A brit zseni, Fink jön az A38-ra jövőre!

A nagyszerű brit dalszerző-előadót, Finket két évvel ezelőtt már láthatta a budapesti közönség a Szigeten. Ezúttal egy – meghitt, személyes dalaihoz talán jobban is illő – klubkoncertre tér vissza, hogy az A38 Hajón bemutassa nyáron megjelent, Hard Believer című lemezét. A Ninja Tune egykori meglepetésembere, egyben egyik legnépszerűbb előadója, Fink az A38 Hajón!

Tizenöt, de akát tíz évvel ezelőtt kevés ember gondolta volna, hogy egy Fin Greenall nevű tisztes downtempo mesterember-producer egy évtizeddel később személyes hangvételű, akusztikusgitáros dalokkal arat majd elképesztő sikereket. Greenall, azaz Fink a kilencvenes évek végén egyike volt a Ninja Tune jellegzetes, belassult hiphopalapokra elegáns elektronikus hangkollázsokat építgető gépészeinek, és első lemeze, a száz százalékig elektronikus Fresh Produce is pont ilyen volt.

Aztán Fink hirtelen teljesen kiábrándult az elektronikus zenéből, a DJ-zésből és tekergetésből. Dalokat, igazi dalokat kezdett írni – ezek egyike például Amy Winehouse-nál kötött ki -, és két régi barátjával, Tim Thortonnal és Guy Whitakerrel együttest alapított, és a 2006-os Biscuits for Breakfast már egy teljesen más világot tár elénk. Akusztikus gitáros, finom, hol a neosoullal, hol a blues-zal kacérkodó, befelé forduló, meghitt dalokat énekel rajta Fink – és ami még meglepőbb, hogy ezt a lemezt is a Ninja Tune adta ki, pedig ha van kiadó, aminek profilján kívül esik ez a világ, akkor a Ninja Tune az. Ettől függetlenül a lemez komoly sikert aratott, és a következő, amin Fink egyik legkomolyabb slágerének, a This Is the Thingnek producere Andy Barlow volt a Lambből, még nagyobbat. Aztán 2011-ben megjelent a Perfect Darkness, ez a tökéletes chillout-lemez, ami előtt ájultan hajolt földig a kritika és a közönség is.

Fink a Ninja Tune egyik legnépszerűbb előadója lett, 2012-ben a világ egyik legelismertebb szimfonikus zenekarával, az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestrával lépett fel a „királynő napján”egy varázslatos hangulatú koncerten, aminek anyaga tavaly jelent meg. Ezt fél évvel követte a legfrissebb album, a szintén egekbe magasztalt Hard Believer, aminek turnéján két hűséges társával Budapestet is útba ejti Fink, egy meghitt hangulatú A38-as klubkoncert erejéig.

Fink (UK) – Hard Believer Tour
2015. február 9., hétfő 20h
A38 Hajó Koncertterem
Jegyár: 5000 Ft, elővételben: 4500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.