Londoni szleng az arcunkba – King Krule beszámoló az A38 hajóról

A brit King Krule adott teltházas koncertet 2018.02.12-én az A38 hajón.
Szemtanúi lehettünk annak, hogy lesz valaki underground szupersztár (pff..micsoda baromság és mégis..) 23 évesen úgy, hogy kissé kappan hangja is van és hogy nem a baba arcáért nyomulnak a lányok és fiúk az első sorokba mindenhol, ahol megjelenik egy színpadon.

kk
Fotó: consequenceofsound

Az  eredeti céljaitól erősen távolodó facebook ma már inkább csak kultúr program keresőként működik nálam,annak viszont remek, mert amikor november végén egy javasolt bejegyzésként megjelent a telefonomon, hogy nekem bizony ott kéne lennem a jövő februári King Krule koncerten, elégedetten bólintottam magamban: Megyek!

Hamarosan jött a következő üzenet: A jegyek 50%-a el is fogyott alig pár óra alatt. Gyorsan lecsaptam hát kettőre, majd másnap ki is tették az A38 oldalán a SOLD OUT! táblát…

Húú! – gondoltam. Ki ez a srác, aki egy nap leforgása alatt megtölti a hajót? Nála jóval nagyobb neveknek, komolyabb zenei múlttal ez sosem sikerült, ő meg két, nem túl könnyen emészthető lemezzel idejön majd és visz mindent? Na ne.

A rövid válasz annak, aki nem olvasná tovább: de igen.

Persze tudtam, hogy zeneileg ez valami egészen más, mint amit a langyos 21. századi pop-rock szcénában kaptunk eddig, de hogy ez élőben is működik-e 2018-ban a sokszor magamutogatós, szelfizős, nem a zenére figyelő közönséggel, nos azt személyesen látnom kellett.

album cover
Album cover

Előzenekar hiányában csak fél órával előbb érkezünk a meghirdetett nyolc órai kezdéshez képest, de így is bőven van idő ráhangolódni az estére.

Pláne hogy egy rég nem látott, zeneértő barátomba és párjába botlunk, akikkel fél kilenc körül  már a tömegbe préselődve hallhatjuk, ahogy Archy Marshall alias King Krule megjelenik a színpadon zenekarával és belekezd a Has this hit? keserédes szövegeibe.
Archie megjelenésre pont az ellentéte a klasszikus rocksztár frontembereknek: egy vékony, rőt vörös, pattanásos fiú Londonból, aki azonban pont a Mike Patton-féle hatást váltja ki a színpadon, azaz nem lehet levenni róla a szemed, annyira a fejedbe mászik.

A zene stílusa nagyon eklektikus. Hol egy lázadó punk indulatos szövegekkel, hol egy jazzy rock szaxofonnal, néha pedig súlyos darkwave, vagy éppen trip-hop erősen belassult témákkal.

Nagy részük nem könnyed darab durva brit kiejtéssel megspékelve, de minden dalnak lelke van és mesterien építkezik.

Mindezt olyan változatosan kapjuk számról számra, hogy amíg végigmegyünk a zseniális Dum Surfer vontatott ritmusaitól az egyik személyes kedvenc Lizard State-en keresztül a Rock Bottom sodró melankóliájáig, az én fejemben csak úgy peregnek a képek és hangok.
Megelevenednek a 20 plusz évvel ezelőtti Fekete Lyuk koncertek sötét estéi, majd hirtelen egy füstös klubban találom magam egy andalító jazz esten, ahonnan egy Cure hangulatú szám visz el a borús felhők fölé, hogy aztán egy súlyos basszus megint a földre rántson.

King Krule – Rock Bottom [Official Video]

Rinse presents King Krule’s ‘Rock Bottom’. Get King Krule’s new album ‘The OOZ’: http://rinse.fm/theooz Also available from King Krule: Czech One: http://rinse.fm/czechone 6 Feet Beneath The Moon: http://rinse.fm/6fbtm King Krule EP: http://geni.us/2Rxd Easy Easy (Single): http://geni.us/2NHz So Sick Stories – RATKING feat.

