A legkisebb a leghangosabb: 2016-ban is szól a rock’n’roll Megyeren!

Nem marad fesztivál nélkül Magyarország legkisebb települése: a Megyer Camp – a tavalyi szerencsétlen események tükrében –, talán végleg a dicső múlt része marad, ám nemrégiben kiderült, a fesztivál helyét egy némileg kisebbre szabott, ám ugyanolyan szellemiségű rendezvény, a Megyer Garden Party veszi át.

A június 23-26 között lezajló rendezvény afféle visszakanyarodás lesz a korai megyeri bulik irányába, így az oly’ sokakat rabul ejtő, utánozhatatlan Megyer-hangulatot sem kell félteni, az családias, látogatóbarát légkör a Garden Party esetében is adott. Az utódrendezvény a fellépők terén is követni igyekszik a régi trendet: a sokszorosan visszatérő Rómeó Vérzik-Auróra-Junkies trió idén is garancia a pörgésre; a metalos élt erősíti az AWS, a Tűzmadár és a Tales of Evening; fellép Rudán Joe és bandája; de mocskos motorosrockból sem lesz hiány. És ahogy mondani szokták, ez még csak a jéghegy csúcsa: a line-up még messze nem teljes, szinte napi rendszerességgel potyognak az új nevek.

A 2008-ban még Zorall Sörolimpiaként indult, majd négy éve, a szervezők útjainak elválását követően Megyer Camp-re átnevezett fesztivál mára gyakorlatilag védjegyévé vált a falunak, és korábban elképzelhetetlen médiafigyelmet irányított a falura. A fesztivál ma a térség legnagyobb idegenforgalmi vonzerővel bíró rendezvénye, az egy évtizede még a lassú, de biztos pusztulásba tartó település pedig szinte zarándokhellyé vált a rockrajongók és a motorosok köreiben. 2015-ben aztán példátlan bűncselekmény történt a rendezvény búcsúéjszakáján: egy lopássorozat folyamán csaknem négymillió forint értékű műszaki felszerelést tulajdonítottak el a falu vendégházaiban megszálló fotósoktól. A tetteseknek sajnos azóta sincs nyoma, a sokkoló bűntény pedig mintha végleg kiölte volna a helyből azt a közvetlenséget és bizalmat, mely egyedivé tette a magyar fesztiválpalettán, főleg, miután szervezői részről is megtörtént a bejelentés: a Megyer Camp-nek vége. Egy, a fesztivál lebonyolításában korábban is résztvevő lelkes csapat viszont úgy döntött, nem hagyják veszni a Megyer-feelinget, így nemrégiben beindult a szervezkedés egy kisebb kaliberű, de ízig-vérig ˇmegyeri” nyári buli, a Megyer Garden Party tervével. A fesztivál megálmodója, a korábbi főszervező Pajer Kristóf ebben viszont már biztosan nem vesz részt.

„Olyan, mint „Megyer Camp” idén biztos nem lesz, de a rendezvényt segítő lelkes csapat lehetőséget kért és kapott, hogy egy kisebb léptékű, a kezdeti időket idéző baráti bulit szervezhessen Megyerre azok számára, akik nem csak a zenei felhozatal, hanem a hely hangulata miatt szerettek oda járni. Maga a program átmenet lesz a májusi buli és a fesztivál között, egy színpadon, három napig fog szólni a zene a pajtánál. Ebben az évben én már csak mint vendég veszek részt, a szervezésből teljesen kimaradok.”

– írja a Megyer Camp Facebook-profilján Pajer Kristóf, aki egyben a 23 lelkes település polgármestere is.

Mitől is ilyen különleges a fesztivál és miért is áradoznak róla annyian? Képzelj el egy parányi ligetet a semmi közepén, ahol minden a rock’n’roll-ról szól: egy darabka Woodstock-ot, ahol nincsenek más szabályok, mint amit a józan emberi ész is diktál. Ahol már az első nap, névtelenül is odaköszönnek neked, utolsó napra viszont már névvel köszönsz vissza te is, hiszen nincs, akivel ez idő alatt ne váltottál volna pár szót a kempingben, a kajasorban, a strandon, a sörpadokon támaszkodva. Ahol a helyi lakosok nem morognak a zaj/szemét/tömeg/huligánok/drogok/nemlehetaludni/bármimás miatt, helyette lelkesedéssel csatlakoznak a partihoz, sőt, sokan még a kertjüket, lakásukat is rendelkezésre bocsátják, ha felsátraznál náluk. Ahol kordont maximum a nagyszínpad backstage-e körül látsz, ott is inkább a technikusok zavartalan munkájának biztosítása érdekében, mert a zenészek nem zárkóznak be. Miért is tennék, ugyanúgy szórakozni jöttek a fesztiválra, mint te. Fellépőt és rajongót mindössze annyi különböztet meg, hogy előbbi nyom másfél órát a színpadon, mielőtt belevetné magát a jóba. Az Aurora-főnök Vigi áll melletted sorban a pultnál, a Dorothy-lányokkal együtt csápolsz a Blind Myself koncertjén, az AWS zenészeivel sörözöl a pajtában, majd másnap reggel, a főtéren Szekeres Andris próbálja egy szál gitárral kiűzni a kismajmokat a fejedből. Mintha csupa régi barátod gyűlt volna itt össze egy össznépi mulatozásra. Ne lepődj meg, ha ezután hazafelé a vonaton úgy érzed, nem is fesztiválon voltál, hanem egy monumentális házibuliban.

A Megyer Garden Party még erősen szervezés alatt áll, jegyárakról egyelőre még nincs infó, jópár fellépőt is várunk még, érdemes tehát online is követni az eseményt,  (https://www.facebook.com/events/1711065872445943/).