Sofa Surfers és Fishbone az Akváriumban

Két koncert egy hétvégén az Akvárium Klubban! Pénteken a Sofa Surfers nevű osztrák zenekarra bulizhatjuk szét magunkat, vasárnap pedig a Fishbone koncertjén tombolhatunk hatalmasat! Részletek a hajtás után!

Sofa Surfers /A/

A méltán híres bécsi elektronikus csapat tökéletesen keveri a downtempós és a rockos elemeket, nem beszélve a trip-hop, a chill-out, a jazz, az acid és ki tudja még milyen behatásokról.

Coachsurfingelni, vagyis kanapé szörfözni igazán különleges élmény. Ismeretlen emberek engednek be a lakásukba, hogy megalhassunk náluk, cserébe pedig mi is ugyanígy teszünk másokkal. Ennél olcsóbb módon utazgatni – mondjuk, Európában – nem is lehetne. És ha már indulunk, akkor induljunk nyugat felé először, legyen az első célállomás például Ausztria. Álljunk csak meg! Senki nem megy sehová! Ez most utazási cikk, vagy koncertajánló? Igazából mindkettő, hiszen november 16-án pont Ausztriából érkezik hozzánk egy zenekar, akik zenéjük segítségével utaztatnak meg minket különböző világokba.

A Sofa Surfers nem először érkezik Budapestre, viszont annyira nem is gyakori vendég, hogy könnyedén legyinthessünk a kezünkkel a nevük hallatán. Sőt igazából az előző mondatból mindössze a könnyedént kell megjegyeznünk, hiszen ha valamire képes az osztrák downtempó zenekar, akkor az pont a könnyedség, a lelazulás megteremtése. A méltán híres bécsi elektronikusok legrockosabb csapatának számító Sofa Surfers zenéjében tökéletesen keveri a már említett downtempós, valamint a rockos elemeket, nem beszélve a trip-hop, a chill-out, a jazz, az acid és ki tudja még milyen behatásokról. Ennek eredményeként aztán, aki ellátogat a koncertre – legyen az bármilyen zenei stílus kedvelője -, szinte biztos, hogy meghallja azt, amiért ez a zene neki szól. Nincs más dolga, mint kihegyezni a fülét, kinyitni a szívét, becsukni a szemét és csak hagyni, hogy szétáradjon benne a Sofa Surfers zenéje. A csukott szem használata amúgy is gyakran alkalmazandó lesz ezen a bulin, mert a srácok ugyan jóképűek, ám a már említett eklektikus lazulósdi, az olykor erőtől duzzadó, lüktető ütemek, olykor könnyed melankóliába zuhanó hangsorok a legalkalmasabbak arra, hogy igazi belső vetítőnket elővegyük, és saját magunk vizuális emlékeiből valami új kerekedjen, valami olyan, ami pontosan klappol arra, amit hallunk.

Az 1997-ben alakult zenekart egyesek a Dorfmeister-féle, vagy a Thievery Corporation által jegyzett remixekből ismerhetik, a nagy többség azonban remélhetőleg a zenekar saját

munkássága alapján dönt a részvétel mellett. Hozzánk most a nyár végén megjelent legújabb lemezükkel, a Superluminallal érkeznek, amellyel a Sofa Surfers egy újabb fejlődési szakaszba lépett: ezen a lemezen már a dub és soul elemek is ugyanúgy keverednek bele zenéjükbe, sőt némely számok hallatán kimondottan indie-s érzések ragadhatnak magukkal – igaz, abból is a pszichedelikusabb, repítősebb fajta természetesen.

Utazni vágyók tehát figyelem: kanapékat előkészíteni, hogy aztán hajnalban, a buli után már ne is legyen más dolgunk, mint belehuppanni a saját, vagy pedig valaki másnak a kanapéjába és ott folytatni a szörfözést!

Fishbone /USA/

A legendás los angeles-i zenekar a 25 éves jubileumára megjelent Everyday Sunshine című film zenei anyagát, – azaz legnagyobb slágereiket és kedvenc számaikat -, valamint a tavaly megjelent hét számos, Crazy Glue című EP-jét mutatja be.

Bizonyára sokatoknak el sem kell olvasnia ezt a kis szöveget, hiszen elég csak begyűjteni az alapinfókat, miután megláttátok, hogy a Fishbone, vagyis egy igazi legendás zenekar érkezik hozzánk a fent említett időpontban. Nekik nincs is más dolguk, mint azonnal rohanni és elővételben beszerezni a jegyet, nehogy lemaradjanak.

A többiek, akik ismerik ugyan a zenekart, de még nem indultak be, vagy akik a másik végletet képviselik és a Fishbone-t mindössze egy ruhamárkaként képesek beazonosítani, nekik azért most leírunk ide egy-két fontos tudnivalót:

A Fishbone a ’80-as évek végének és a ’90-es éveknek egyik legfontosabb úttörő zenekara volt. Amerikában a funk-punk-ska-rock-metál-dzsessz fura sokszögének egyik megalapítói voltak ők. Utánuk jöhetett aztán a Red Hot Chili Peppers (őket sem kell bemutatni, bár a korai éveik kevéssé ismertek errefelé), a Living Colour (ők pár évvel később alakultak, első lemezüket pedig a Fishbone első korongja után két évvel adták ki) és még sokan mások. Amolyan híd voltak ők a ’70-es évek nagy funk-királysága és a ’90-es évek eklektikusságtól tomboló zenei világ között.

Mielőtt valaki pedig még azonnal elővenné a nagypapa jelzőket, gyorsan szeretnénk leszögezni, hogy bármely tízen-, huszonéves megirigyelheti azt az energiabombát, amivel még mind a napig rendelkeznek ezek a los angeles-i fekete srácok. A bulijaikon nincs egy pillanat megállás sem, csak a tömény lendület az, ami folyamatosan hömpölyög lefelé a színpadról, és aminek lehetetlen ellenállni. A fiatalságuk egyik legjobb bizonyítéka, hogy a kicsivel több, mint egyhónapos európai turnéjukon mindössze négy pihenőnapot engedélyeztek maguknak és nincs két olyan este, amikor ugyanabban a városban játszanának. Budapestre Olaszországból érkeznek, a következő estén pedig már Németországban koncerteznek. Ettől még a fiatal zenekarok is kidőlnének, az tuti.

Mostani turnéjukon a 25 éves jubileumukra megjelent Everyday Sunshine című film zenei anyagát, így a legnagyobb slágereiket és kedvenc számaikat, valamint a tavaly megjelent hét számos, Crazy Glue című EP-jüket mutatják meg nekünk. A film, annak, aki még nem látta, erősen ajánlott, elöljáróban csak annyit, hogy Laurence Fishburne narrátorként tündököl benne, de nyilatkozik a zenekarról és annak fontosságáról többek közt Flea a RHCP basszerosa, Eugene Hütz a Gogol Bordello frontembere, Gwen Stefani és a No Doubt, Ice-T, George Clinton, Tim Robbins… Koncert előtt kedvcsinálónak tökéletes, utána pedig kötelező, hogy bármikor fel tudd idézni a november 18-i akváriumos buli hangulatát!

AKVÁRIUM KLUB

2012.11.16. péntek

Sofa Surfers /A/ lemezbemutató koncert

21:00 Sofa Surfers (A)

24:00 All Night Breakz: Vida L & Marka (special All Night Surf set.)

Belépő: 2 000 Ft., elővételben: 1 800 Ft.

2012.11.18.

Fishbone /USA/

Kezdés: 21.00

Belépő / Tickets: 2 000 Ft

Elővételben / in advance: 1 700 Ft