Bakancslistás fesztiválok (3. rész) – BBK Bilbao Live

Ismét visszatért rovatunk, melyben listázzuk azokat a fesztiválokat, ahová egyszer mindenképp érdemes eljutni. Ez alakalommal Spanyolországba kalauzolunk mindenkit, ám a megszokott, izzasztó déli tengerparti hangulat helyett az északi lankákra invitáljuk a fesztiválozni vágyókat. 

BBK Bilbao
kép: 99 Festivals

Spanyolország nemcsak a nyaralni vágyók, de a fesztiválozók egyik közkedvelt úticélja is a nyári időszakban. Ez többek közt a Bilbao BBK Live-nak is köszönhető, amely több, mint 15 éve látja vendégül fesztiválozók több, mint százezrét. Mindezt a Baszkföld legnépesebb városának egyik legszebb részén, Bilbaoban, a Kobetamendi hegy tetején.

A csodálatos helyszínéről messzeföldön híres fesztivál 18.5 hektáron terül el Bilbao legnagyobb parkjában. Maga a helyszín egy 110,000 m2-es területen fekszik, melyből 30,000 m2-t foglal el a két kemping, amely 15,000 fő befogadására képes és nem utolsó sorban ilyen látványt nyújt:

BBK Bilbao kemping
kép: BBK Bilbao Live

Fellépőket tekintve is van mit a tejbe aprítani, hiszen az elmúlt években olyan fellépők fordultak meg a baszk fesztiválon, mint a Muse, a Gorillaz, a The Police, a Depeche Mode, a Pixies, a New Order, a The Cure, a Radiohead, a Green Day, a Pearl Jam, a Metallica, a Guns’n’Roses és még sorolhatnánk.

kép: The Festivals

Ami az idei felhozatalt illeti, már két bejelentés után szépen fest BBK Bilbao látképe. Egyenlőre 3 headliner kiléte ismert az Arctic Monkeys, a Florence + The Machine és a The Chemical Brothers személyeiben. Mellettük már biztos M83, a The Blaze, Fever Ray, a Phoenix, az IDLES, Jamie xx és a Röyksopp részvetele is. Akik pedig az éjszakai bulizás hívei, ők sem maradnak talpalávaló nélkül: többek közt Ben UFO, Avalon Emerson és John Talabot erre a biztosíték.

Mivel a fesztivál csupán 3 napot vesz igénybe, érdemes és ajánlott nyaralásban gondolkodni. A tengerpart mellett a Pireneusok és más szomszédos hegyek közelsége is napi kirándulásokkal kecsegtet. Arról nem is szólva, hogy a világhírű Sanfermines fesztivált is ezidő alatt tartják Pamplonában, amely 155 km-re található Bilbao-tól.

A BBK amúgy sok más érték mellett (egyenlőség, környezetvédelem) a baszk tradíciókat és identitást is népszerűsíti idei kiadásában, amelyet nemcsak a bejelentések borítóin láthatunk, hanem majd valószínüleg a fesztivál egyéb területein is visszaköszön.

Spanyolország fesztiválok
kép: clunkmag.com

A fesztiválra a 3 napos bérletet 175 euroért, míg a kempinget 20 euróért tudjuk beszerezni. Amúgy, ha regisztrálunk az „Ambassador” programba és minél több barátunkat invitáljuk meg a fesztiválra számos előnyben részesülhetünk.

Hogyha a korábban említett kemping és hegyek ölelő védelmén túl keresünk szállást, érdemes fontolóra venni az előre telepített sátras megoldásokat vagy választani Bilbao hotelei és hostelei közül, hiszen nincs messze a városközponttól a fesztivál.

A kijutást illetően pedig számos alternatíva közül választhatunk. Ha a gyorsaság a fő szempont, repülővel Bécsből tudunk közvetlenül kijutni. Vonattal és busszal pedig nemcsak fenntarthatóbban, de élményeket szerezve tudunk utazni.

kép: BBK Bilbao FB

BBK Bilbao Live

📍Kobetamendi, Bilbao, Spanyolország
📅 2023. július 6.-8.
🎸 Arctic Monkeys, Florence + The Machine, The Chemical Brothers, M83, The Blaze, Fever Ray, Phoenix, IDLES, Jamie xx, Röyksopp, Love of Lesbian, DUKI, 070 Shake, Dry Cleaning, Ben UFO, Avalon Emerson, John Talabot, stb.

Weboldal
Jegyek