Ilyen volt a 2013-as fesztiválév – nagyértékelés

Szeptember eleje van, így gyakorlatilag kimondhatjuk: véget ért az idei fesztiválszezon. Itt az idő tehát mindenkinek újra iskolába készülődni vagy munkába állni, a fesztbloggernek pedig nyarat értékelni. Nem is olyan egyszerű fesztiválszezon-értékelőt írni, mint gondoltam, sokkal összetettebb, mint előzetesen számítottam rá, de nem csoda, hisze egy egész nyárról van szó. No, de ez legyen az én gondom, azért a lehető legjobban megpróbáltam összefoglalni, mi is történt (nagyon dióhéjban) a 2013-as fesztiválévben. Összehasonlításként itt a tavalyi értékelő, alább pedig kiderül,  mi lett jobb, esetleg mi lett rosszabb szerintünk. Ilyen volt tehát a Fesztblog szerint a 2013-as fesztiválév:

pitchfork_music_festival

A tavalyi évben összesen hat fesztivált sikerült meglátogatnunk, ezt idén túlszárnyaltuk nyolc fesztivállal. Tekintve a szerkesztőségünk méretét és összetételét, ez nem kis teljesítmény tőlünk, de ne aggódjatok, jövőre felvesszük a kesztyűt és megpróbáljuk ezt a számot is megfejelni még párral!

De lássuk az idei évet: kezdődött egy Pannónia Fesztivállal. Őszintén mondva, nem volt az igazi, bár erre sajnos valahol mélyen számítottam is. A PaFe körül ugyanis eltört valami, amikor tavaly Várpalota helyett Szántódra költöztek. Idén ezt a nem túl jó helyszínt (nem a környékkel van bajom, hanem a helyszínnel) sikerült megfejelni még több hülyeséggel (kupon, mint fizetőeszköz, egymás felé fordított színpadok), így sajnos attól tartok, egy darabig az idei volt az utolsó PaFém. Júniusban következett aztán a Fishing On Orfű, sajnos csak egy napra. Ez a nap viszont a Kispál nap volt (ami amellett, hogy remek program volt) tökéletes volt arra, hogy nagyon megszerettesse velem Orfűt. A hely csodálatos, a fesztivál szimpatikus és az egész rendezvénynek van egy elmondhatatlan varázsa. Jövőre egészen biztos, hogy nem csak egy napot töltök el itt, már idén legszívesebben maradtam volna a fesztivál végéig.

Rá egy hétre elérkeztünk az egyetemisták legnagyobb nyári bulijába, ahová először jutottam el, ez volt az EFOTT. A helyszín adott volt (Balaton-part) egy hatalmas bulira, azonban ezt nem csak az időjárás húzta keresztbe. A fesztivál eléggé minimálra sikerült, legalábbis én többet vártam volna ettől, de aztán rá kellett jönnöm: az egyetemista-főiskolás rétegnek miért kellene több, amikor az olcsó árak és egy-két közepesen lejáratott haknizenész is bőven elég a boldogsághoz? Hiszen a legnagyobb bulit a részeg egyetemisták tudják csinálni, miközben Dévényi Tibi bácsi vagy a Korda család ügyetlenkedik a színpadon, ez tény.

A VOLT Fesztiválra már nem először érkeztem, ezen a fesztiválon már rutinosnak is mondhatom magam. A tavalyi színvonaltól mintha egy kicsit elmaradt volna a rendezvény (az árak színvonala nem, sőt), de ettől még jó kis fesztivál volt ez. Igazából Sopron városát nagyon szeretem, egy olyan rendezvényen pedig, ahol fellép a Queens Of the Stone Age, ott nagyon el kell valamit cseszni, hogy rosszul érezze magát az ember, szerény véleményem szerint. Itt tűnt fel először igazán, ami azóta nagyon zavar: DJ-k főműsoridőben a nagyszínpadon. Ezt egyszerűen nem tudom hova tenni és ezzel együtt azt sem, hogy erre van igény, de ezt már kifejtettem legutóbb Guetta apropóján. Viszont nagy pozitív csalódás volt az Example koncert, ugyanis kifejezetten jó volt, ennek párja pedig a DubFX koncert, ami ugyanekkora negatív érzéseket keltett bennem.

Ezután érkezett el a nyár fénypontja, a Harvest Of Art fesztivál, az ausztriai Wiesen falujában. Gondolom még sokan nem hallottatok erről, így lessétek meg a beszámolónkat erre. Nagyon sokat vártunk erre a bulira (főleg Csingász kolléga, kemény hét évet), de megérte: olyan volt, mintha egyszerre lenne karácsony, az összes szülinapom és még a Mikulásról is kiderülne, hogy létezik. A fergeteges szó sem írja le elég jól, mennyire király volt!

Ezzel egyidőben zajlott Zamárdiban a szokásos évenkénti Hivatalos Szeletelési Találkozó, vagyis a Balaton Sound. A beszámolók szerint igazi YOLO buli volt ott is, persze annak, aki vevő erre a fajta szórakozásra. A következő megálló nekem a FEZEN volt, az ott szerzett tapasztalatokat pedig nem könnyű billentyűzetre vetni. Igazi minimál fesztivál, logikátlan szervezéssel és vendéglátással. Őszintén, ennyire rossz fesztiválon még nem voltam, de nem a fellépők miatt (bár az Edda koncert nem feltétlenül abból a szempontból volt szórakoztató, ahogyan azt eredetileg Attila gondolta…).

