Élőzenés elektronika Berlinből, avagy Moderat a Budapest Parkban

Ahogyan arról korábban is írtunk, a Budapest Park rengeteg izgalmas programmal szolgál idén nyáron. Ezek közül is az egyik legkiemelkedőbb a Moderat lemezbemutató koncertje volt, melyet nekünk sem szabadott kihagyni.

kép: fesztblog

Még február végén jött az értesítés, hogy nyáron turnéra indul a Moderat, így biztossá vált, hogy az idei nyáron mindenképpen elmegyek egy koncertjükre, legyen az egy fesztiválon vagy önálló fellépés formájában. Nem sokra rá derült ki, hogy Budapestet is érinti a turné.

Majd mindezekre rátett egy lapáttal, amikor májusaban meghallgattam a MORE D4TA-t, a turné címadó albumát, ami nemcsak zeneileg, de tartalmát tekintve is izgalmas darabja a német trió diszkográfiájának.

kép: Esemény FB

Július 22-ike sem volt kivétel az idei nyári kánikula alól, ezért különösen örültem, hogy szabadtéren lesz az esemény. Arról nem is beszélve, hogy a Budapest Park volt a házigazda, ahol legutóbb kereken két éve voltunk.

19:45-kor léptünk be a kapun (jobban mondva „Hagytuk kint a valóságot”), majd ahogy beljebb kerültünk már Catnapp és metálos DJ-je játszottak. Ekkor eszméltünk rá, hogy jóval kisebb lett a kűzdőtér legutóbbi ittlétünk óta, de szerencsére nem voltunk annyian, hogy ez különösebben zavaró legyen. 

kép: fesztblog

A kiírt kezdés előtt még szellősek voltak az első sorok, előre is törtünk, de aztán ahogy gyűltek az emberek kifejezetten fülledtté vált a levegő, ezért valahol a technikusi sátor közelében foglaltunk helyet. 

10 perccel később megjelentek az együttes tagjai, akik már az intrótól kezdve minőségi zenével és gyönyörű vizuállal szórakoztatták a közönséget.

kép: Szvecsák Attila (Recorder)

A bólogatósabb kezdést követően már a Rusty Nails-nél és a NEON RATS-nél megmozdult mindenki lába, de az ismertebb dalokat is szépen adagolták. Nem sokkal később pedig már a Reminder szólt, majd Budapest is felkerült a kivetítőre az UNDO REDO végén.

Ezt követte a koncert egyik legnagyobb megmozdulását okozó Bad Kingdom, ami a II album és a kollektíva vezető dala is egyben, melyet a videóklippen megszokott képregényes vizuál kísért.

kép: Szvecsák Attila (Recorder)

Két dallal később levonultak, majd a visszatapsot követően természetesen vissza is tértek. De még hogy!
A Moderat egyik első szerzeményei közt jegyzett New Error még 13 év után is ugyanolyan jól szól élőben mint hajdanán, melyet a heves csápolások, taps- és füttyvihar is megerősített.

Szép és változatos vizuális háttér, jó hangosítás, erős basszusok, stabil vokál – egy ilyen zenei feltöltődés mellett még a repoharas tokenrendzser, a szűkösebb tér és a mellettünk folyamatosan duruzsolók is elviselhetőbbek voltak.

Meglepő volt látni, hogy bár azt gondoltam, a 20-30 évesek körében népszerű igazán a németek zenéje, a koncerten szép számmal voltak ennél idősebbek is, akik ugyanúgy fújták a dalokat és buliztak rájuk.

Bár valószínű, hogy a legközelebbi koncerten is hasonló setlisttel állnak elő, mi egész biztos, hogy ott leszünk!

Moderat Setlist Budapest Park, Budapest, Hungary 2022