Chris Corner űroperát hoz az A38ra

A Sneaker Pimps egykori vezéralakja, Chris Corner jó ideje csiszolja tökéletessé összművészeti szólóprojektjét, az IAMX-et. Pár évvel ezelőtti A38-as fellépése után ezúttal legfrissebb, az eddigi életművet tökéletesen koronázó tavalyi lemezével, a Metanoiával érkezik Budapestre. Fantasztikus, terápiás indusztriál-űropera az A38 Hajón!

 

Az élet minden területét felölelő, valóban összművészeti IAMX projekt kitalálóját és megalkotóját, Chris Cornert még akkor kapta szárnyára a világhír, amikor még egyáltalán nem volt „X”, hanem brit triphop egyik zászlóshajójának, a Sneaker Pimpsnek egyik zenei megfejtője. Hozzá hasonlóan zseniális producerbarátjával, Liam Howe-val tömegével szállította a Kelli Dayton hangjára írt nemzedéki himnuszokat, aztán az énekesnő kiválásával ő vált frontemberré. Ám néhány év alatt Corner maximálisan megcsömörlött a mainstream popbiznisztől, véget vetett a Sneaker Pimpsnek, fogta a készülő negyedik lemezre írt számait, és létrehozta az eredetileg I Am X, majd később IAMX névre hallgató nagyszabású szólóprojektjét.

Nem véletlenül hangsúlyozzuk ennyire a „szólóprojekt” kifejezést: a nyolcvanas évek elektrójából, új romantikájából erőteljesen merítő IAMX egyfajta egyszemélyes Gesamtkunstwerk: zene, jelmezek, film, divat, képzőművészet és performansz fonódik össze benne egységes szövetté, melynek központjában Chris Corner gazdag és érzékeny személyisége áll.

A legfrissebb IAMX-lemez, a Metanoia sokéves berlini tartózkodást követően már Los Angelesben készült. Címéhez méltón tényleg egyfajta megtérés. Cornell ez elmúlt időszakban súlyos beteg volt, kegyetlen és gyilkos álmatlansággal (ahogy ezt a lemezen is megénekelte), komoly stresszel küzdött, és a Metanoia „hosszú idő után az első lemez, amit úgy készítettem, hogy nem voltam mániásan stresszes állapotban” – mondja Cornell. Gyönyörű terápiás lemez a Metanoia: látszólag semmi forradalmian újító dolog nincs benne: a jól ismert IAMX-stílusjegyek (Visage-os, Ultravoxos újromantika, a nyolcvanas évek elektróhangzása) mellett jó adag ipari elektronika, némi punk attitűd, amikhez szervesen illeszkednek az IAMX-re oly jellemző varietérészletek, teátrális elemek és mélyen személyes hangvételű balladák. Mégis zseniálisan működik az egész: Cornell fantasztikus, operai hangja (helyenként mintha csak Marc Almondot hallanánk), az apró részletek megdöbbentő hitelességgel állnak össze egyetlen univerzummá, amit tényleg csak annyival lehet leírni: IAMX.

IAMX (UK) Metanoia lemezbemutató
2016. március 13., vasárnap 20:00
A38 Hajó Koncertterem
Jegyár: 4500 Ft, elővételben: 3900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.