Richard Bona Band az A38-on

Richard Bonának lassan már tényleg kijárna egy budapesti díszpolgári cím: azon túl, hogy 2004 óta minden évben egyszer-kétszer meglátogat minket és alaposan feltölt szépséggel és örömmel, hamarosan megjelenő DVD-jét is itt rögzítette az A38-on – lehet ennél jobb „ország- és város-imázs” növelő promóciót kitalálni? Bár a „Bona-zarándokok” feltehetőleg hónapokkal ezelőtt bevésték naptárukba november 25-ét, az egyszerű fanoknak és szimpatizánsoknak is melegen ajánljuk a koncertet, Bona mester ugyanis ezek után hosszabb szünetet ígér: végre valahára nekiáll, hogy elkészítse soron következő stúdióalbumát, a 2005-ben megjelent Tiki rég várt folytatását.

Richard Bona Kamerunban született, ahol a templomi gyerekkórusban eltöltött évek után tinédzserként eleinte gitározni, majd Jaco Pastorius lemezeinek hatására basszusgitározni kezdett. Apja halála után 22 évesen Párizsba költözött, a legenda szerint csomag nélkül, egy szál pólóban, hóna alatt a hangszerével érkezett. Két hónappal később azonban már olyan rangos zenészeket kísért, mint Didier Lockwood, Manu Dibango vagy Salif Keita. Emellett zeneiskolában fejlesztette elméleti tudását és építi kapcsolatait a zenészvilágban. 1995-ben Mike Stern invitálására New Yorkba költözött, és bár eleinte egy szót sem beszélt angolul, kézről kézre adták a sztárok: játszott Harry Belafonte, Larry Coryell, Michael- és Randy Brecker, Steve Gadd, Georges Benson, Bobby Mc Ferrin, Brandford Marsalis és Chaka Khan lemezein, illetve turnézott a Zawinul Syndicate, a Pat Metheny Group és a Steps Ahead kötelékében. Páratlan basszusgitár-tudása mellett egyre nagyobb teret kapott sokoldalúsága kibontakoztatására: énekesként és ütőhangszeresként játszott pl. a Pat Metheny Group: Speaking of Now c. lemezén.

1999 óta jelentet meg szólólemezeket (Scenes From My Life – 1999, Reverence – 2001, Munia – 2003, Tiki – 2005), amelyeken végre „főszereplőként” is megismerhettük ezt a rendkívül egyedi hangú muzsikust. Szólóprodukciója Richard sokoldalúsága és páratlan technikai tudása ellenére jóval túlmutat az öncélú hangszerbemutatón: ihletett dalokat és alázatos muzsikálást hallhatunk, Richard pedig nemcsak hangszeresként, hanem frontemberként is páratlanul egyedi, magával ragadó teljesítményt nyújt. Budapest pedig különösen inspiráló hely számára: első, 2004-es A38-as szólókoncertje alkalmával teljesen új élmény érte, soha sehol korábban nem tapasztalt módon sikerült egy hullámhosszra hangolódnia közönségével. Miután a magyar gasztronómia és a város szépsége mélyen megmaradt benne, a következő években mindig arra kérte menedzsereit: a turné pihenőnapjai lehetőség szerint Budapestre essenek. 2007-ben pedig itt rögzítette első egész estés koncert DVD-jét, amelynek hanganyaga tavasz óta már kapható CD-n „Bona Makes You Sweat” címmel. Bár az idei turné igen sűrű és több napos tartózkodásra nincs idő, biztosak lehetünk benne, hogy Richard ismét maradandó élményt fog okozni nekünk, ezen a számára spirituálisan oly fontos helyen.

Kapcsolódó oldalak: