Pesti nők és a két deci körte a Trafo Club-ban; Maszkura és Pál Utcai Fiúk beszámoló

Megint úgy alakult, hogy kimentünk a gödöllői Trafoba. Nincs messze, menjetek bátran! Hév az Örstől indul, ami pont a szórakozóhely bejáratánál tesz le.

Tücsök jazz funk

Maszkuráék egy éve estek át egy revitalizációs programon, tagcsere, jöttek- mentek tőlük. Új albumukkal pedig pár hónapja vannak úton. Kíváncsi voltam az új hangzásukra. A szövegek továbbra is maradtak pikánsan bugyizós , lucskos ­- utcazene, kocsma életérzés tengelyén. Ami feltűnt, hogy talán még személyesebbé és aktuálisabbá váltak. A rádiók által korábban játszott Diszklájk az ismertté válást és a párkapcsolati konstellációt dolgozza fel megmosolyogtató formában: “Légyszi, légyszi ne lájkolgassál, hisztis a csaj, hogy a pasija popsztár”. Ahogy a honi slam poetry és alter rock szakmát, őket is megihlette a külföldi boldogulás kérdése. Maszkura is megírta a saját Kivándorló bluesát, Az a világ nincsenét. De az övé nem szomorú, szarkasztikus, sajnálkozós, ténymegállapítós, hanem a Magyar Népmesék főcím dallamával és dobbal  kifejezetten ritmusos, slágeres. Az Európa, megjöttünk című számnál tehát önfeledten énekelhetjük a “vadkeletről a rajnyugatra füvet nyírni Amszterdamba, a Csodaszarvas jól vezetett, a hegyek mögött az euróövezet”. A címadó dal, a Lady Maga zenéje inkább hasonlít egy Quimby számra, nem is csoda, hisz igen hasonlóak a hangszerek és a zenei váltás, jazz-funkos irány is tudatos volt, ezzel maguk mögött hagyva a romkocsma dáridót. Így Maszkura harmonikája háttérbe szorult és többet is rappelt, mint eddig. A Szégyentelen és Pesti nők ezáltal, mint ahogy a legtöbb régi szám új köntöst kapott. Viszont az volt az érzésem, hogy sok szám inkább hasonlít egymásra, mintsem különbőzik. Egybefolytak a dalok, nem érvényesült egy hangszer sem igazán, nem éreztem a zenei témák határait. Társaságunk szőkéjének eszébe is jutott az a vicc, amikor a pingvin bemegy a kocsmába. Kérdi a csapost: – Láttad ma a bátyámat? Erre a csapos: – Hogy nézett ki? Mire a pingvin: – Szerinted? A sávok annyira rosszul voltak beállítva, hogy az új dalok szövegeiből egy kukkot nem lehetett érteni, bármennyire is füleltem. Így érdeklődésemet nem egyszer elvesztettem, a fellépés közben ezért gyakran nézegettem az oldalsó kivetítőt, amelyen a menekülési irány, egy barnító stúdió és Julia Carpenter legközelebbi szeletelős bulijának hirdetései váltakoztak. És akkor hogy írtam meg ezt a beszámolót? Hát úgy hogy itthon meghallgattam az albumot, ami jobban sikerült, mint az élő produkció.

A stúdióalbum itt hallgtaható meg: https://soundcloud.com/tucsokraj

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/14547181″ params=”color=ff6600&auto_play=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Van egy ezresem. Eligyuk?

Majd némi átállás után jött a Pál Utcai Fiúk. Őket még a csehszlovákiai úttörőtáborból ismerem. Ott két dolog közül lehetett választani: knédli vagy Deli csoki, a diszkóban az Induljon a Banzájra bulizni vagy a fiúk a lányokkal táncolnak reggeliget kazettás magnóról hallgatni a tábor barakkjaiban. Ákos akkori mondanivalójánál azonban összetettebb volt a PUF-é, szóval utóbbiakhoz csapódtam. Jó időre ez meg is határozta zenei ízlésemet. Ezért egy évben kétszer el szoktam menni egykori tizenéves önmagamat megidézni.

Itt már a hangosítás kiváló volt és a szöveget is lehetett érteni. Leskovics direktorra jellemző, hogy nem követ semmilyen jól megszokott, laminált pdf liturgiát, ezért a koncert előtt írja meg az aznapi setlist-et. A repertoár nem nagyon változik, hisz a PUF nem az a kétévente új albumot kiadok együttes. Színpadi bejelentést azért stílusosan kaptunk a Gólya szám előtt, miszerint Varga Laca, basszgitáros és az együttes road-ja is apai örömök elé néz. Az Ilyen egy férfi számnál Manu Chao ismert dallamaira a bájos, csinos Leskovicsné Anikó énekelte, hogy “Sajnálom, hogy felkavartam, Az érzéseid, ha megzavartam”.

A közönség soraiból többször, többen is bekiabálták, hogy add le a Partizánt! – speciel én egy Utolsó évnek is örültem volna. De Leskovics azt válaszolta, hogy a Partizánt húszévente játssza el, de megnyugtatott minket, hogy a Szajha lemegy. Tény, hogy a tavaly nyári, harminc éves jubileumi koncerten a Partizán elhangzott, de sajnos a szerző Youtube csatornájára a napokban felkerült koncertanyag sem tartalmazza a munkásmozgalmi underground himnuszt. A Szajhát meg én érthettem félre, mert a Hajszát játszották csak el. Így van az, amikor a bella ciao-zásból Manu Chao lesz idővel. Szóval nincs és nem is lesz már direkt politika, van viszont továbbra is Szerelemharc, Bárány, Szarvas és Bál, erről szólnak ők.

A vidéki bulikra jellemzően mindig valami plusz élménnyel megyek haza. Most azzal, hogy a mindig nett és felkészült frontembert nem láttam még mindenkit szeretekre inni magát. Ha lány lennék, azt mondanám: olyan ari volt. Konkrétan boros pohárból itta a pálinkát, ezért a két deci körte hitelesen ült a szívén a Legelő című slágernél. A buli végén Lecsó elővett egy ezrest a farzsebéből és megkérdezte, elisszuk-e vele.2014-re ennyi rákenrol életérzés maradt az egykori alter pogo bandából. Ettől függetlenül bakancslistára való zenekarról beszélünk, mert a magyar alter enciklopédiából nem hiányozhatnak. Már harmincegyedik éve koncerteznek és még mindig kíváncsi rájuk közönsége. Ez a lényeg.

PUF30 első rész:

PUF30 második rész: