Itt a legjobb Szilárd-dal!

Bár zenekara, a Quimby nemrég jelentetett meg új nagylemezt, Balanyi Szilárd nem lustálkodik. Elkészítette szólópályafutása kétségtelenül legjobb dalát, mely tegnap debütált és már meghallgatható.

A Cseperedő című dal karakteres, izgalmasan hangszerelt és fülbemászó szerzemény. A szerző természetesen Szilárd, a produceri feladatokat pedig a korábbi HS7-, Kispál és a Borz- és Kiscsillag-lemezekről is ismerős német hangmérnök-producer, Bernhard Hahn vállalta magára, aki az elmúlt években olyan poplegendákkal is dolgozott együtt, mint Nena vagy Kim Wilde.

– A dal szövegét a 2013-ban született kisfiam ihlette. A zenei rész már korábban megvolt, egy Quimby-próba szünetében rögzítettem a mobilomra. A dal szerkezete otthon állt össze, a felvételek több stúdióban készültek, a zenét többek közt a gitáros-hangmérnök barátom és kollégám Vastag Gábor, a Quimby-dobos, Gerdesits Ferenc és Giret Gábor basszusgitáros segítségével vettük fel. Én otthon feljátszottam a billentyűs hangszereket, többek közt egy öreg Rhodes zongorán, és miután felénekeltem a dalt, átjöttek hozzám a lányok (Mihályi Réka és Galambos Dorina) és ők is felénekelték a vokálszólamokat. Dorina egyébként nagyon sokat segített a énekdallam megírásában. Az első ötlet rögzítése és a feléneklés közt majd egy év telt el. Időközben felvettem a kapcsolatot egy réges-régi barátommal Bernhard Hahnnal, aki Stuttgartban vezet egy hangstúdiót, és megkérdeztem, hogy lenne-e kedve belehallgatni egy új dalomba. Volt, sőt már egy előkevert verziót küldött vissza (mire nem jó a világháló!), amibe nem tudtam belekötni, így ő lett az, aki a dal végleges formájáért felelős – mesél a dal születésének körülményeiről Szilárd, aki legutóbb 2013. június elején adott ki új dalt Lám lám címmel.

A Cseperedő január 20-án debütált, s már több felületen elérhető – látható és hallható:

 

Balanyi Szilárd dalszerző-énekes-billentyűs. Gyermekkorában komolyzenei képzésben részesült – hegedült, kórusban énekelt és zongorázott -, első zenekarát 1992-ben alapította iskolatársaival. Röviddel Budapestre költözése után az ország jelenleg egyik legismertebb és legelismertebb alternatív rockformációjának, a Quimby zenekarnak lett a zongoristája, mely együttes eddig megjelent nyolc albumát gazdagítja karakteres játékával, esetenként zenei rendezésével. Élőben és stúdióban dolgozott együtt a Kimnowak, az Üllői Úti Fuck és a Heaven Street Seven zenekarokkal, Pély Barnabással és Romhányi Áronnal (United), Schmidt Barbarával, Galambos Dorinával és Oláh Ibolyával, valamint a Ludditák formációval. 2000-ben döntött úgy, hogy rögzíti saját zenei ötleteit, és előadóművészi pályáját szóló énekes-dalszerzőként is folytatja. Szilárd – Halmazállapot című debütáló albuma a 2003-as Arany Zsiráf díj jelöltjei közé került, hazai modern rock kategóriában. Az elmúlt években Szilárd klipjei előkelő helyezést értek el a hazai zenetévék játszási listáin, de a hazai rádiók is előszeretettel játszották dalait. Lassan, de annál biztosabban gyarapodik a közönsége országszerte, így bebizonyosodni látszik, hogy a Quimby zongoristájának önálló énekes-dalszerzőként is életképes és karakteres produkciót sikerült a létrehoznia.

www.szilard.net

www.facebook.com/SZILARDmusic