Fidel Castro forog az ágyában

Ha azt a szót, hogy „zene” Castroék Kubájával említjük közösen, szinte
mindenkinek a Buena Vista Social Club jut eszébe, a salsa, vagy Celia
Cruz. De van a kubai zenei világnak egy olyan szegmense is, amit nagyon
kevesen ismernek még, ez pedig a hiphop. Márpedig a kubai hiphop él és
virul, egyre több és jobb zenekarok tűnnek fel a szivarfüstben, akikre
érdemes lesz odafigyelni a jövőben. De miért is írok erről egy
fesztiválokkal kapcsolatos blogon? Mert bizony a kubai hiphop eljön a
balkánra, méghozzá a Balaton Soundra.

A megszokott néhány év késéssel ugyan, de hozzánk is eljut az Orishas, a kubai hiphop szcéna első nagyágyúja, akik először mutatták meg a világnak, hogy a szigetországban nem csak a salsa létezik. Persze nem ment minden olyan egyszerűen, ahogy azt a történelmileg szerencsésebb fejlődésű országokban megszokhatta az egyszeri zenekar, ők sem Kubában jelentették meg a debütáló lemezüket (A’lo Cubano, 2000), hanem Spanyolországban. Mondani sem kell, hogy hatalmas sikert arattak lemezükkel, ami nem csak annak volt köszönhető, hogy jó anyagot csináltak, hanem annak a nem mellékes körülménynek, ami ugye abból fakadt, hogy Fidel Castro országából érkeztek.

Lemezük és turnéjuk sikerrel vette be nemcsak Európa, hanem az észak-amerikai országok koncerttermeit is, tulajdonképpen szülőhazájukon kívül mindenhol játszottak a világon. De ez sem maradt így sokáig, hiszen nem kellett sokat várni, hogy Havannában is felléphessenek, ahol több alkalommal is nézők tízezrei előtt álhattak a színpadra. Emigráns zenészekként valószínűleg egy álom valósult meg akkor.

Persze több lemezük is jelent meg azóta, két stúdióalbum (Emigrante, 2002; El Kilo, 2005), valamint tavaly egy válogatás (Antidiotico, 2007) néhány új dallal megspékelve. Itthon persze nem ezen hanghordozók okán lettek ismertek, hanem mert egyik daluk (az első lemezen szereplő Represent) remixe rajta volt a Dirty Dancing 2 soundtrack-jén, valamint a fánkidídzsék agyonjátszották szinte minden klubban Budapesttől Ököritófürtös-alsóig. Kicsit unalmas, nem jobb, mint az eredeti, de nem kell mindenben a szálkát keresni, legalább itt lesznek. És elhihetitek, hogy jó koncert lesz, volt már szerencsém látni őket. Nem fogtok csalódni.

Kik: Orishas

Hol: Balaton Sound, Zamárdi

Mikor: ’08, július 10-13 (pontos dátum még nincs)

(Amennyiben a kedves olvasóközönség igényli, a későbbiekben a kubai hiphop kevésbé ismert előadóiról is születhet néhány írás.)

2 thoughts on “Fidel Castro forog az ágyában

  1. új album out now (és szintén fent az előző linken!) COSITA BUENA

Comments are closed.