„Rohanok a stúdióba, de előtte gyorsan kiteregetek, és még vár 2 interjú is” – interjú Németh Jucival az 5 éves Nemjuciból

Szinte hihetetlen, de már ötödik születésnapját ünnepli a Nemjuci zenekar március 16-án az A38 Hajón. Az évforduló apropóján készítettünk interjút a banda jelenleg igencsak leterhelt énekesnőjével, a fáradhatatlan Németh Jucival. Esett szó a kezdetekről, az első szikráról, az építkezésről, Petőfi Rádióról, zeneletöltésről, 8 napos nem alvásról és a jövőbeli tervekről.

Menjünk vissza 5 évet az időben! Hogyan állt össze a zenekar? Egyszer csak arra ébredtél, hogy szeretnél egy rock and roll bandát?

Hát az úúúgy vooolt… Már nem voltam Anima tag, amikor az M1-en 4 évig dogoztam és folyamatosan interjúkat csináltam zenészekkel. Rettentően szerettem volna egy gitár és dalközpontú saját zenekart, klassz srácokkal, és ott jött a végső bekattanás, amikor a TV-vel a The Hives zenekarral csináltunk interjút, és úgy mutatkoztam be a srácoknak, hogy „Hi, a TV –től vagyok”. És az érzést, hogy nem tudják, hogy zenész vagyok, nem tudom leírni, mennyire rossz volt. Majdnem megőrültem. Éreztem, hogy atyám, azonnal vissza a színpadra. Óriási energia volt bennem. Akkortájt voltam Londonban körülnézni csak úgy 3 hónapig, ahol tulajdonképpen elképesztő érdekes módon összeismerkedtem a fiúkkal teljesen különböző szituációkban, ők akkoriban kint éltek. Aztán mindenki hazajött, és ez meg egyértelműnek tűnt, hogy együtt leszünk egy banda. Azóta Tomink, a gitárosunk elment, és helyette Szőke Barna erősíti a bandát.

Tudatosan gyűjtötted magad köré a zenészeket, vagy teljesen spontán módon állt össze a 4 fős felállás?

Ez egy női megérzés, bevonzás… Megmagyarázhatatlan, de megmagyarázható. A kiválasztás úgy történik, ahogy egy kapcsolat elején, a nő választ, aztán persze a randikon kiderül az alkalmasság is, de ez az ösztönös rátapintás nagyon működik nálam.

Előbb volt meg a barátság, és úgy alakult a Nemjuci, vagy előbb kezdtetek el együtt zenélni, aztán idővel alakult ki a barátság köztetek?

5 év sok idő, nagy szimpátia és harmónia volt köztünk, de voltak súrlódási pontok is, amik mostanra már kezelhetővé és érthetővé lettek. Ezért tudunk együtt dolgozni. Barátok vagyunk, abszolút. És ez a kötődés néha még übereli is az együttzenélés örömét. Ez a két dolog nagyon fajsúlyos.

Mennyit segített a te neved az elinduláskor?

Segített, és a többieké is, hiszen mindegyik srác már jó nevű bandák tagjai voltak. Rémember, The Puzzle. Nyilván az volt a húzódolog, hogy az Animás Juci visszatér, de el kell mondjam, hogy ennek ellenére egy vadonatúj bandát szinte teljesen a nulláról kellett felépíteni, és megszerettetni az emberekkel. Ebben nincs protekció és könnyítés. Máig irtózatosan sok energiát fektetünk abba, hogy a banda hitelesen álljon a színpadra, és ne adja magát el az elvárásoknak.

És az MR2?

Segített, a Runaway című dalunk több héten át vezető dal volt az első albumunk kijövetelekor, talán máig a legnépszerűbb számunk. De még nem hallottátok az újakat !!!

Koncert a tavalyi Volton, még Faragó Tamással

Nem volt fura, hogy az Animával nagyszínpadokon léptél fel, a Kispálos vendégszereplések alkalmával is, a Nemjucival meg a legkisebb helyekről (fesztiválon a déli műsorsávból) kellett elindulni?

Fura, fura, de próbáljon meg saját gyereket nevelni mindenki. A legkisebb dolognak is örülsz, mert önerőből teszel meg mindent érte. Én minden egyes embernek örülök a koncerteken. Egy csoda, hogy ott vagytok. Sokkal könnyebb a selymes kis fenekem eltáncoltatni egy nagyszínpados koncertre, amikor mindent megszerveznek körülöttem. Na de másként is becsülöm meg azt a dolgot, amiben oltári sok energiát fektetek be. A Nemjuciban keményen melózunk, mindent mi csinálunk. Napi 10-12 órás munka, sokszor sokkal több. És az ember a saját nevével és jó hírével játszik minden döntésnél. Ez nagy felelősség.

Volt olyan pont, amikor érezted, hogy igen, ez működhet, elindult a Nemjuci szekere?

Igen, a Runaway sikere.

Mint, már említetted, tavaly gitáros csere történt (Szőke Barna Faragó Tamás helyett). Mi volt az oka?

Tomi nagyon leterhelt volt, és a We Are Rockstarsban együtt dolgozik fiatalkori barátjával, Ligeti Gyurival, akihez nagyon kötődik, és úgy gondolta, frissít mindenkin, lehet nekünk is jól jön egy másik szín 5 év után, és így kiszállt. De például tegnap együtt voltunk bandailag, és hát a barátság is, meg minden megmaradt. Ez nem Blikkes, őrjöngős kiszállás volt.

