Összművészeti téli fesztivál Grazban: 1 hónap múlva kezdődik az Elevate Festival!

Jubileumi, 20. évét ünnepli idén az Elevate Festival. A kortárs művészeket felvonultató esemény február 28. és március 3. között kerül megrendezésre Graz számos helyszínén.

Elevate Festival 2024 logo
kép: Elevate Festival

A 2005-ben létrejött fesztivál akkori célja egy olyan esemény életre hívása volt, ahol a fontos társadalmi kérdéseket feszegető konferencák mellett igényes és stílusokon átívelő koncertek és dj settek mutatkoznak meg. Két évtized alatt az Elevate egy olyan interdiszciplináris eseménnyé nőtte ki magát, amely nemcsak prominens az európai színtéren, de a zenén túl már a művészetek és a tudomány területén is bátran megmutatkozik, megnyilvánul.

Az elmúlt két évtizedben rengeteg előadó fellépett már a fesztiválon, többnyire az underground műfajok elektronikus képviselői. A teljesség igénye nélkül olyan nevek, mint Panda Bear & Sonic Boom, Palms Trax, Modeselektor, Jayda G, DJ Koze, Jon Hopkins, a Swans, a Weval, a Mount Kimbie, Lone vagy éppen Jamie xx.

kép: Elevate Festival

Ezt a jó szokását és a nevek lajstromát erősíti tovább idén is az Elevate, amely nemcsak a különböző zenei stílusok közt képez hidat, de generációkat is összeköt. Olyan neves előadókat találhatunk a line-upban, mint a fesztivál kiemelt fellépője, az ír ikon, Roisin Murphy vagy a japán mester, DJ Krush, aki a természet elemeit elegyíti a hip-hop és jazz stílusjegyeivel, míg az újabb generáció képviseletében Hudson Mohawke, akit a trap úttörő előfutáraként is emlegetnek.

A névsorban találhatók még olyan izgalmas művészek, mint a francia zeneszerző Colleen, a „következő Aphex Twin”-ként hivatkozott Iglooghost, a különleges zenei találkozások prezentálója, az Animistic Belief, valamint a német analóg techno dj, Helena Hauff.

A minél szélesebb műveszeti ágakat lefedve, a zenei programok mellett performanszok, installációk, beszélgetések, előadások, workshopok és filmvetítések is színesítik a fesztivál kínálatát.

Az Elevate nagy hangsúlyt fektet a kulturális és szocio-politikai témákra, ezért kutatók, aktivisták és újságírók gyülnek össze, hogy diskurzust folytassanak a jövőt érintő témákról, amely idén a „Western Promises” témaegyüttest járja körül, mindezt a tudomány, a művészetek, a média és a civil társadalom nyelvén.

kép: Resident Advisor

Nemcsak eseményekben, de helyszínekben is unikális a grazi fesztivál: 9 helyszín fog otthont adni az Elevate-programoknak a Schlossberg (Várhegy) szomszédságában, név szerint az Orpheum, Aiola Upstairs, Mausoleum, Heimatsaal, Tunnel, Forum Stadtpark, Parkhouse, Kombüse és az egyik legkülönlegesebb, a Dom im Berg, ami gyakorlatilag egy hegy, a Schlossberg (Várhegy) belsejében található.

kép: Dom Im Berg FB

A fesztiválra szóló full pass-ok már elkeltek, viszont ezenkívül még rengeteg lehetőség van különböző jegytípusok vásárlására. Az egyik legátfogóbb a Weekend Pass, ami 72 euróba kerül és a pénteki és szombati nap összes programjára érvényes. Napijegyek 39 és 44 euró közt alakulnak, míg az ennél specifikusabb klub esték 22, a koncertestekre pedig 24 és 29 eurót kóstálnak.

A fesztiválnak otthont adó Gráz már önmagában is megér egy látogatást. A második legnagyobb osztrák várost, Stájerország székhelyét a Mura folyó szeli ketté és a Várhegy, a fesztivál számos programjának helyszíne, vonulatai ékesítik. Szépségét az UNESCO is elismerte és Graz történelmi központját, a Várhegyet, valamint az Eggenberg-kastélyt is felvette a világörökségi helyszínek listájára. A határhoz közel fekvő várost Budapestről akár vonattal is könnyen meg lehet közelíteni.

graz sclossberg várhegy
kép: Graz Tourism

Elevate Festival

kép: Elevate Festival

📍 Graz, Ausztria
📅 2024. február 28. és március 3

Zenei fellépők: Altroy Jerome (US/AT) , Animistic Beliefs (NL) , Apua (AT) , ArpAnimalOrchestra (AT) , Attila (AT) , aya (UK) , Cat Gadget b2b Michi K (AT) , CCL (US/DE) , CEM (AT/DE) , Colleen (FR) , DJ Krush (JP) , Dzc. (AT) , FLYSCH (AT) , Franjazzco (AT) , Goldberg (DE/AT) , Hassan Abou Alam (EG) , Heavee (US) , Helena Hauff (DE) , Hudson Mohawke (US) , Iglooghost (UK) , Ikonika (UK) , Isabella Forciniti (IT/AT) , Kaze Elza (AT) , Kenji Araki (AT) , Kessel Vale (DE/AT) b2b Olgica (RS/AT) , Kode9 (UK) , Konman (AT) , Lain Iwakura (DE/AT) , Loraine James (UK) , mad miran (NL) , Manisdron (JP) , Maya Shenfeld (DE/IL) , MCMLXXXV (AT/DE) , MEMORIALS (UK) , Milès Borghese (DE/AT) b2b Paul Junk (DE/AT) , Mikey Gee (DE) , Optokoppler (AT) , Pedro Maia (PT) , Petra Hermanova (CZ) , Proc Fiskal (UK) , Radian (AT) , Róisín Murphy (IE) , ROTOЯ – SONIC BODY (AT) , Rumi von Baires (AR/AT) , Ryoji Ikeda (JP) , S.verin (AT) , Sarmabot b2b Børt (DE/AT) , seventeen eleven (AT) , SHERELLE (UK) , Simo Cell (FR) , Souci (RS/DE) , Sumi (AT) , tigerdisco (AT) , Voices From Beyond (AT) , Ygal Ohayon (FR) , Zlata (RU/AT) , Zoë McPherson (FR/DE) , মm. (BD/AT)

Konferencia programok
Zenei programok

Weboldal
Jegyvásárlás