Szezonzárás és díjátadás: az idei nyár legjobb fesztiválja eredményhirdetés

Nem volt semmi ez a nyár a Fesztblog csapata számára. Még soha nem jutottunk el ennyi fesztiválra egy éven belül, talán még ennyi nagyfröccsöt sem küldtünk le a torkunkon egységnyi idő alatt. Az viszont tuti: ennyi port még nem nyeltünk, ennyi éjszakát egyhuzamban még nem aludtunk sátorban, és ennyire még nem amortizáltuk le magunkat anyagilag szeptemberre. De mielőtt azt kezdenétek hinni, hogy panaszkodom, gyorsan ki is jelentem: talán életünk legkirályabb nyarát töltöttük veletek! Az elkövetkezőkben összegyűjtjük az idei szezon tapasztalatait, kicsit nosztalgiázunk, kicsit a jövőbe tekintünk és közben végre kihirdetjük, hogy szigorú szempontrendszerünk alapján melyik fesztivált találtuk a legjobbnak!

pitchfork_music_festival

Tavaly nyáron, egy baromi fülledt júliusi estén a Dürer kertben iszogattunk az akkor éppen az összeállás jeleit mutató Hiperkarma koncertje előtt. Akkor merült fel, hogy én magam is csatlakozok a Fesztblog csapatához, és erőinket egyesítve felfuttatjuk az oldalt. Ahogy mondani szokás, a többi már történelem, azóta Facebookon is aktivizáltátok magatokat, lassan alulról nyaldossuk a bűvös ezrest. És hogy mi is történt az elmúlt bő egy évben? Nos, tessék a VISSZA gombra kattintani, el lehet olvasni mindent! Az I-re a pontot az idei fesztiválszezonban tettük fel: Kezdtünk a Pannónia Fesztiválon, majd jött a Világveleje és a 20. VOLT. Sok időnk nem volt pihenni, egyből Tokaj felé vettük az irányt, kedvenc bulink, a Hegyalja csábított Alphaville-el, Danko Jones-szal és fincsi Furminttal. Azért előtte még egy egynapos Balaton Soundon pörgés is belefért. Innen leruccantunk Tatára az Utcazene Fesztiválra. Már-már azt hittük, hogy a huszadik Szigettel véget ér számunkra a nyár, de hogy ne legyen igazunk arról a Gödör Kemping és a SZIN gondoskodott. Ja, hogy kihagytam valamit? Persze, hiszen ne feledkezzünk el a Unique-ról, és a Fekete Zajról!

Láttuk élőben többek között Iggy Popot, a Parov Stelar Band-et (szerencsésebbek kétszer is), ugráltunk Simple Plan-re, táncoltunk mozogtunk Skrillexre (szerencsésebbek nem), elvarázsolt minket Caro Emerald, pofán rúgott Mike Patton és a Faith No More, ámulhattunk Kovács Ákos profizmusán és mambóztunk a Tisza parton Lou Begával. Nagyjából 1000 másik remek pillanatot említhetnék erről a laza 11 fesztiválról.

És hogy mi volt a legjobb? Nos, nyilván nem lehet abszolút nyertest hirdetni, minden fesztivál más, máshogy éljük meg (engem például négy nap Balaton Sound biztos kiborítana, míg mások hátán a Hegyalja metálhörgésétől futkos a hideg). Azonban ha szigorú szempontrendszerünk segítségét kérjük, csak megkapjuk, hogy a győztes a …

Szegedi Ifjúsági Napok és a Hegyalja Fesztivál!

Bizony, meg kellett osztanunk, ugyanis e két „versenyző” csutkára ugyanazt a pontszámot produkálta. Van több közös is e két buliban: gyönyörű helyen rendezik őket, a magyar élvonal mellett minden évben elhoznak pár nevesebb külföldi fellépőt, így abszolút változatosnak nevezhető zenei kínálatuk. Míg egyik helyen a bort vétek kihagyni, addig a másik helyen a halászlevet (meg azt a fasza pizzériát, ahova idén beestünk Szegeden). Szerencsére egyik fesztivál alatt sem volt rossz idő (idén az EFOTT és a Sound került szopóágra ebből a szempontból). Vajon mi lehet az a titkos összetevő, amely a többi fölé emelte ezt a kétszer 4 napot? Nos, a választ magam sem tudom, de a Parov Stelar Band tudhat valamit, ugyanis ők felléptek mindkét helyen…

A rend kedvéért álljon itt a végeredmény:

1. Hegyalja: 33 (Csingász)

SZIN: 33 (Csingász)

2. Tatai Utcazene Fesztivál: 32 (boci29)

Sound: 32 (boci29)

3. VOLT : 31,5 (Csingász)

4. Pafe: 30,75 (wetpaint és boci 29 pontjainak átlagából)

5. Sziget: 27 (wetpaint)

6. Gödör Kemping: 25 (Csingász)

(A Fekete Zaj, a Unique és a Világveleje fesztiválokról nem készült ilyen értékelés, ezekre csak egy napra néztünk le)

Most pedig következzenek különdíjasaink!

Az idei fesztiválszezon legjobb koncertje: Faith No More – Sajnos nem tehetjük meg, hogy nem nekik adjuk ezt a díjat, főleg, hogy valószínűleg utoljára láttuk a zenekart.

Az idei fesztiválszezon legjobb zenekara: Ocho Macho – Ezek a srácok bármikor összedobnak egy olyan őrületes bulit, amit mások egy pályafutás alatt nem tudnak produkálni. Még bennük a lendület, semmi fásultság meg unalom.

Akiket még szerettünk: Ákos, Esti Kornél, Ákos, Ganxta Zolee és a Kartell, Ákos, Supernem, Ákos, Fish!

Akiket untunk: Quimby, The Carbonfools, Kiscsillag

A fesztiválok legjobb kajája: Monsieur Marquez és az ott kapható világbajnok gyros

A fesztiválok legalja kajája: Vattacukor

A fesztiválok legértelmetlenebb termékei: Fesztiválkártya, REpohár

Kedves Híveim! Akkor mi a magunk részéről ennyik voltunk erre a nyárra, reméljük ti is eljutottatok azokra a fesztiválokra, ahova szerettetek volna, meghallgattátok azokat a bandákat, akiket akartatunk, és úgy összességében: nektek is rock and rollból ötös volt ez a nyár! Természetesen nem állunk le, ősztől jövünk hírekkel, beszámolókkal, interjúkkal, folytatódnak sorozataink, időről időre meglepünk titeket tematikus összeállításokkal és Best Of bejegyzésekkel. Lesz játék is (nem is oly soká), móka, kacagás és persze koncertek, fesztiválok! Köszönjük az eddigi megtisztelő figyelmet!