10 kihagyhatatlan koncert az év végéig!

Mi is írhatnánk így szeptember 3-án, az első tanítási napon, az international tárgyfelvétel day-en, ezen a szokásosnál is fájdalmasabb hétfői munkanapon? Talán azt, hogy „viszlát nyár!”? Sajnos mától a vénasszonyok nyarát tapossuk, azonban a fesztiválok hiányán kívül nem igazán szegheti a kedvünket semmi, ugyanis előre tekintve a naptárba baromi sok izgalmas dolog vár ránk 2012 további részében. Hogy ne kelljen órákat ülnötök az internet előtt programokat vadászva, a Fesztblog a segítségetekre siet! Összeszedtünk 10 koncertet mellyel valahogy elviselhetjük az „uborkaszezont”. Na jó, azért az elviselésnél többről van szó: baromi jól fogunk szórakozni!

Magyar Dal Napja

2012. szeptember 9.

Idén rendhagyó módon kétszer is megünnepelhetjük a magyar dalt. A Sziget mínusz kettedik napja után most országszerte várják programokkal a zenebarátokat. Ezévben Szombathely kapta a lehetőséget, hogy a Magyar Dal Fővárosa legyen, így itt számíthatunk a legizgalmasabb programokra (fellép többek között a 30Y, a Belmondo, Presser Gábor és a Csík zenekar, az Anima Sound System és az Ocho Macho). Persze Budapesten sem maradunk „üres kézzel”, érdemes lesz ellátogatni az A38 állóhajóra, az Akvárium klubba, a Kobuci kertbe, az R33-ba, a Parkba vagy éppen a Vígszínházba (érdekes módon idén a ZP kimaradt a helyszínek közül). A teljes programot megtalálhatjátok a rendezvény honlapján!

Loom (GER)
2012. szeptember 28.
A38

Jegy: elővételben 5700, helyszínen 6900 Ft

Az elektronikus popzenét a Tangerine Dream találta fel, beelőzve a Kraftwerket masszív toplistás volt Londonban. A zenekar küldetését ma a Loom viszi tovább. Johannes Schmoellinget és Jerome Froeset a nagyérdemű a TD kulcsfontosságú tagjaiként ismerte meg, míg a trió harmadik tagját, Robert Waterst barátjukként, Berlin egyik legkeresettebb producereként. Mivel nem mindennapi produkcióról van szó, a szervezők érdekes megoldást választottak: a két estén is fellépő zenekar az első napon álló közönségnek játszik, míg a második napon egy csendesülős koncerttel búcsúznak Budapesttől. Aki még nem hallott a Loomról, az alábbi videó alapján eldöntheti, érdemes-e elnéznie szeptember 28-án a hajóra.

Omega
2012. október 6.
Papp László Budapest Sportaréna

Jegyek: 7900 – 11900 Ft

Az Omegát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, ha mégis kétségeid támadnának, kérdezd meg faterodat, esetleg nagyfaterodat. Kóbor Jánosék immár 50 (!!!) éve nyomják, ami igazán megsüvegelendő teljesítmény. Október 6-án adnak rendhagyó megakoncertet az Arénában a hard rock és a prog rock hazai pápái valószínűleg nem semmi látványelemek kíséretében.

David Lynch presents Chrysta Bell (USA)
2012. október 16.
A38

Jegy: elővételben 2500, helyszínen 3000 Ft

Chrysta Bell énekesnő David Lynch múzsájaként van aposztrofálva a koncert oldalán, ami egyrészről érthető, mivel egy igazán hangulatos lemezt készített a neves filmrendezővel, azonban kicsit túlzásnak tűnik eladni egy koncertet egy olyan ember nevével, aki nem lesz jelen az adott fellépésen. Annál is inkább, mert Chrysta már önmagában „megéri a pénzét”, olyan gyönyörű hanggal és olyan térdrogyasztó kisugárzással rendelkezik. Kifinomult zenéjét nem mindennapi színpadi kép kíséri, így aki szereti a belesimulós dalokat, mindenképp váltson jegyet az amerikai hölgy koncertjére.

Keane
2012. október 30.
Petőfi Csarnok

Jegy: 11900 Ft

A Keane zenekar az ezredforduló környékén tűnt fel, Everybody’s Changing és This Is The Last Time című slágerüket rommá játszották a rádiók és a zenetévék. Talán az volt az újdonság a srácok zenéjében, hogy teljesen nélkülözte a gitárokat. Az újdonság varázsa azonban hamar elmúlt, következő lemezein a banda képtelen egyel magasabbra lépni, így hamar a bomlás virágai kezdtek megjelenni a zenekaron. Ezzel egyidőben a frontember, Tom Chaplin alámerült a drog poklában, és igen sokáig tartott, míg végre kikeveredett onnan. Most úgy állunk, hogy a 2008-as visszatérő Perfect Symmetry után idén jelent meg Strangeland című új albumuk, amely turnéja során eljutnak hozzánk is. Ritkán érkezik hazánkba ennyire aktuális ám kevésbé fősodor-beli együttes, szóval egyrészről gratula a szervezőknek, másrészről meg reménykedjünk, hogy elég jegy fog fogyni a bulira.

