Szervezetlenül, tömegben izzadni – ilyen volt az idei EFOTT

Nem először voltunk már az EFOTTon és őszintén szólva, akkor sem voltunk tőle elragadtatva. Most sem vagyunk elégedettek (sőt), és ez nem a zenekaroknak köszönhető, talán még a legrosszabb DJ is csak javított a helyzeten. Bátran ki merem jelenteni: ez volt az egyik legrosszabbul szervezett fesztivál, amin valaha voltam (pedig már lenyomtam 1-2 szezont és láttam én már PaFét is…).

efott3

Logikátlanság, értelmetlenség, lehúzás, sorbanállás és a hőség. Nagyjából ezekből az összetevőkből meg lehetett szervezni az idei EFOTTot, ami annak fényében már majdnem felháborító, hogy a szervezők többször jelezték, hogy minden eddiginél több emberre számítanak idén. Még szerencse, hogy a fiatalság többsége békés és megértő volt… A teljesség igénye nélkül:

  • Bejutás. Első nap sok-sok órát álltak sorba a sátrazók a tűző napon (ne felejtsétek: hőségriadó volt!), hogy a 3 beengedőkapunk átjussanak. Oké, volt már sorbanállás máshol is, de ez tényleg durva volt.
  • Víz. Nem volt ivóvíz a fesztivál területén, csak pár nappal később sikerült 2 db csapot felszerelni (még mindig hőségriadó volt).
  • Értékmegőrző. Ez a fesztivál területén kívül volt (WTF), ahol 1 ablak üzemelt, ahol 1 csajszi adta ki-vette be a csomagokat. A csomag beadásához egy egyoldalas nyilatkozatot kellett kitölteni, majd (minimum) 40 percet állni a tűző napon. Jah, és amikor visszakaptad a táskádat, látszott rajta, hogy össze volt taposva, nem is kicsit.
  •  Kerítés. Értem én, hogy most nagy divat kerítést építeni, de azt, hogy értelmetlenül fel legyen húzva egy adag drót a strand és a kemping közé, ami miatt csak 15 perces kerülővel tudsz lejutni a vízhez, azt nem tudom felfogni. Értem én, hogy le kell zárni a strandot estére, de a Soundon nem oldották ezt már meg normálisan?
  • Világítás. Éjjel az utakon nem volt világítás. Sehol. Ennek hiánya fel sem tűnt eddig, pedig….
  • Fesztiválkártya. Oké, ez mindenhol lehúzás, de itt, ahol csak pár konténer volt, ahol fel tudtad tölteni (és leadni) a kártyádat, ráadásul azoknak a fele zárva volt, kifejezetten disznóság.
  • Repohár. Ugyebár vegyél sört, repohárban, +250 forint. Oké. Visszaváltani egy helyen tudod majd, 40 perc sorbanállás után. Gratulálok.
  • Sorbanállás. Este 6 után (nem vicc) konkrétan 20-30 percet kellett sorban állni. Embertelen, de tényleg.

Nem véletlenül voltak elégedetlen szavak a fesztivál alatt-után is, hiszen ezen problémák nagy részét kis akarással, odafigyeléssel vagy a rendezvény alatti korrigálással simán ki lehetett volna küszöbölni. De nem, így nem véletlenül alakult meg az EFOTT Tünti Facebook oldal is…

…de beszéljünk a koncertekről is. A pénteki napról a már egészen biztosan magyar útlevéllel is rendelkező DubFX-et kell kiemelnem mindenképp. Azt persze hozzá kell tenni, hogy a srác többedszerre nyűgöz le engem élőben – és számtalanszor tette ugyanezt digitálisan is – így persze nem volt nehéz dolog, hogy jó koncertet adjon. De. Ekkor jött a meglepetés: most nem egymaga állt ki a színpadra (esetleg alkalmi vendégeivel), hanem egy mondhatni zenekarral, volt szaxofon, billentyűk, gitár, nézett is a jónép, hogy ez meg mi? 

