„Addig mulatunk míg bírjuk szusszal” – Programajánló

Úgy látszik a zenekarok többsége még mindig téli álmot alszik. A január egyébként is mindig holt időszak, ilyenkor a dobosok, a gitárosok, az énekesek és a többiek kipihenik az előző évi turnét, vagy épp gőzerővel dolgoznak az új lemezen meg a visszatérésen. Azért, főleg a budapestiek, így sem maradnak koncert nélkül, elég, ha a havon át a belvárosba harcolja magát mindenki.

TGIF! – január 31.

Hogy ne azonnal fővárosunk lehetőségeivel kezdjük, itt van mindjárt egy (egyébként kétnapos) rendezvény, melynek fellépői a Vad Fruttik és a Heaven Street Seven. Hogy mindez hol? Dunaújvárosban a Galéria Jazz Klubban, és akinek egy este nem lenne elég, az megnézheti őket szombaton is, de vigyázat, a kétnapos bérlet csak elővételben kapható!

Székesfehérváron, azaz otthon játszik pénteken az alig több mint egy éve alakult Blahalouisiana a pszichedelikus rockot játszó Middlemist Reddel és a Néhai Bárány zenekarral. Mindezt a Petőfi kultúrtérben tekintheti meg a nagyérdemű. A rajongók készüljenek, mert ez a Blahalouisiana utolsó koncertje azelőtt, hogy stúdióba vonulnának, és elkezdenék az új korongot készíteni.

Lassan szokásosnak mondható, hogy a budapesti Gozsdu Manó Klub jó koncerttel szolgál a hétvégi bulizóknak. Január harmincegyedikén sem lesz ez másképp, ugyanis a Carbovaris lép fel a The Immigrants-szel karöltve. Hogy kikről van szó? A „szénvarjak” 2009-ben alakult, az indie vonalat népszerűsítve. Egyre ismertebbé válásukban közrejátszott az is, hogy olyan magyar alternatív zenekarok előtt léptek fel, mint a már fentebb említett Vad Fruttik, vagy a 30Y. A The Immigrants is hasonló vonalat követ, 2012-ben tűntek fel egy tévés tehetségkutatóban, majd később a 30Y előzenekaraként játszottak, hamarosan pedig új EP-t jelentetnek meg.

Az estén a Gödörben farsangozik az Anna and the Barbies! Beöltözni nem kötelező, de erősen ajánlott. Ahogy Pásztor Annát ismerjük, a jelmezekre majd bármilyen jelző ráaggatható, kivétel az „unalmas”, a „hétköznapi”, az „átlagos” és a „semmilyen”.

Aki azonban inkább elektronikus zenére rázná a hétvége első napján, az megteheti a Corvin tetőn, ahol Jon Hopkins lép fel negyedik, tavaly nyáron megjelent albumával. A londoni zenész-producer nem kisebb nevekkel dolgozott együtt, mint a Coldplay, a The XX vagy a Röyksopp.

Mindjárt vasárnap – február 1.

A Mátraszentistváni síparkban egész hétvégén Hófesztivált tartanak. Az idén harmadszor megrendezésre kerülő eseményen a havas programok mellett ingyenesen látogatható koncertek is lesznek, a szombati nap fő fellépője a Compact Disco.

Lassan beindul a farsangi szezon, amelyet a Maszkura és a Tücsökraj saját részéről február elsején meg is nyit. A Muzikum Klubban megrendezésre kerülő beöltözős buliból senki sem marad ki, a közönség mellett a zenekar is maskarát húz, az első ötven érkező pedig dedikált Maszkura-cilindert kap farsangra.

A Gozsdu Manó Klubban szombaton is buli van, ebben pedig a Mystery Gang koncertje segít. Hogy az amerikai rock and roll magyar nagyköveteinek koncertje mit tartogat? Nos, a láb magától járni kezd, a kéz ütemesen üti a combot, a száj mosolyra áll, a fejünk pedig bólogat. Az előrejelzések szerint elég jó kis banzáj várható!

Szintén szombaton rendezik az Iskolában a We Are Rockstars koncertjét. Az elektronikus rockot játszó zenekarra olyan bandák voltak hatással, mint a Beatles, a Depeche Mode, a Doors vagy a Killers (Bár ők kire nem?!). A srácok legújabb lemeze tavaly novemberben jelent meg. Előttük az Isten Háta Mögött alapítójának, Pálinkás Tamásnak a kísérleti projektje, a Tej lép fel. Egyébként szintén ezen az estén tér vissza a Kegyelemkettes tumblr-zenekar. A „butapunkot” játszó fiúk a Beat on the Bratben játszik, a kezdés pontosan 20:30!

Akkor már tényleg vasárnap – február 2.

Hogy mit csináljatok? Pihenjétek ki a másnapot, ugorjatok át a nagyihoz ebédre forró húslevesért, menjetek korizni, nézzetek a moziban Oscar-díjra jelölt filmeket, építsetek hóembert, legyetek jók. Ha tudtok.