„Darabokban hagyunk magunk után mindent” – exkluzív Skindred interjú

November 14-én az Akvárium Klubban lép fel a világ egyik legjobb koncertzenekaraként is emlegetett, raga-metálban utazó Skindred. A budapesti fellépés apropóján a banda energiabomba frontemberével Benji Webbe-el készítettünk interjút.

Nem először érkezik Magyarországra a Skindred, legutóbb az idei Volton láthattuk és hallhattuk, milyen is, amikor elszabadulnak az energiák a walesi négyes koncertjén. A számtalan zenei stílusból (reggae, metál, ska, hiphop, dub) merítő zenekar emblematikus figurája a komoly társadalmi problémákat is feldolgozó dalszövegekért felelős óriás, Benji Webbe. Az arc még egy akusztikus koncerten sem bír megülni a seggén, akárhányszor futunk bele koncertek idején, mindig olyan ember benyomását kelti, akinek nem szívesen rúgná föl az ember a sörét. Interjúalanyként azonban egy igazán laza csávó benyomását kelti. Kérdezgettük legújabb lemezükről, a Kill the Powerről, a turnézás nehézségeiről, és persze arról, hogy mire számíthatnak a magyar rajongók a budapesti koncerten.

fesztblog: A Kill the Power hamarosan egy éves lesz. Az eddigi tapasztalatok alapján hogyan fogadták a rajongók az új anyagot?

Benji: A Kill the Power egy igazi mérföldkő a Skindred számára. Nagyon sok új rajongót szereztünk általa és bebizonyította, hogy a zenekar jó úton halad afelé, hogy még sikeresebb legyen.

f.: Ahogy az új lemez dalait hallgattam, olyan érzésem volt, mintha hírcsatornák riportjai között kapcsolgatnék az elmúl évek híreivel: utcai zavargások és tüntetések mindenhol a világon. Gondolod, hogy ez az alulról jövő erő valós változásokat tud elérni a közeljövőben?

B.: Egy ember képes megváltoztatni az egész világot! És ahogy nézzük, ez meg is történik időről időre a világban.

f.: Turnézás közben, ahol minden este másik országban, másik városban léptek fel, mennyire nehéz lépést tartani a világ eseményeivel?

B.: Szerencsére itt van nekünk az internet, amit mindannyian használunk nap, mint nap. Szóval ez már nem jelent problémát, tudunk figyelni arra, mi történik a világban.

f.: A honlapotokon így nyilatkozol a Kill the Powerrel kapcsolatban: „Sohase félj fontos témákat és ügyeket felkarolni, miközben ne felejtsd el, hogy a zenekar feladata az, hogy szórakoztasson!” Nem nehéz megőrizni ezt az egyensúlyt a koncerteken, ahol gyakran mindenki megőrül?

B.: Egyáltalán nem! Ezeket a dolgokat ott és akkor amúgy sem tudod irányítani, és hát ahogy Freddie Mercury is mondta: the show must go on!

f.: A leglazább szám az új lemezen egyértelműen a Saturday, ami egy igazi party himnusz. Szándékosan került egy könnyedebb hangvételű dal a komolyabb témájú dalok közé, vagy csak így alakult?

B.: Örülök, ha bejött! A lemez dalai valóban fontos társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, különböző témákkal. Azonban a Saturday szövege is mélyebb, mint ahogy elsőre tűnik! Hallgasd meg még párszor barátom, és fel fog tűnni, hogy ez több, mint egy sima punk-pop dal a Skindredtől.

f.: A budapesti koncert azonban nem szombaton, hanem pénteken lesz… Mire számíthatnak a magyar rajongók?

B.: A helyzet az, hogy amikor a Skindred koncerten annyi energiákat hoz létre, amennyit nem sok banda képes élőben. Ez nem olyan, hogy eljössz, aztán nézel ki a fejedből. Mi elérjük, hogy a közönség része legyen a shownak, és az egészet egy teljesen új szintre emeljük! A zenénkkel mindenkit fel akarunk rázni. Megmozgatunk mindenkit, kerüljön ez bármibe is. Békével érkezünk, de darabokban hagyunk magunk után mindent és mindenkit. Senki sem csinálja ezt így, csak a Skindred!
Annyit mondok: nem fogjátok megbánni, ha eljöttök a bulira!

Akkor tehát:

Skindred (UK)

2014.11.14. 20h

Akvárium Klub/ KisHall

Jegy: elővét 3900 Ft/ helyszínen 4500 Ft