldalunkon

fotó: ogi