Muse
2012. november 20.
Papp László Budapest Sportaréna

Jegyek: 9900 – 21900 Ft

Ha az imént aktualitásról beszéltem, akkor nem is tudom mit mondhatnék a Muse-zal kapcsolatban. Lassan a világ legjelentősebb koncertzenekarává avanzsáló trió ráadásul hamarosan megjelenő 2nd Law című lemezét hozza el fővárosunkba. Abban is biztosak lehetünk, hogy jóval komolyabb érdeklődés övező majd Matt Bellamy-ék fellépését, mint a legutóbbi budapesti bulit. Talán túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az idei év legfontosabb koncertjéről van szó, itt tényleg kötelező a megjelenés! (Hosszabb ajánló a koncertről itt.)

Nouvelle Vague – „Dawn of Innocence”
2012. november 23.
A38

Jegy: elővételben 6000, helyszínen 6500 Ft

A Nouvelle Vague együttest a kevésbé érdeklődő természetű hallgatók (értsd: nem zenebuzik) az MR2 indulása környékén ismerték meg. Az édes-bús jazzben utazó társulatról két dolog biztosan állítható: viszonylag gyakran látogatnak el hozzánk és viszonylag gyakran változáson esnek át énekesnői fronton. Illetve persze az, hogy fellépéseiken lehetetlen nem táncra perdülni. Mostani koncertjük még a szokásosnál is izgalmasabbnak ígérkezik. A zenekar ezúttal egy musicalt ad elő vadonatúj énekesnőkkel, számokkal, hangszereléssel és komplett show-val. Kihagyhatatlan!

Parkway Drive
2012. november 29.
Dürer kert

Jegyek: elővételben 5500 és 6000, a helyszínen 6500 Ft

A Parkway Drive melankólikus, akusztikos dalcsokorral készül magyaországi rajongói számára. Az esküvői bulikon rendszeresen „megidézett” zenekar frontembere, Winston McCal a következő üzenet küldte a hazai fanatikusoknak: „Drága Barátaim! Készítsétek testetek és lelketeket, mert ezen a novemberi estén együtt szállunk a dallamok szárnyán egyenesen a rózsaszín felhőkön át az univerzum csendjéig”. Komolyra fordítva a szót: jón az egyik legjelentősebb metalcore banda, méghozzá új lemezzel. Mi tavaly megtapasztaltuk a Hegyalján, milyen is egy laza buli a srácok interpretálásában. Kiadós seggberúgásra tessék számítani!

Ákos
2012. december 15.
Papp László Budapest Sportaréna

Jegyek: 7990-11900 Ft

Kovács Ákost vagy imádja, vagy utálja az ember. Nála kevés megosztóbb személyiség létezik a magyar könnyűzenei életben. Egy dolgot azonban el kell ismerni (és mi mindig le is írjuk vele kapcsolatban): valami tud a fickó. Idén szintipop műsorával leigázta a nagy fesztiválokat (kivéve a Soundot, mert ott ő maradt alul az időjárással szemben). December 15-én az elektronikus hangzással nyakonöntött új albumát mutatja be a Művész Úr. A 2084 címet viselő korong dalai mellett régi Bonanza Banzai és Ákos dalok átalakított verziójára is tessék számítani, pont úgy mint elérzékenyült 40 éves férfiakra az első sorokban. (Ákos nyári fellépéseiről beszámolók itt és itt)

Budapest Bár 5 éves születésnapi koncert (közreműködik Melanie Pain, Nouvelle Vague)
2012. december 30.
Művészetek Palotája

Jegyek: 3300 – 9900 Ft

Már 5 éve annak, hogy Farkas Róbert összerántotta a magyar zenei élet legnépszerűbb dalnokait azzal a céllal, hogy régi kuplékat és népdalokat adjanak elő és hozzanak újra divatba. A vállalkozás az idők során csillagos ötösre vizsgázott és időről időre új tagokkal bővült a társulat. 4 lemezzel és egy koncert DVD-vel később töretlen a lendület, most a Művészetek Palotáját töltik meg valószínűleg csordultig Kiss Tibiék. Külön érdekesség, hogy ezen az estén csatlakozik a Budapest Bárhoz a Nouvelle Vague elbűvölő énekesnője, Melanie Pain. Tökéletes előszilveszteri program!