Színpadot szaggatott az Orishas

Pontban hatkor robbantak a színpadra a zenészek és a három énekes srác. Annyi tűz, energia áradt belőlük, hogy képtelenség volt csak úgy állni a tömegben, az első perctől kezdve mindenki táncolt.

A harcsabajszos Roldan olyan érzelemmel énekelt, hogy hiába mutatott 38C°-ot a hőmérő, az árnyékmentes nagyszínpad előtti réten, én bizony lúdbőröztem az egész koncert alatt. Yotuel hozta a szokásos hip-hop betéteket, Ruzzo nyelvén pedig a kemény rap pörgött. Nekem azok a legizgalmasabb részek, amikor Roldan a gazdagon áradó érzelmes hangjára Ruzzo kontráz rá a csontkemény rappel és szinte csatát vívnak 1-1 szám alatt, miközben a háttérben a modell szépségű Yotuel mozgása teszi teljessé a pillanatokat.

Szerencsére mindhárom albumukról (Emigrante, 2002; El Kilo, 2005; Antidiotico, 2007) válogattak dalokat, így egyik kedvencem (Hay un son, Un pagina doblada, Quien Te Dijo, El Kilo, stb.) sem maradt ki a szórásból. Illetve a tömeg kedvence a Dirty Dancing 2-ből ismert Represent sem maradhatott el, sőt a közönség megénekeltetésével együtt, sikerült dupla olyan hosszúra kihúzni a számot, aminek a környékemen nagyon örültek, estig elhallgatták volna.

Érezhetően nem csak egy turnéállomás voltunk nekik. Örömmel, szívvel zenéltek ma nekünk. Eddig magasan ez a legjobb koncert idén, amin jelen lehettem, pedig már 120 fölött járok.

8 thoughts on “Színpadot szaggatott az Orishas

  1. Az Orishasnak négy albuma van, a 2000-es a’lo cubano-val robbantak be, akkor került fel a kubai hiphop a térképre (holott már a nyolcvanas években megindult ott az élet)

  2. Lehet hogy nem voltam egyértelmű, nem azt akartam mondani, hogy csak 3 albumuk van, hanem azt, hogy erről a háromról válogatták össze a számokat a koncertre, nagy-nagy örömömre. Arról pedig órákon át tudnék értekezni, hogy miért kellett a kubai hip-hop éllovasainak először Spanyolországba, majd Párizsba költözniük, holott enyhén balos szövegeikkel, nem jelentettek akkora veszélyt. De lényegében emiatt tartott sokáig megszerezni a hírnevet. Plusz a mai világban eléggé alul vannak értékelve azok a dalok, amik szólnak is valamiről és nem csak a ganxta becsajozásról szól, de nem hiszem, hogy az olvasók végig olvasnának egy ekkora körítést egy koncert kapcsán.

  3. azthiszem megvan mit sajnálok legjobban az elmult ~10 évben. Kihagytam az orishas-t. 🙁

  4. daito

    Legyen az a 3, majd 4 Orishas album 5.

    Mivel most jelent meg az új.

    Egyébként tényleg nagyon jó volt a koncert. 🙂

  5. volt szám az elsőről is, az újról is, nagyon fasza volt, óriási élmény, én igazából csak miattuk mentem le a 4 napra

    a fa árnyékában táncoltuk végig, ezért kisgépem az Orishasról ilyen közelieket nem készített, de a táncolókról igen
    pl
    http://kepfeltoltes.hu/080714/P1040996_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    😉

  6. alma

    Én miattuk mentem a soundra, nagyon, de nagyon megérte!!!!! igaz leégtem, de kit izgat. elgondolkodtam aug.2 milánoi fellépésükön…

  7. Szövegekkel nem vagyok annyira tisztában, mivel a spanyol nyelvet nem annyira bírom, de van néhány dvd-m a kubai hiphopról, így onnan van némi tudás.
    Az értekezést meg várom, engem érdekel 🙂

    Sajnos nekem most kimaradt a jegymizéria miatt, de volt szerencsém látni őket Bécsben 2002-ben. Akkor még az első két albummal házaltak, amik messze a legjobbak (szerintem). Persze ennek a koncertnek is megvolt az előnye felteszem, főleg a balaton közelsége okán, aminek Bécsben híján voltunk 🙂

  8. Mona

    ííííjdenagyon jóóó volt,pedig egy két számukat leszámítva nem ismertem annyira őket,de soundról hazatérve ezen hamar változtattam…
    és mellesleg köszönöm szépen a képeket magamról 😀

Comments are closed.