Nem, nem, a két belga sörön kívül semmi sincs bennem, de hatalmasat utazok erre a sötét tónusú zenei varázslatra térben és időben egyaránt.

A közönség nagyobb része is gyorsan ráérez az este ízére, a ritmusos bólogatásból tánc kerekedik, néha pedig őrület lesz úrrá a hallgatóságon,hogy aztán megint befelé forduljunk egy időre. Személy szerint csak azt sajnálom, hogy egy rendes pogóra ma már nem száll el az emberek agya, pedig odáig is fajul néha egy-egy szám.

Szinte tapintható, hogy itt valami nagyon más történik most, valami olyan, ami túlmutat azon, hogy csak szimplán ráaggassuk a trendi címkét és kiposztoljuk. Mert tényleg egyre vagányabb dolog ma bárhol a világon King Krule koncertjét élőben átélni, de itt valami nagyon igazi születik ebben a kicsit több, mint egy órában. Az emberek pedig értékelik a valódi produkciókat. És csak azt értékelik igazán.

King Krule, akit gyerekkorában depresszióval, inszomniával és egyéb jósággal kezeltek, most dalaival érzékenyen, ám kíméletlenül őszintén zúdul ránk és a bőrünkön érezzük újra azt, amin szinte minden tinédzser végigmegy a felnőtté válásig és tovább. A magányos perceket, a lázadást, a fájdalmas befejezéseket, az álmatlan éjszakákat, az elszállt pillanatokat, az örömöt, a szabadságot.

A bő egyórás koncert végére aztán még tombolhatunk egyet a Half Man Half Shark punkos akkordjaira, hogy zárásként együtt énekelhessük a mára ikonikussá vált Easy,Easy-t.

King Krule – Easy Easy (Official Video)

Get King Krule’s debut album 6 Feet Beneath the Moon now: http://smarturl.it/kingkrule Easy Easy is taken from King Krule’s debut album 6 Feet Beneath the Moon released by True Panther Sounds and XL Recordings. Directed by Focus Creeps. http://kingkrule.co.uk http://www.truepanther.com http://xlrecordings.com

„Ez egy zseni b@zdmeg! ” – mondja a végén a mellettem álló srác. És nem téved.

King Krule mára a jelenkori underground egyik meghatározó alakjává vált és mindaddig az is marad, amíg ilyen mesteri érzékkel és ilyen őszintén mutatja meg a világát nekünk.

Ő a 21. század Johnny Rotten-e, akit pont úgy várt már a szakma, akárcsak az igazira, az eredetire éhes közönség.

Mi pedig várjuk vissza őt végre valamelyik nagyszínpadra.

Mondjuk Guetta vagy a Prodigy helyett.

a koncert, szerintünk

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Bárcsak minden ilyen egyszerűen menne! – Frank Turner koncertk... Frank Turner még életében nem adott rossz koncertet. Miért éppen Budapesten kezdte volna el? Bárcsak minden ilyen egyszerűen menne! Ősszel az A38 bejelenti, hogy Frank Turner Budapestre jön. Ennek az ember megörül, mert nagyon szereti a ze...
Csak semmi cukiság! Na jó, de. – Mélanie Pain az A38 hajón Azt gondolom, hogy egy olyan korban, ahol a betongolyókon meztelenül vonagló Hannah Montanák, és betépve saját seggükről tweetelgető Rihannák testesítik meg a közfelfogásban az énekesnő ideálját, létfontosságú Mélanie Pain koncertekre járni. Azt is ...
Nincs ok rejtegetni – Hello Hurricane lemezkritika Van egy magyar együttes, akit szintén szeretett Run Over Dogs-szal majd egyidőben láttunk élőben és írtuk meg az ezek a mai fiatalok rovatunkban. A ’14-ben Sziget 'Campfire' nyertes zenekart, tehetségesnek és ígéretesnek tartottuk, így adta magát...