30Y koncert Győrben

A pécsi illetőségű 30Y – amely furcsa nevét egy szombathelyi buszjárattól vette – nemcsak az egyik legnépszerűbb magyar rockzenekar az utóbbi években, de a legtermékenyebb is: három demoanyag után 2004 végén jelent meg Egy perccel tovább c. koncertlemezük, majd a 2006-os Csészényi tér albummal már országos ismertségre tettek szert és élőben is az egyik legkedveltebb koncertzenekarrá váltak. A 2007 tavaszán megjelent Semmi szédítő magasság-ot a kritika az év legjobb és legerősebb magyar rockzenei produkciói között emlegette, rohamosan növekvő közönségtáborukról nem is beszélve. Tavalyi győri koncertjüket már a PÁGISZ-ban tartották, hiszen közben a kisebb koncerttermeket kinőtték.

Még 2008-ban elkészült a kvintett negyedik hivatalos kiadványának számító és e sorszámát címében is jelző No. 4 , rajta a sokat játszott Felhő c. klipdallal. Az együttes bevallása szerint az új album két zenei sarokpontja a hatvanas-hetvenes évtizedforduló beatzenéje és a kilencvenes évek eleji grunge-os rock, de a legizgalmasabb, ahol ez két zenei világ ütközik. Érdekesség, Hogy a korongra került Beck Zoltán frontember 2004-es Szentimentálé szólódemójáról egy akusztikus gitáros, súlyosan önéletrajzi dala is. A kiváló lemez fölötti örömöt beárnyékolja, hogy a zenekar által „hatodik tagnak” tekintett Bóra Dávid hangmérnök, az album producere a felvételek elkészülte után, de néhány nappal a keverés végleges befejezése előtt, harmincéves korában elhunyt. A lemez ajánlása és az orsós magnószalagot ábrázoló fekete borító előtte tiszteleg.

A febrár 21-én szombaton este nyolckor kezdődő koncertet a tatabányai marionette ID indie/post-rock/pszichedelikus zenéje nyitja majd. A srácok rengeteg kritikai elismerést begyűjtöttek már, 2006-ban az ABC tehetsékutató budapesti, majd bécsi fordulóját is megnyerték, és a rajongók is egyre inkább kezdik felfedezni a zenekart, annak ellenére, hogy stílusa nehezen behatárolható.

További infók: 30y.hu, myspace.com/marionetteid, marionetteid.hu, alterparty.pagisz.hu

Jegyek elővételben a HÍD Irodában (tel: 314-261), és a McDonalds CD boltban (Baross u. 23.) 1200 Ft, a koncert napján a helyszínen 19.30-tól 1500 Ft.