Chumbawamba – The Boy Bands Have Won

A leghíresebb angol agit-prop zenekar, amely mondandóját a legszebb popba csomagolja gyönyörű énekes-trombitásnőjének köszönhetően is, ezúttal vadonatúj lemezük turnéján ringatja meg a Hajót most vasárnap este. Előttük egy hasonszőrű, borzasztóan kellemes, folyamatos világturnén levő hölgy gitárral, dallal és véleménnyel.

A legendás leeds-i együttes, korunk lerghíresebb és legkedveltebb anarcho-punk bandája több, mint huszonöt éves pályafutása során a kísérleti rock mellett popra húzó tánczenét, világzenét és akusztikus népzenét is játszott. Világhírnevüket „Tubthumping” című számukkal vívták ki, s ők voltak az a banda, amely egy évtizeddel társai előtt nyíltan belevágott a zenei politizálásba is, legfőképpen anarchista politikai nézeteket sugalmazva, valamint a mindenkori hatalmat kritizáló magatartásformára buzdítva.

Az 1982-ben alakult együttes induláskor még a saját alapítású Agit-Prop Recordsnál jelentette meg lemezeit, majd később a London Records, ezután az EMI, végül a MUTT szerződtette őket. Hangos társadalomkritikájuk a hosszú évek során ugyan finomodott, de éléből nem veszített, zeneiségük viszont évről-évrel jelentős fejlődést mutatott fel. Az egykor 10-11 tagú banda mára mindössze öttagúra csökkent, s zenéjük így lett áttörőbb és szebb.

Az egykori házfoglalók, a bányász-sztrájk hangos támogatói, az állatok jogainak a védelmezői, a leghangosabb anarcho-punk háborúellenes együttes, a Crass oldalán lettek híresek nyughatatlan és kíméletlen kritikusokként, majd miután slágerükkel megőrjítették a világot, amelyért nekik a Nike 1,5 millió dollárt fizetett ki a Világkupa reklámfimjében való felhasználásáért, ezt és más bevételeiket is jótékony célra ajánlottak fel.

A Chumbawamba új albummal tér vissza hazánkba, ezúttal a huszonöt dalból álló „The Boy Bands Have Won” („A fiúzenekarok győztek”) című anyaggal. Az új album akusztikus és folk zenei alapra épül, amely az ének, a gitár, a harmonika és a trombita finom összhangzataiból áll.
A38 Hajó, 2008. november 16., vasárnap, 20.00

Chumbawamba Acoustic (UK)

„The Boy Bands Have Won” lemezbemutató koncert

További fellépők: Bettina Schelker (CH)

Belépő: elővételben 3500 HUF, a koncert napján 4000 HUF