A Fesztblog utolsó állomása idén a Sziget volt. Lehet fanyalogni, hogy ez már nem az igazi, lehet Gerendait cseszegetni, amiért esetleg hasznot húzna a saját üzleti vállalkozásából, de minden hibája ellenére ez egy jó fesztivál volt szerintem. Mert hibák voltak (ezt elismerték a szervezők és láthatta mindenki, aki kint volt), de reméljük ezekből tanulnak és jövőre összehoznak egy még jobb Szigetet. Az idein is voltak azért jó koncertek, elég ha csak azt mondom: Blur, Franz Ferdinand, Peter, Bjorn and John, Bad Religion, de még sorolhatnám. Igaz, a szélforgó-partyt nehéz hova tenni, ahogyan Guetta End Show-ját is, de majd jövőre talán sikerül elfelejteni ezt a baromságot, hogy a DJ-ket főműsoridőben nagyszínpadra teszik.

Ennyi fért tehát bele nekünk idén, most pedig következzen az eredményhirdetés. A 2013-as év legjobb fesztiválja a Fesztblog szerint: Harvest Of Art! Kedves osztrák barátaink, gratulálunk, és kívánunk még sok ilyen fasza fesztivált! A magyar mezőnyben pedig holtversenyben a Fishing On Orfű és a Balaton Sound nyert, nekik is gratulálunk!

A rend kedvéért álljon itt a végeredmény:

1. Harvest Of Art – 39 (boci pontjai alapján)

2. Fishing On Orfű – 36 (boci) és Balaton Sound – 36 (Timi)

4. VOLT Fesztivál – 31,25 (wetpaint és boci)

5. EFOTT – 29,25 (Csingász és boci)

6. Sziget – 27,75 (wetpaint és Csingász)

7. Pannónia Fesztivál – 23,75 pont (wetpaint és boci pontjainak átlaga)

8. FEZEN – 23 (boci)

(Az LGT-Nagyon Balaton koncertjéről nem készült értékelés, bár várhatóan a lista alján lett volna és érthető okokból a Belvárosi Fesztiválról és a Budavári Sörfesztiválról sem)

Azt hiszem, ez a lista egy kis magyarázatra szorul, hiszen felmerülhet a kérdés, hogy hogyan is lehet jobb az EFOTT a Sziget Fesztiválnál? Nos, ebből a szempontból a lista egy picit torz, hiszen az adott fesztiválok értékelésénél megpróbáltuk saját magukhoz (és az általunk ebből támasztott elvárásokhoz) mérni a rendezvényeket. Szóval az idei Szigetet bőven jobbnak véljük az EFOTTnál, a hivatalos végeredmény viszont mégis ez, jövőre igyekszünk majd összetettebben értékelni.

Most pedig következzenek különdíjasaink!

Az idei fesztiválszezon legjobb koncertje: Queens Of the Stone Age, Arctic Monkeys, Blur, Peter Bjorn and John, Bad Religion, Franz Ferdinand. Esküszöm, nem tudok dönteni, mindenki tegye ezt meg helyettem. Mellesleg nálam még a Mr.President-Layzee-féle EFOTTos hakni is játszik, mert végre törlesztette egy adósságát felém az öregedő néger fickó.

Az idei fesztiválszezon legjobb zenekara: Ivan & the Parazol. Reméljük, jövőre már nem csak délutáni időpontokban nézhetjük meg őket a színpadon

Akiket még szerettünk: Kaukázus, Kafkaz (majdnem ugyanaz), Esti Kornél, Emil.Rulez!, HétköznaPI CSAlódások

Akiket untunk: Punnany (de őket nagyon), Brains (bár ezt lehet, hogy csak mi vittük túlzásba), Kiscsillag, Ganxstáék

Amit kár, hogy kihagytunk: A Hegyalja, mert bár a fellépők idén (sem) érdekeltek, a sokéves feeling nagyon hiányzott, valamint a SZIN, hasonló okokból. És ugyebár Ozora. Azt viszont nem bántuk meg, hogy a Strand Fesztivált kihagytuk, a beszámolók alapján.

A fesztiválok legjobb kajái: sör, lángos, plejskavica a Jugoszlávoknál

A fesztiválok legalja kajája: zsíroskenyér 500.-ért, poharas leves

A fesztiválok legértelmetlenebb termékei: RePohár (idén is, hacsak nem úgy csinálják, mint az osztrákoknál), Hawaianas felfújható flip-flop papucs

A fesztiválok legjobb termékei: OttaBringer sörcipelő, amivel egy ember hat sört is kényelmesen el tud vinni, illetve a Szigeten árult emberre vehető plüss ló (aki tudja, ki vette meg, kommentben szóljon azonnal!)

Kedves Olvasók, a Fesztblog egész csapata nevében köszönjük szépen az egész nyári figyelmeteket és a sok like-ot a Fácsén, de ne féljetek, mi nem alszunk téli álmot mint a medvék: jönnek az őszi egyetemi fesztiválok (amiket már tavaly is nagyon szerettünk, hello Corvinus!) illetve a téli Fridge Fesztivál (amit reméljük idén tényleg megrendeznek), ezek mellett pedig igyekszünk minél több izgalmas koncertről-buliról tájékoztatni titeket, aztán persze beszámolni az eseményről (már amire emlékszünk). Jövő nyáron pedig újra belevetjük magunkat a fesztiválszezonba, nagy tervünk, hogy a már megszokott mainstream fesztiválok mellett (legalább 1-1 napra) ellátogatunk kisebb, családiasabb fesztiválokra. Ezen kívül egy időpont már be van vésve a naptárunkba (Pohoda) és tervezzük más külföldi fesztiválok végigbulizását is és persze Ozorát is. Aztán hogy ebből mi jön össze, majd jövőre kiderül, addig is, ahogy mondani szokták: ne kapcsolja ki a készüléket, maradjon velünk!

2 thoughts on “Ilyen volt a 2013-as fesztiválév – nagyértékelés

    1. boci29

      igyekszünk majd 🙂

Comments are closed.