15 éves születésnapi Belga koncert az A38-on

13-14-15, azaz 2013. március 14-én 15 éves a Bëlga. Napra pontosan másfél évtizede lépett fel először a zenekar a legendás „aluljárós buliban”, a Kálvin téri Chachacha előtt (kis csalással, ugyanis az emlékezetes koncert március 15-én volt).

 Ennek örömére nagyszabású jubileumi programsorozatba kezd Magyarország egyik legeredetibb, legviccesebb, leg(ön)ironikusabb együttese, aminek nyitó állomása az A38 Hajón lesz, speciális, életműösszegző programmal, amiben minden  Bëlga-fan megtalálja, amit szeret a kvartett kacskaringózó életművéből.

13-14-15, azaz 2013. március 14-én 15 éves a Bëlga. Napra pontosan másfél évtizede lépett fel először a zenekar a legendás „aluljárós buliban”, a Kálvin téri Chachacha előtt (kis csalással, ugyanis az emlékezetes koncert március 15-én volt). Ennek örömére nagyszabású jubileumi programsorozatba kezd Magyarország egyik legeredetibb, legviccesebb, leg(ön)ironikusabb együttese, aminek nyitó állomása az A38 Hajón lesz, speciális, életműösszegző programmal, amiben minden  Bëlga-fan megtalálja, amit szeret a kvartett kacskaringózó életművéből.

Bár a Bëlga „hiphopzenekarként” vonult be a köztudatba, a Titusszal kiegészülő három dumagép, Bauxit, Mégötlövés és Tokyo már rég nem csak reppet nyom. Furcsa, szürreális, (ön)ironikus szövegek, zseniális műfajparódiák, oktatószámok, kiosztódalok, alázózenék, Ganxsta Zolee-paródia és Cypress Hill kifigurázás, egzisztencialista butadiszkó, gyereklemez, modernizált bordal, négynegyedes történelmi tabló, politikai odamondogató és nagyszabású online lemezsorozat – csak néhány petárda a Bëlga kifogyhatatlan patrongyárából.

Az 1998-as indulás csaknem egybeesett az EstFM két évvel későbbi rajtjával, így mire a Bëlga „rádióbarát” produkcióvá érett, meg is találta a közegét, és a rádió egyik, ha nem „az” emblematikus előadója lett. Népszerűsége rakétasebességgel nőtt és újabb két év elteltével valósággal felrobbantotta a hazai fél-underground könnyűzenét a beszédes című Majd megszokod lemezzel. Értelmiségi gigaslágerek, telibe találó szövegek, Titusz precízen összerakott, egyszerre kidolgozott és trash zenei alapjai, kifinomult odamondogatás és hipergagyi blődli: ilyet korábban még senki sem csinált a magyar hiphopban. Persze a beszédes cím üzenete aztán nem vált valóra: a Bëlga az elkövetkező tíz évben, számtalan koncerten és hét (pontosabban: tizenegy) lemezen keresztül megszokhatatlan volt, mindig újító, friss, szellemes és vitriolos.

Most, tizenöt évvel az első koncert után a Bëlga nagyszabású összefoglalóra készül: igazán van miből válogatni. Biztosak lehetünk benne, hogy az életmű legjobb darabjait pakolják össze a jubileumi koncertre.

Bëlga – 15 éves jubileumi koncert

2013. március 14., péntek 20h

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Koncertterem

Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.