Poptalicska után Jamaika

Csütörtök esténk a Szigeten a tervezettnél rövidebbre sikeredett. Végül is csak két koncertet néztünk meg, az egyik a megbízható iparosmunkáról, a másik pedig a tökéletesre vitt apaimázsról marad meg emlékezetünkben. A kicsit rövidre vett szigeti estek nagy előnye, hogy másnap elsőnapos energiával folytatódhat a fesztiválturizmus.

Mielőtt a Nagyszínpadon betámadnánk a Kaiser Chiefs-et, rövid ideig a Múzeumi Negyedben ejtőzünk az árnyékban és közben megtekintjük a szürreális csúszdákat. Előttünk ásványvíz és kóla, tőlünk két méterre pedig ezüst színű vegyvédelmibe öltözött mazochista szendvicsember sétálgat. Negyedórával később teljes a társulat, italaink in vitro, a valószerűtlen hirdetőtábla még mindig mosolyogva beszélget az emberekkel, mi pedig tovább sétálunk.

A Nagyszínpad előtt szerda este felfedezett keverőkinövés eltűnt, kényelmesen elhelyezkedünk a bal oldali kivetítővel szemben és kitartóan izzadunk. A gyűlő tömeg mellénk sodortatja zsenyát és rolo húgát, legvégül SzuperApu csatlakozik a kompániához. A Kaiser Chiefs jött, látott, de nem győzött meg. Voltak a koncertnek zseniálisan megvillanó pillanatai is, de a köztes időkben átlagos hangulatú volt. Az elején még úgy látszott, akár még meg is szorongathatják az előző este fellépett Kooks-ot teljesítményben, de ez csak pár percig tűnt így. A brightoni srácok majd két nagyságrenddel jobbak voltak Leeds fiainál.

Nincs még negyed tíz, mikor a hátsó kisebb utakon elindulunk a Világzenére. Útközben hot doggal béleljük bensőnket, aztán keresünk egy kényelmes helyet a keverőtől nem messze. Ky-Mani Marley elég pontosan kezd és a következő majd száz percben akár az öreg Bob koncertjén is lehetnénk, akkora hangulatot csinál. A zenészek a koncert középső részében időnként el-elcsúsznak a jóízű jammelés irányába, ami a közönségnek láthatóan tetszik. Ezt a koncertet bántam volna, ha kihagyjuk.

A Marley-fiú koncertje után töprengünk kicsit az est folytatását illetően, aztán egyhangúlag a hazamenetel mellett döntünk. Még három este hátra van a Szigetből és a péntek húzós lesz mind koncertek, mind pedig a tömeg mérete szempontjából, megéri rágyúrni. Toronyiránt lelépünk.