Budapest Essentials: itt a kedvezmények listája

 

Telefonszexre csábító La Roux, alternatív hangszerekkel operáló Eskmo és friss lemezzel jelentkező Wombats –  a Budapest Essentials nemzetközi sztárfellépők segítségével változtatja óriási fesztiválhelyszínné a fővárost, de a nappali órákra is változatos programot kínál. Budapest legjobb múzeumai és fürdői mellett a legfelkapottabb streetfood helyek, éttermek és kávézók is csatlakoztak a programsorozathoz, így június 25-28. között kedvezményesen kóstolhatunk bele a magyar fővárost kulturális és gasztronómiai életébe, és a másnaposságot sem egy sátortáborban kell kipihennünk.

 

A koncertek mellett egy négynapos Budapest-túrán is részt vehet az, aki megveszi a napijegyet vagy a bérletet. Akár a szó szoros értelmében, hiszen a karszalaghoz extra belépő jár a Hop on Hop off városnéző buszokra, de a Hosszúlépés csapatával szervezett városi túrákra is. A Hollywoodi Sétán például bejárhatjuk a legnevezetesebb filmforgatási helyszíneket, és tucatnyi kulisszatitkot megismerhetünk: hogy miért akarta megvenni Freddie Mercury a Parlamentet, csak egy a sok közül. De szerveznek Made in Budapest túrát, ahol a legjobb manufaktúrákat nézhetjük (és kóstolhatjuk) végig, a 4-es metró sétán pedig a legendás vonal építésén túl a betontömbökbe és csempékbe rejtett üzenetekre is fény derül. A Budapest Essentials csapata Instant Budapest Art néven rendhagyó, csak a fesztivál ideje alatt elérhető túrát is szervez: Nádudvari Noémi esztéta segítségével mutatják be az utca művészetét.

A fesztivál ideje alatt tárt kapukkal és ingyenes belépővel várja a résztvevőket a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett számos budapesti gyógyfürdő is, de nem érdemes kihagyni a Ludwig múzeum ugyancsak díjmentesen látogatható kortárs gyűjteményét sem. A kulturális intézményben június utolsó hétvégéjén  több tucat ex-szovjet műalkotást is megtekinthetünk.

Féláron váltható belépő az op art úttörőjének kiállítására a Vasarely Múzeumba, és a Robert Capa egyedülálló háborús fotóit kiállító Capa Központba is. Szintén féláron látogatható a Magyar Nemzeti Galéria több kiállítása, az India-kutató Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, a Mai Manó Ház és a 220 éves hungarikum likőr otthona, a Zwack múzeum is. A kiállításokon túl kedvezményesen vadászhatunk kincseket az Antik Placc és a GOUBazaar élménypiacán is.

Június utolsó hétvégéjén 20%-os kedvezményt biztosít a fesztiválozóknak a Zoska reggeliző&kávézó, a Burger&Love, a Burrita Bar, a ZIZI Tapas Bar, a Rendelő resto&bar, a Liebling, a NEMO Fish&Chips&Salad Bar, a Klikk Bistrobar, a Belvárosi Disznótoros, a Terminál Étterem és az olasz OGGI; a közel-keleti fogások szerelmeseinek pedig a Mazel Tov, a Hummus Bar és a Macesz Huszár. A távol-keleti konyha se marad ki a felhozatalból, akciós menüket kínál a Padthai Wokbár és a Ramenka is. Sőt, két hazai különlegesség is van a listán, 20%-ot enged az árból a „magyar gyrost” áruló KOLBice és a szintén kolbászozó Faszaládé.

Az ebéd utáni kávét a Hadik Kávéház, a Szatyor Bár, a Cukorka és a One More Cafe is 20%-kal olcsóbban kínálja, de olyan újhullámos helyeken, mint a My Little Melbourne vagy a Kontakt is érdemes felmutatni a karszalagot.

Az esti koncertek előtti bemelegítő is része a programnak: a borkedvelőknek az Innio, a pub-függőknek a DOB3, a koktélpártiaknak pedig a MINI Bar Budapest és a Bob Bár 20%-os kedvezménye lehet csábító. Sőt, a stúdiószínházzal rendelkező Púder Bárszínház és Galéria is feliratkozott a listára. A gasztronómia képviselői mellett tucatnyi belvárosi szórakozóhely is csatlakozott a fesztiválhoz: Budapest Essentials karszalag mellé italakció jár az Instantban, az AnKERT-ben és a Fogasházban, a 360 BAR, az A38 hajó, a Gozsdu Sky Terrace, a Gozsdu Udvar, a Hellobaby Bar, a Holdudvar, az Ötkert és a Tesla pedig ingyenes programlehetőséget kínál a fesztiválozóknak.

A fesztiváltérkép (http://www.budapestessentials.com/helyszinek) tehát egyre színesebb, az exkluzív koncerthelyszínek pontos listáját pedig hamarosan bejelentik a szervezők. A Budapest Essentials Facebook oldaláról annyi már kiderült: idén a Margitsziget lesz a programsorozat központja.