Mondjuk utólag belegondolva, többévnyi turnézás után illik feldobni a showt valamivel – bár ez nálam pont DubFX-nél nem állja meg a helyét, a bizonyos lenyűgöző-faktor miatt. Engem ugyanis tökéletesen szórakoztat és ámulatba ejt, ahogy a csávó előttem rakja össze a teljes számot, hogy tényleg nem használ mást, csak a száját. Ennek ellenére a zenekar sem sült el rosszul, kifejezetten vevő volt erre a közönség is – szóval DubFX ismét jó volt, várunk jövőre is!

Aztán benéztünk Belgára, ahol egyrészt embertelen tömeg várt minket, másrészt a sátor remek hűtési rendszerének köszönhetően az ehhez társuló hőség. Viszont a show ugyanaz volt mint legutóbb a VOLTon (és mint az elmúlt jópár évben), de baszki, ez működik. Itt látszik, hogy kellő (ön)iróniával faék egyszerűségű zenével is lehet remek bulit csinálni.

Szerencsére a punnanyt sikerült ismét elkerülnünk nagyrész a színpadon, a Belgát követő Carbonfoolsba is épphogy csak belehallgattunk. Mondjuk milyen jól tettük (mondjuk ezt a nőtársadalom nevében), hisz a hőség Fehér Balázsra is hatással volt: lekerült a póló! Én, mint ebben a témában nem érintett nem nyilatkoznék a látványról, de állítólag jó volt!

 

Már bőven éjszaka – de még 30 fok felett – kezdett a Supernem is, de legalább ők már a szabadtéren. A hangzás borzalmas volt, de Szabiék tolták rendesen, ez pedig az idő múlásával és a sörök fogyásával egyre jobb bulit eredményezett.

Ahogy a hangulat emelkedett, mi át is mentünk szeletelni Borgore-ra szeletelni, amit csak a hőség ölhetett meg nem sokkal később. Addig viszont meglehetősen szellős volt a tánctér, pedig a zene jó volt (már aki szereti az ilyesmit), amolyan megőrülős-ütvefúrós. Itt ért minket az álommanó, így jobbnak láttuk inkább nyugovóra térni és másnapra tartalékolni.

A másnap (számunkra) első és (számunkra) egyetlen értelmes koncertjét a Blahalouisiana adta este hattól. Egy kisebb felhőnek köszönhetően nem volt akkora hőség, a strandról is bevonultak az emberek a sátrakhoz, így ebben az időben tisztességesnek mondható tömeg előtt léphettek fel Barbiék. Róluk pedig egyszerűen nem tudunk rosszat mondani: legyen az akár a Fishing, akár az A38, az EFOTT, zenéjük mindig élvezetes, Barbi hangja csodálatos, a hangulat pedig fantasztikus. Tessék csak Blahalouisiana koncertekre járni és meglátjátok, jó lesz!

Este héttől belenéztünk az EFOTT 40 ünnepségsorozatba, ahol ez volt a program:

 

A menetrend szerint minden zenekar 3 saját számot játszott, majd 1 közös dalt a meghívott művésszel. Mivel senkit sem akarunk nagyon megbántani, annyit mondunk: köszi! Mondjuk Kozsó és Náksi (pocakja) vicces volt, ahogy Ganxstáék is, punnanyék arca pedig egy cseppet sem lett kisebb. Viszont a tűzijáték nagyon rendben volt a végén!

Levezetésként átnéztünk Ivánék koncertjére, ahol ismét a megszokott, nagyon rendben lévő zenét kaptuk, tényleg köszi Iván, hogy vagytok!

Összességében pedig ilyen volt az EFOTT, azért ha megfogadtok egy jó tanácsot, legközelebb kétszer is gondoljátok meg, hogy az EFOTTra jöttök-e, mert ennyi pénzből lehet sokkal jobban szórakozni is:

feszt_o_meter_40