Metál istenek a FEZENen

„A Judas Priest egy Grammy-díjas brit heavy metal-zenekar” – lehet ennél unalmasabban kezdeni egy wiki bejegyzést? Mert a Judas Priest tényleg brit, tényleg metált játszik, sőt Grammyt is nyertek, na de a Judas Priest ennél jóval több, hogy mennyivel azt talán az mutatja a legjobban, hogy közkeletű nevük a  MetalGods.

A Black Sabbath után talán nekik van/volt a legnagyobb hatásuk a heavy metal-ra.
És ezeket az isteneket hozza el a magyar metál rajongóknak a FEZEN rögtön az első napján a fesztiválnak.

A Judas Priest pályafutásának eleje kimaradt nekem, csak a ’80as évek végén találkoztam velük először, pedig már a ’60as évek végétől zenélnek. Nevüket Bob Dylan egyik száma ihlette, bár véleményem szerint zenéjüknek nincs sok köze Bob Dylan stílusához. Ők igazi rockerek harley-val a szinpadon, ikonikus bőrcuccokban, szegecsekkel.

Olyan dalok teszik őket halhatatlanná, mint a Turbo lover, amit gamerek a Grand Turismo3 játékból is ismerhetnek. A hozzá készült videoklip egy igazi mad max őrület – tessék csak kattintani a linkre és megnézni -, sok motorral és elképesztő zenével.

Valószínűleg kevesen vannak akik még életükben nem hallották például a You’ve got another thing comin’ vagy a Breaking the law című szerzeményekett, még akkor is ha eddig fogalmuk sem volt, hogy ezek Judas nóták. És hát a Painkiller…. Még írás közben is hajazok (bárcsak maradt volna egy kicsi elöl is).

K.K. Dowling alapító szólói, a többszöri Grammy jelölésük és a Grammy díjuk is megérnének pár mondatot, de inkább meghallgatom őket élőben a FEZEN-en július 29-én.

szöveg: tomer

Fezen fezenweb és fezenFB