Miben változott meg a Nemjuci hangzása? Változott-e egyáltalán?

Most fog szerintem a legnagyobbat. Barnával más szín érkezett a bandába, amit élvezünk nagyon.

Nem merült fel soha, hogy valamelyik srác beszáll a vokálozásba?

Már vokáloznak, el kell jönni a Hajóra! (A Nemjuci születésnapi koncertjére, információk lejjebb. – a szerk.)

Demokrácia van a zenekaron belül?

Igen, de a vezérkos én vagyok. Kell. Úgy hívnak, hogy főnök. Vicces. De hát abszolút alkotó emberek közössége vagyunk, mindent megbeszélünk. Amit a nő tud, amellett meg fejet hajtanak. Megérzések.

Hogy állsz ezzel a zeneletöltés dologgal?

Én örülök, ha sokan érdeklődnek felőlünk és szeretnék a dalainkat hallgatni, de annak is örülnék, ha értenék az emberek, hogy senki nem dolgozik ingyen a világban. Mi nagyon sok pénzt és energiát fektetünk a zenekarba, és ugyanúgy jár ezért fizetség, mint egy árufeltöltésért a multikban.

Sajnos egy szomorú hírt olvastunk nemrég a Nemjuci háza tájáról, mely szerint betörtek a próbatermetekbe és ellopták a basszusgitárosotok hangszerét. Azóta van valami fejlemény az ügyben?

Nincs sajnos…

A Budapest Bár milyen szerepet játszik az életedben? Az időd mekkora részét igényli?

A Budapest bár egy megszervezett projekt, nekem meg kell jelennem, a lelkem egy része ott van, de megúszom a szervezés részét. És csak magamat és a 100%-omat kell hozni, ami kényelmesebb, mint egy teljes bandát életben tartani. Sokat játszunk, külföldre is megyünk többször is, más embereket és fellépési helyeket érint a Budapest Bár, mint a Nemjuci.

A Nemjuciban vadóc rocker vagy, a Budapest Bárban díva, a Nemruciban valamilyen szinten üzletasszony, de mivel megvan a butikod kínálatának is a sajátos stílusa, amit te alakítasz, divatikonnak is nyugodtan nevezhetünk. Nem nehéz összeegyeztetne ezt a sok szerepet? Vagy kérdezem úgy, nem nehéz ennyi mindent belepréselni egy életbe? Unatkozni nem szoktál, az biztos…

Nem. És épp egy 8 napos nem alvós etapon vagyok túl, éjjel-nappal dogozom és sajnos eléggé stresszes vagyok, úgyhogy a honlapotok a teljes kimerülés széléről rántott vissza most. Épp rohanok stúdióba három dalt rögzíteni a Budapest Bárral. De előtte gyorsan kiteregetek, mert lejárt a mosógép, és még vár 2 interjú is…. Tegnap reggel 8tól egész nap a butikot alakítottuk át tavaszi hangulatúvá, 6-tól 3 órás próba és éjjel interjúkat körmölök, na meg nem alszom…. Nem részletezem tovább. Ilyenek a napjaim most.

Március 16-án születésnapi koncert az A38-on. Valamiféle versenyt hirdettetek meg, erről mesélj kérlek!

A Facebook profilunkon meghirdetett feldolgozásverseny március 1-jén indult, nagyon izgatottak voltunk, hogy milyen átdolgozások érkeznek majd be. Végül 13 videót kaptunk, mind nagyon kedves és szívhez szóló számunkra, és talán pont ezt előre megérezve, mi elhatárolódtunk a döntéstől, a közönségre volt bízva, hogy kit szeretnének látni, kinek a legaktívabb a rajongótábora, online voksoltak. A legtöbb szavazatot a Holdpont zenekar kapta, így ők játszanak előttünk most szombaton az A38-on.

Mire lehet számítani a koncerten?

Vendégekre, akiknek az 5év alatt nagy szerepe volt a Nemjuci életében. Én játszom több hangszeren is, előkerülnek rég nem játszott csemegék, és sok dalunk új köntöst kap. A jegyeink mellé egyébként jár egy 20%-os kupon a butikomba, csak hogy minden egy családon belül legyen. A koncertnek szigorúan vége 10-kor, utána közösen átvonulunk a Toldi Moziba afterpartyzni.

Tervek a következő 5 évre? Vagy kezdésként beszéljünk a rövid távú elképzelésekről!

Új dalok, magyarul is, új lemez, külföldi koncertek, fesztiválok ezerrel a nyáron, és levágatom a hajam kopaszra, na jó, ez csak vicc! Dübörgünk, tessenek minket követni!

Köszönjük szépen az interjút! Mint ismeretes, a Nemjuci március 16-án(most szombaton) tartja születésnapi koncertjét az A38 Hajón. A kezdés pontosan 19:30, a jegyár 1200 forint (amely egyben egy 20%-os kupon a Nemruciba). Afterparty a buli után a Toldi Moziban! A Fesztblog biztosan ott lesz, kár kihagyni a mulatságot! Ajánlónkat a koncertről ITTtaláljátok, míg a Facebook eseményt ERRE.