Múzeumok Éjszakája 2008

Immár ötödjére rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját az év leghosszabb napján, Szent Iván éjjelén. Eddig háromszor volt alkalmam elmerülni az budapesti éjszakai forgatagban, idén pedig letesztelem, hogy más magyarországi városokban hogyan is működik a múzeumünnep.

Első lépésben szeretném megosztani eddigi tapasztalataimat a még újdonsült, ámde lelkes „múzeumokéjszakájázni vágyókkal”. Délután-estefelé kezdődnek a programok a múzeumokban, ahhoz, hogy bemehessünk, meg kell váltani matrica formátumú jegyünket. A belépő bármelyik múzeumban megvásárolható, ha megvan, kiragasztjuk/kitűzzük a ruhánkra, és már indulhatunk is. Fontos még tudni, hogy a jegy birtokában igénybe vehetjük a külön erre az éjszakára létrehozott Múzeum-buszokat is, melyek kizárólag a rendezvény helyszínein állnak meg.

A tények: a múzeumok természetesen jobbnál jobb programokkal készülnek, kvázi igyekeznek túllicitálni egymást. Idén természetesen külön hangsúlyt fektettek a reneszánsz programokra, a PIM pedig a nyugatos rendezvénykre, így mindenhol hatalmas tömegre számíthattok. Érdemes, sőt nagyon ajánlott többen menni, hogy a várakozás idejét elüssétek, ha esetleg nem juttok be valahova.

Egy kis szemezgetés a legérdekesebb/legfurcsább programokból:

Szabadlábon lévő hamisítóknak kötelező: Hamisítványok éjszakája a Vám- és Pénzügyőrségi múzeumban
Eredeti környezetben: Rendhagyó történelemórák a Terror Házában
Gyógyulni vágyóknak: A szerelem, mint betegség címmel 20:00-tól előadás a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban
Star Wars rajongóknak: Lézerpisztoly lövészet a Rendőrség-történeti Múzeumban
Összművészetre vágyóknak: 30Y koncert a PIM-ben
Tudatlanoknak:  Az ismeretlen Mátyás… 19:15-től a Vármúzeumban
Feministáknak: 21:30-tól előadás A szecesszió nőideálja-harc a fűzők ellen címmel a Kiscelli Múzeumban
Forrófejűeknek: Hideg-lelés a Természettudományi Múzeumban

Persze a jó hangulaton kívül sok függ az időjárástól is, reménykedjünk a legjobbakban, mindenesetre az előrejelzés szerint…

A Múzeumok Éjszakája weboldala

Budapesti programok

Vidéki programok