A BBC Radio One újonc sztár-DJ-je Magyarországon

A 2009-es év első Kollektiva Klubja a BBC Radio One fiatal műsorvezető-sztárját látja vendégül: a londoni elektró DJ-producer Kissy Sell Out a legfrissebb underground elektronikus partyzenék közvetítőjeként rövid időn belül generációjának Pete Tongjává avanzsált.

Kissy Sell Out abszolút a mai MySpace-kor gyermeke. A londoni St. Martin’s College grafikus-növendékeként dolgozott a hipermenő POP magazinnak, egyedi kollázs-nyomatos pólókat tervezett magának, festegetett, nagy műgonddal ápolta focista-séróját, és úgy mellesleg lemezeket pakolt, speed garage-t és prog house-t a haverok házibulijain. Végül persze úgy alakult, hogy ez utóbbi hobbija lett élete hivatása, a Nirvana- és grunge-fanatikus Kissy-ből pedig napjaink egyik legfelkapottabb DJ-je. Néhány évvel azután, hogy rongyosra hallgatta Felix Da Housecat albumait, a Miami Winter Conference-en már együtt játszhatott nagy kedvencével, házibulik helyett meg pl. Ibizán zenél végig egy egész szezont.

Üstökösszerű felemelkedésében a remixei segítették. „A remixelés mindig is elbűvölt. 11 éves korom óta játszom elektromos gitáron, de már akkor is az improvizálásra koncentráltam, mintsem a kották olvasására és magolására.” – mondja erről. Korai kísérletei közül a Joy Division kultikus Love Will Tear Us Apartjának egy 10 perces újraértelmezése a legjelentősebb, de aztán számos nem hivatalos, és a MySpace-re felpakolt remixe hozta meg számára az ismertséget, és indult el máig folyamatosan felfelé ívelő pályafutása. Persze, azóta elhalmozzák a hivatalos remix-felkérések: All Saints, Calvin Harris, Chromeo, Groove Armada, Gwen Stefani, Mark Ronson, Sugababes – hogy csak a popper klienseket említsük.

Első saját zenéjét 2006-ban készítette. Az electro-rave banger Her (amit saját San City High labelén jelentetett meg) olyan új hangot ütött meg, hogy a trendérzékeny ízléssel rendelkező producerek egyből ráharaptak, csakúgy, mint a legjobb brit lemezboltok: amikor a londoni Rough Trade lemezbolt a Her-t választotta a hét kislemezének, napok alatt minden példány elkelt. A következő Kissy-trekkre 2008-ig kellett várni, de a Herve-vel közösen jegyzett Rikkalicious ismét emlékezetesre, hangzásában izgalmasan újra sikerült. Az igazi nagy dobás még kicsit várat magára: 2007 óta dolgozik zenekara bemutatkozó albumán, amely ha minden jól megy, idén lát
végre napvilágot. A Kissy Sell Outban (mert a zenekart is így hívják a változatosság kedvéért), Kissy Sell Out énekel, gitározik és gitárszintizik.

Addig is, amíg zenekar-frontemberi énjét kordában tartja, DJ-ként pörög a világon körbe, körbe, mint egy lemez. 2008. novemberétől pedig hetente egyszer a BBC Radio One londoni stúdiójába szólítja kötelessége, ahol saját műsort vezet. A Kissy Klubban  mindig a legújabb, legfrissebb, és elsősorban blogokról „vadászott” underground partyzenéket mutatja be, teret engedve az olyan ambíciózus MySpace-kölyköknek, amilyen ő is volt pár éve. Ilyen a Kollektiva DJ-je, TMX is, akinek eddigi mindkét bassline-rave-es remixét leadta a műsorban, sőt az egyiket a szettjeiben is rendszeresen játszotta. A Kollektiva és Kissy kapcsolata persze nem újkeletű, hiszen 2007. március 14-én a budapesti brigád partyján játszott ez az akkor még jobbára teljesen ismeretlen londoni DJ-srác, aki most a BBC Radio One új üdvöskéjeként, keresett remixerként és élvonalbeli dj-ként tér vissza Budapestre, hogy ismét megtekerje az itteni közönséget egy szédületes iramú, megszámlálhatatlanul sok zenét összemosó, maximálisan felvidító szettel. Ja, és természetesen ezúttal sem hagyja otthon a védjegyévé lett rave-kürtöt sem, úgyhogy hadd szóljon!

Kollektiva Klub
2009. január 23. péntek, 21.00-05.00
Merlin (1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.)

Kissy Sell Out (BBC Radio One – UK)
Svindler (Monkey6)
Tmx – special s/mash up set
Fullstereo vs. Popbitch

Belépő: 1800 Ft, lányoknak 22.00 előtt ingyenes!
Italakció: éjfélig korsó sör fél áron!