Illegális file-cserélések csökkentése

Végre eljutottak oda a jogvédők, hogy ne csak magukba zárkózva tiltakozzanak a letöltések ellen. Leültek átgondolni, miből engedhetnek és hogyan tegyék elérhetővé, megfizethető áron a zenéket, filmeket. A közeljövőben több felhasználóbarát, legális, letöltési lehetőségre számíthatunk, amiből a legjobb hazai alternatíva a Songo.

Az Egyesült Királyságban közös Memorandum született az illegális file-cserélések csökkentésére

Számos telekommunikációs, internet- és tartalomszolgáltató nagyvállalat – mint például a British Phonographic Industry, a Virgin Media, a BSkyB, az Orange -, valamint a hét legnagyobb amerikai filmstúdió érdekvédelmi szervezete, az MPA (Motion Pictures Assotiation), továbbá a brit versenyhivatal és a kormány memorandumot írtak alá a napokban, melyben önkorlátozó magatartásra szánják el magukat az illegális file-cserélések csökkentése érdekében – adta hírül az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA).

A memorandum aláírói egyetértenek abban, hogy 2-3 éven belül jelentősen csökkenteni kell a P2P file-megosztásokból adódó jogsértések számát, illetve változtatni kell a jogsértéssel kapcsolatos közgondolkodáson.

A memorandum öt alapelvet fogalmaz meg, melyek kidolgozása és betartása nagyban hozzájárulhat a helyzet javításához. Ezek közül az első, egy összehangolt iparági megoldás kidolgozásának fontossága. A második alapelv értelmében az aláírók együtt dolgoznak majd a fogyasztók oktatásán, hogy egyre többen megértsék, a kreatív alkotás érték, és az érték illegális megosztása helytelen. A harmadik pont hangsúlyozza a felhasználóbarát on-line tartalomszolgáltatás további fejlesztését, az előfizetői vagy on-demand lehetőségek számának növelését, mely legális alternatívát kínálhat a jogsértő letöltő-oldalakkal szemben. Az aláírók közös akarata továbbá egy olyan jelzőrendszer kidolgozása, melynek segítségével az internet szolgáltató cégeket értesíteni tudják, amennyiben illegális használat történt rajtuk keresztül. Végül, az ötödik alapelv értelmében a versenyhivatal megbeszélésre hívja az aláírókat, melynek témája az ismételt jogsértések elleni hatékony küzdelem eszközrendszerének kidolgozása.

Az aláírók továbbá meghatároztak egy öt pontból álló gyakorlati kód-rendszert, mely tartalmazza azt, hogy mi tekinthető bizonyítéknak, hogyan kell fellépni, ha jogsértés gyanúja merül fel, mi a teendő az ismételt, jogsértő bűncselekmények elkövetőivel szemben, a jogsértő file-cserélés következtében keletkezett károk megtérítésének szabályozását valamint a fellebbezés menetét. A kódok elfogadásához a Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges.

9 thoughts on “Illegális file-cserélések csökkentése

  1. teodora

    házközeli reklám céljára nem annyira nyerő egy ilyen tragikus hír.. bár eddig sem néztem rá az oldalra, ez után már biztos nem fogok. és akkor még a cikk forrását nem is említem.. van a témában hitelesebb is. részemről goodbye.

  2. teodora

    (oldal alatt a songot értem), másrészt még nem vagyunk se brit gyarmat se usa állam, úgyhogy a monopolcégek törvény-félremagyarázó helyi csicskáinak agymosódumája elég furán veszi ki magát egy ilyen blogon.

  3. nekem a „vegre” tetszik a legjobban.

  4. teodora, mondj már kérlek egy olyan magyar oldalt, ahonnan le lehet tölteni legálisan és legalább olyan széles a választék, mint a Songon. Esküszöm átjavítom a linket.
    Ez az ASVA sajtóközleménye, ami szerintem nagyon is fontos, hogy teret kapjon, ahogy az is, hogy több lehetőség legyen normális letöltésre.
    Van olyan zenész ismerősöd, aki szarrá dolgozza magát ingyen? Nekem több is.
    Ha neked érdektelen ez a téma ignoráld. A leadben benne van miről szól.

  5. teodora

    Sok zenészt ismerek. A magyar riaaval reklámozni egy nem annyira működő zeneboltot viszont kábé olyan, mint direkt marketing célzattal kiküldeni postán többezer zacskó híg fost, hogy vegyünk hashajtót. Politikai állásfoglalni egy 60-szerzős fesztblog nevében pedig meredek, a téma igencsak sokrétű és sokoldalú ahhoz, hogy – vagy bias nélkül, korrekt forrásból és rendszeresen, átfogóan bemutatásra kerül, – vagy ha magánvéleményed van, akkor az legyen ott. Szerintem. Amúgy én már többször kerestem kül. ismerős, indie zkarokat a songon, akiktől nem volt semmi, csak a kommersz vackok, és máshol találtam meg (dalokhu pl), de nem akarom szidni a site-ot, mert hajrá, biztos jó, érdemes lenne bemutatni. Bár ha lesz pl magyar itunes, akkor lehúzhatja a rolót az összes. Csak nem számítottam itt egy ilyen cikkre, de sebaj, legközelebb majd a bsa-tól is idézz vmit vagy a katolikus püspöki kar nevében. Nem annyira jó marketinghúzás az ilyen.

  6. Én hiszek a fájlcserélőkben! A zenészek meg éljenek meg a fellépéseikből, ha igény mutatkozik rájuk, akikre meg nem, hát sajnáljuk, ilyen a vadkapitalizmus.
    Mi pl. a Pálos Trenddel (www.palostrend.hu) lusták vagyunk fellépni. Hobbiból csináljuk, hobbiból költünk rá, de akinek profi vágyai vannak, annak legyen profi a hozzáállása is.
    …Illetve adja hozzá lemezéhez azt a „terméktámogató” pluszt, ami miatt érdemes lesz azt megvenni – a lehető legközvetlenebbül az „őstermelőtől”. No.

  7. Egy jobb CD 4000 forint. Ha van rajta 20 szám akkor számonként 200 forintot fizetek. 200 forintot a CD minőségért ami veszteségmentes formátumban 1411 kbps. A Songón meg fizessek 200 forintot egy jobb esetben 160 kbps zenéért? Ha az arányokat nézzük akkor 22 forintnak kéne lennie egy számnak a Songon…. Szerinted?

  8. @bodzasfanta
    OK, de mi van ha csak a fele tetszik a 20 szamnak? Akkor a Songon megveszel 10 db szamot, es az kerul neked mondjuk 2000 Ft-ba, mig a CD-nel nem fogod tudni megvenni a felet, azaz 4000 Ft-ba fog kerulni.
    Szerinted? 😉

  9. oscar

    Szerintem nem _fizetek_ sem vesztesegesen tomtoritett sem DRM-es zeneert.
    Elmehetnek a francba.

    Szivesen vasarolnek FLAC formatumu zenet online. Amig nincs szaradjanak meg a kiadok.

    A duma, meg hogy penzkiesest okoz a fajlcsere… Nem vettem CD-t akkor sem mikor meg nem volt p2p. DVD-ket meg rendszeresen megveszem, ha tetszett a film.
    S valoszinuleg nem csak en vagyok igy ezzel.

    Azt mar csak felve emlitem, hogy a penzt elsosorban a kiadok zsebebol huzza ki ez a magatartas nem a zeneszekebol. A legtobb amit veszitunk egy rakas jogasz es lobbista. pah…

Comments are closed.