Serceg – Új rovat a fesztblogon!

Szereted? Ismered? Hallottál már róla? Azt sem tudod, eszik-e vagy isszák? A fesztblog társadalom- és kultúraformáló erejében bízva új rovatot indítunk, hogy legközelebb ne kelljen szégyenkezned, ha zenebuzikkal ülsz le sörözni.

Az átlag zenehallgató nem pejoratív kifejezés. Belőlük van a legtöbb. Ők azon embertársaink, akiknek nincs sem ideje, sem ereje naponta huszonöt dán pre-poszt-folk-hiphop-shoegaze citerazenekar lemezét letölteni meghallgatni. Ugyan ki kérhetné ezt számon rajtuk? Nincs ezzel semmi baj. A probléma nem ez.

A probléma az a megkerülhetetlen tény, hogy a külföldön aktuálisan futó előadók (és most nem egy dél-oszét indie-zenekarra gondolok, tizenöt eladott lemezzel és maroknyi helyi rajongóval a háta mögött, hanem ténylegesen sikeres bandákra) 95 százaléka soha nem jut el az átlag magyar zenehallgatóhoz. Hogy ez miért van így, arról hosszasan lehetne vitatkozni; számtalan oka van annak, hogy – csúnyán hangzik, de igaz – ennyire le vagyunk maradva. A csekély számú, könnyen hozzáférhető hazai információs csatorna (zenetévék, tematikus rádiók) színvonala olyan, amilyen. Mostanában azért vannak bíztató jelek ezen a téren – nem kell ecsetelnem, mire gondolok – de egy fecske nem csinál nyarat.

És még nem beszéltünk a feltörekvő magyar bandákról, melyek nagy része évek óta stabil résztvevője a nyári fesztiváloknak, mégis úgy tűnik, csinálhatnak akármit, esélyük sincs a továbblépésre. Létezésük az élő bizonyíték arra, hogy a magyar zenei élet az úgy-ahogy végigvitt rendszer- és struktúraváltás után a szemléletváltás irdatlan feladatával kénytelen szembenézni.

Úgy gondoljuk, ebben a mi szerepünk is jelentős. Új rovatunk célja nem a szerzők zenei műveltségének fitogtatása, holmi elitista, kultúrsznob indíttatástól vezérelve. Nem mélyíteni akarjuk a szakadékot, hanem hidat építeni. A magunk módján: egy-egy, itthon kevésbé ismert előadó bemutatásával, hasznos információkkal, apró érdekességekkel, videókkal, dalokkal, linkekkel. Ennyit tudunk, de ennyi elég is.

Mától nálunk is serceg a tű a lemezen.

14 thoughts on “Serceg – Új rovat a fesztblogon!

 1. pöcök

  jó lehet,csak tényleg ne fitogtató stílusban mert a Szerző kiborítóan okostojás megmondó stílusban futó blogja pont ellenpéldája a törekvésnek.

 2. Én a szerző stílusát mind itt, mind a saját blogjában kifejezetten üdítőnek tartom a sok egyhangú kritika között, de máris megszületett az első sercegő lemez.

 3. Lemezeknektek

  pöcök: tulajdonképpen egyetértel; ha a blogom nem is, de a ClusterOne mindenképpen rendkívül sznob és elitista…ezért imádjuk csinálni:-) Viszont itt nem kell félned, mert pont az ellenkezője a cél. A cinizmusommal nem tudok mit csinálni, de nyugodtan reagálj, imádom a botrányt.

 4. tamogatom nagyon az uj rovatot.
  magam, kinti mercevel merve kommersz zeneket hallgato, otthoni mercevel extravagans, senki altal nem hallgatott egyutteseket kedvelo juzer, orulnek neki, hogyha nem lennek tobbet (annyira) kakukktojas 🙂
  hajra

 5. saxa

  LN: az a baj, hogy nem cinikus vagy, hanem egyszerűen szarul írsz. sosem értettem, hogy engedheti a Déri, hogy írj az est.hu-ra. De mindegy

 6. audiofil

  Egyetertek az elottem szolokkal. A tudalekos okoskodas nem egyenlo a cinikus, sznob elitizmussal. A zeneismeretben valo jartassag nem ellensulyozza a ki-ha-en-nem kivagyisagot, illetoleg a stilus es az iraskeszseg hianyat.

 7. Lemezeknektek

  Könyörgöm, még, még, ilyeneket!:-P

 8. saxa lehet, hogy azért, mert veled ellentétben Déri szakember és megbecsüli a jó írókat.

 9. fikagép

  Déri szakember? Tételezzük fel, az. Attól még feltétlenül színvonalas mérce az ő ízlése? Az est.huról nem beszélve.

 10. Lemezeknektek

  Gyerekek, kommenteljetek még párat, mert eddig csak a harmadik legolvasottabb ez a poszt.

 11. saxa

  Borsó: épp azért nem értem, mert Déri érti a dolgát, és mindenki más szerintem jól ír a rovatába. Csak vegyük pl a Fleet Foxes cikket, hát, ha abban Te találsz vmit, ami leköti az érdeklődésed… És tényleg nem a zenével van gondom, mert a FF tényleg nagyszerű egy zenekar.

 12. nem ismétlem fenti önmagam, de volt ez a bejegyzés már első is a legolvasottabbak közt és ez nem a hozzászólások számán múlik:D

 13. Lemezeknektek

  Ahol sok a komment, azt többen olvassák, mert azt hiszik, van értelme:-)

Comments are closed.