24 újabb név a 2013-as Sziget Fesztivál felhozatalából – szubjektív zenekarhatározó

A pont egy hete bejelentett Sziget fellépőket mutatjuk be röviden alábbi cikkünkben, illetve megpróbálunk spekulálni, kikre lehet még számítani augusztusban a Hajógyári szigeten. Okoskodásra fel!

A múlt héten nem kevesebb, mint 24 nevet jelentett be a Sziget szervezősége. Egyelőre igazi nagyágyú a Blur-ön kívül továbbra sem szerződött le, de ez a mostani adag is rejt pár igazi csemegét. Közel sem állíthatjuk, hogy nem bírtunk volna izgalmasabb neveket dobálni a kalapba, de azért nem kell kétségbe esni: a java még bőven hátra van, és ha szétnézünk a Sziget idején a régióban „keringő” zenekarok névsorán, akkor gyermeki kíváncsisággal dörzsölhetjük a tenyerünket és várhatjuk a következő adagot. Ismerjük hát meg a mostani eresztés izgalmasabb zenekarait, majd nézzük szét a lehetséges további fellépők névsorát!

Kezdeném személyes kedvencemmel, az Editors-szal. Ők már nem először járnak nálunk, jómagam is voltam már Szigetes koncertjükön, de az nem volt sikerült fényes. Vagyis pont, hogy de… A bandát szokás Joy Division epigonnak elkönyvelni, bár ha kicsit odafigyelünk zenéjükre, kiderül, hogy ez egyáltalán nem állja meg a helyét, egyedül ami összehasonlításra adhat okot, az Tom Smith énekhangja, az tényleg megszólalásig Ian Curtis. Illetve, hogy az Editors is az élet árnyékosabb oldalával foglalkozik dalaiban, ezért is öngyilkos ötlet délutáni műsorsávban felrakni őket a tűző napon a Nagyszínpadra. Elvileg most se lesz más a helyzet, így annak mindenképp örüljünk, hogy láthatjuk, hallhatjuk őket élőben (a hamarosan megjelenő negyedik albumuk dalaival), de azért nem bánnánk, ha valamilyen csoda folytán átkerülnének egy másik idősávba, akár egy kisebb helyszínre. Nekik a sötét áll jól, de az nagyon.

Rajtuk kívül visszatérő még a Ska-P, akik nem tolnak ugyan épületes zenét, de talán éppen ezért, nagyon jó kis bulikat tudnak csinálni. Régi motorosok, Szigeten is voltak már (szintén elcsíptem már őket). Ha megvan a hangulat, meg néhány fröccs a hasunkban, akkor nagy baj nem lehet, meg leszünk táncoltatva rendesen. Ugyanez a helyzet az Enter Shikarival, akik lassan igényelhetnek állampolgárságot, annyit járnak hazánkba (tavaly voltak Volton és Hegyalján is). Nekem őszintén szólva egyszer se jött be a műsoruk (azon kívül, hogy baromi hangos, sok értékelhetőt nem tudtam kivenni belőle), de ahogy körülnéztem a közönség soraiban mindkét buliban, nagyon sok lelkes arcot láttam ,szóval belátom, hogy én vagyok hülye és fejet hajtok a többség véleménye előtt. Azért azt nem ígérem, hogy a koncerten ott leszek.

Talán az eddigi felhozatal legizgalmasabb neve a Tame Impala. Az ausztrál banda tavalyi debütalbumán agyba-főbe dicsérte minden zenei blog, gyakorlatilag minden „év albuma” listán az élen végeztek. Számomra elsőre egy be LSD-zve megremixelt Beatles lemezre emlékeztetett, de ez nem sértés: ha elkapja az ember a hangulatot, tényleg működik ez a zene (máskor meg baromi idegesítő). Róluk az mindenképp elmondható, hogy aktuálisak, ennek is örülni kell a továbbra is „Prodigy-szindrómában” szenvedő magyar fesztiválközönség  ízlésének tudatában. Na őket például nem érdemes kihagyni, kivéve ha megint lesz Korda Gyuri és Balázs Klári valamelyik kisebb sátorban.

Valószínűleg az Everything Everything is a külföldi vendégek lelkét fogja megérinteni. A srácokat már csekkoltam a Muse budapesti koncertje előtt, akkor őszintén szólva elsiklottam zenei teljesítményük felett, mert éppen azt vártam, mikor robbantja le a fejem Matt Bellamy a Supremacy kezdő riffjével. A srácokról nekem egy gitárosabb Keane ugrott be. Nem egy pogózós zene, de a zenei kritikusok szeretik őket, és ki vagyok én, hogy megcáfoljam őket?

A party Aréna felhozatalából kiemelendő a szintén visszatérő Empire of the Sun duó és a csilpcsalp füzikéket tavaly Sopronban epilepsziába taszító Chase and Status. A Nagyszínpadon prezentál majd Dizzee Rascal (mondani sem kell, nem először), illetve a nem mindennapi külsejű énekesnővel rendelkező Skunk Anansie.

További most bejelentett fellépők: Peter, Bjorn and John, Alex Clare, Michael Kiwanuka, Bad Religion, Woodkid, Katy B, Netsky, Totally Enormous Extinct Dinosaurs, Wax Tailor, Zaz, SKIP & DIE, Chris Liebing, Sebastian Ingrosso, Afterhours, Left Boy.

Mint látszik, egyelőre egy nagyágyú, a Blur mellett a Nagyszínpadra csak korábbi idősávos bandákról tudni, így még semmi sincs veszve. Sőt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a „középkategóriás”, kisebb színpadokra meghívott zenekarok tekintetében nagyon szép felhozatallal rendelkezik már most az idei Sziget. A jövőben újabb bejelentések várhatók, addig is marad nekünk a találgatás, a rózsafüzér morzsolgatása lefekvés előtt kedvenc bandánk nevének mormolása közben, a kívánságlevelek küldése Gerendai Karcsi bácsinak és a reménykedés. Ha megnézzük a közelben szervezett fesztiválok menetrendjét, akkor azért vannak már bejelentett fincsi nevek a szomszédos országok zenei megmozdulásaira. Például a Frequency-re, ami 3 nappal kezdődik a Sziget után, biztosan jön a Franz Ferdinand (na nekik például felettébb örülnénk), a Tenacious D (nekik is), a már sokat emlegetett System of a Down, Nick Cave and the Bad Seeds, James Blake vagy a Billy Talent. Illetve szokás szerint sok banda portyázik majd Európában a fesztiválszezonban, például az Arctic Monkeys (bár arról már szinte teljesen letettünk, hogy őket valaha látjuk magyar fesztiválon), a Smashing Pumpkins, a Bloc Party vagy éppen a Green Day.