Hollandia lemezt mutat be a hajón – Kraak & Smaak @ A38

A kontinens egyik legjobb funk-hiphop-acidjazz együttese, a holland Kraak & Smaak jó pár teltházas A38-koncert után visszatér, hogy egészen friss, a budapesti fellépés után pár nappal megjelenő új albumát bemutassa a budapesti közönségnek. Forró hangulatú, táncos klubkoncert a Chrome Waves megjelenése alkalmából! A fellépésre koncert+vacsorajegy is váltható, aminek ára a fellépés mellett magában foglalja az azt megelőző menüvacsorát az A38 Hajó éttermében.

A holland popzene jó pár éve a legjobbak közé tartozik a kontinensen: változatos, friss, érdekes és egyedi. És az egyébként is magas színvonalú mezőnyből talán még jobban kiemelkedik az egyik legfrissebb és leginkább egyedi elektronikus funk-soul produkció: a Kraak & Smaak. A triót 2003-ban alapította három biztos kezű stúdióróka, Oscar de Jong, Mark Kneppers és Willem Plug. Kevés zenekar futott be hasonló villámkarriert a kontinensről, hiszen nemsokára már az SXSW, a Coachella, a Bonnaroo és a Sziget fesztiváljain döngölt élő fellépéseivel, emellett a DJ-különítmény hatalmas partikkal lelkesítette a közönséget.

A Kraak & Smaak (ami a holland „ropogós és finom” kifejezés kifordítása) valóban ropogós és finom muzsikát játszik: a legjobb acid jazzből, hiphopból, soulból és döngölős funkból összegyúrt, magával ragadó partizenét. A Leidenből indult zenekar méltó a város másik híres termékéhez, a leideni palackhoz: az együttes igazi kondenzátor, ami igazán az élő koncerteken működik, és hatalmas energiakisülések kíséretében villanyozza fel a közönséget. Mindebben természetesen óriási szerepe van a fellépéseken közreműködő bájos énekesnőnek, Berenice-nek, és a népeket azonnal megőrjítő MC-nek, Sebnek.

A Kraak & Smaak nem először jár az A38-on. Tavaly telt ház előtt bizonyította be, hogy a kontinens egyik legjobb funk-partizenekara, előtte a Szigeten táncoltatott meg tizenvalahányezer embert a Party Arénában. A mostani koncertnél aktuálisabbat pedig el sem lehet képzelni: október 28-án jelenik meg a zenekar legújabb, Chrome Waves című nagylemeze, amiről már bőséggel csöpögtetik az információkat és teszik elérhetővé a számokat az együttes honlapján és Soundcloud oldalán. A legutóbbi kislemezdal, a Good for the City pedig azonnal az európai klub-slágerlisták élére került, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy a jól megszokott Kraak & Smaak-őrületre számíthatunk.

http://soundcloud.com/kraaksmaak

Az előzenekar, a Mystical Plants az ezredforduló elején kezdte meg tevékenységét, habár a kétfős alakulat tagjai (Munkácsi István és Balázs Béla) már korábban több hazai jazz- és funkzenekaraban játszottak együtt.

István 20-25 éves gitáros múltja után úgy érezte, hogy szeretné a saját elektronikusabb, acid-jazz ízű elképzeléseit megvalósítani és társulva Bécivel – aki mint basszusgitáros játszott vele – el is kezdte azt. Mindketten rajongtak az újszerü funk és jazz hangzásokért és ez volt az a kiindulópont, amire alapozva felépítették sajátos,minden görcsösségtől mentes, simulékony muzsikájukat. Az elektronikáért és a dalok szerkesztéséért elsősorban Béci a felelős, a dalszerzés azonban közös munka, amit abszolut családias hangulatban számos nagyszerű hangszeressel vagy éppen vokalistával összedolgozva tesznek még színesebbé.

Kraak & Smaak Live Band (NL) – Chrome Waves lemezbemutató, The Bras

2013. október 23., szerda 20h

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő, koncertterem

Belépő: 4000 Ft, elővételben: 3500 Ft. Koncert+vacsorajegy, csak elővételben: 7000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón. A koncert a Zenére éhesen? Programsorozat része, aminek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

http://www.a38.hu/hu/program/kraak-smaak-live-band-nl-1