Bukszusok fesztiválkomposzttal

A Föld Napján, április 22-én a Szegedi Ifjúsági Napok szervezői 100 cserjét ültettek Szeged főterén. Az akció érdekessége, hogy a növények trágyaszerét a tavalyi SZIN-en bevezetett komposztálható  készletből
nyerték.

A hazai fesztiválpalettán egyedüliként a Szegedi Ifjúsági Napok a környezettudatos magatartás, a fenntartható fejlődés népszerűsítését tűzte ki célul. Tavaly már számos újítást vezettek be, így a visszaváltható, un. re:pohárat vagy a komposztálható étkészletet, melyek a nemzetközi fesztiválokon nem ismeretlenek, itthon azonban csak Szegeden találkozhattak velük a fesztiválozók. A biológiailag lebomló tányérok – szelektíven gyűjtve – komposztálható hulladékként értékes másodnyersanyagot képviselnek. A tavaly a SZIN-en szelektíven gyűjtött komposztálható tányérhulladék most, a Föld Napján új értelmet nyert: a SZIN szervezői által ültetett cserjék alá kerültek talajjavító-szerként, így a mostani akcióhoz az összes tavalyi SZIN látogató hozzájárult.

A tavaly elindított kezdeményezéseket a szervezők idén is folytatni, fejleszteni kívánják. Ennek érdekében a SZIN – egyetlenként a honi fesztiválok sorában – környezetmérnök szakembert alkalmaz, aki már ki is dolgozta a SZIN öko-politikáját, mellyel a www.szin.org oldalon ismerkedhetnek meg az érdeklődők.