Bőnadrágban a Hajógyárin

Mai szösszenetünkben a szerző megpróbálja az idei Sziget műsorát értelmezni hiphophead szempontból, mert még ha folyamatosan stagnál is a stílus jelenléte a fesztiválon (észre kell vennünk, hogy érthető okokból), attól még akad még néhány olyan performansz, ami megfontolás tárgyává teszi még a legelvetemültebb Onyx-pólós brigádok megjelenését is a Hajógyári szigeten.

A (tényleges) nyitónapra esedékes Converse Wan2 Színpad lineupot az előző bejegyzésben már kitárgyaltam (erre tessék, aki esetleg lemaradt), így most inkább lássuk, hogy miből élünk még a rákövetkező néhány napban:

Augusztus 13:

Még az első nap az Arany Ászok Színpadon hajnal kettőtől az Animal Cannibals osztja az észt, a hamarosan friss lemezt megjelentető Hősök társaságában, de ott lesz még a környéken MC Gőz is, Dj Zefillel megtámogatva.

Augusztus 14:

A napot a Ludditák nyitja egy dálutáni matinéval (Converse Wan2 Színpad, 17:00), ahonnan valószínűleg épp át is lehet majd érni (és kötelező is) a pécsi illetőségű Punnany Massif évi rendes fellépésére (A38 Színpad, 18:00). A ködös albion is képviselteti magát a Szigeten, hiszen a Foreign Beggars, a gyorsrepp nagykövetei lépnek a deszkákra a „hülye nevű színpadok” verseny biztos befutójának számító helyszínen (Medúza az EST, 22:00).

Bizonyos német illetőségű Doppel-U is fellép, aki a sziget.hu szerint „kilenc éve hozza közelebb a klasszikus német költészetet a mai valósághoz és ülteti a hiphop nyelvezetére”. Ha ők mondják, biztos így van, én még nem találkoztam a nevével (ez mondjuk nem jelent semmit, mert a szerző nincs birtokában a német nyelv tudományának, így Goethe szavai eredetiben a legjobb instrumentálokkal sem nagyon jutnak el hozzá).

Viszont ha már 14-e, akkor fontos megemlíteni az Irie Maffiát (még akkor is, ha csak érintőlegesen stílusközeli a zenéjük), hiszen Sena és a srácok ezen a napon két helyen is fellépnek, és akinek van egy kis esze, az legalább az egyiket, ha nem mindkét koncertet megnézi, mert nagyon is érdemes. (Afro-Latin Színpad, 21:15 & A38 Színpad, 00:30). Ugyanitt említenénk meg, ha már a Maffia szóba került, hogy Ky-Mani Marley is ezen a napon lép színpadra (IWIW Világzenei Nagyszínpad, 21:00).

Augusztus 15:

Ezen a napon gyorsan át is rohanunk, mert bár a Sziget honlapja szerint lesz egy ilyen, hogy „Dj set: Belga”, de a Belgát nem vagyok hajlandó hiphopnak nevezni (main reason: nem az), így kimondhatjuk, hogy a raprajongók számára ez a nap a pihenésé. De azért érdemes az Afro-Latin Színpadra elcsábulni, hiszen Jumurjak és Colombo várja a táncolni vágyókat jófajta hiphoppal és dancehallal (Afro-Latin Színpad, 23:00).

Augusztus 16:

Itt már délután háromkor elkezdődik az őrület, amennyiben valaki kiváncsi a magyar hiphop Uhrin Benedekjére. Ugyanis nem más produkció kezdődik ekkor, mint a Stop The War! Speak is Back! Igazából kell ennél többet írnom? Ez a megnevezés (és a helyszín neve) mindent elárul arról, ami itt a közönségre vár (Blikk Tribute- és Táncdalfesztivál Sátor, 15:00).

Aki valami értékesebbre vágyik, annak nyugodtan tudom ajánlani Dj Bootsie Quartetjét, jobbfajta bólogatós hiphop és a stílus határmezsgyéin mozgó fellépéssel kellő hangulatot képesek csinálni a srácok. (Converse Wan2 Sátor, 19:30), majd pedig este tizenegytől a Beat Dis teszi a talp alá valót egy másik, eleddig hiphop-szűz helyszínen (Open Vidámzenei Színpad, 23:00). És szépen lassan elérünk az est fénypontjához, Józsefváros hivatalos stricijéhez, Dopemanhez, aki feltehetőleg öccsével együtt meséli el, hogy milyen nehéz volt a gyerekkoruk (Arany Ászok Színpad, 02:00).

Augusztus 17:

A Talentum színpad már sok metamorfózison átment az évek során, most éppen a Zúzdával közösködik, épp ezért furcsa kicsit, hogy felmerülhet egy ilyen összeállításban a helyszín neve. Pedig az utolsó nap két értékelhető fellépő is akad itt, elsőnek az egri Jazzszerű, akik élőzenés hiphopot tolnak néminemű – minő meglepetés – jazzes felütéssel, és határozottan tehetségesek. Némi megőrülés várható, elvégre Sziget, élőzene, és még sör is lesz (Talentum-Zúzda Színpad, 16:00).

Utánuk rögtön érkezik az este másik hiphop-közeli fellépője (vagy valami olyasmi), a JZA & The Fantastik Four formáció (Talentum-Zúzda Színpad, 17:00), akikről a legtöbbet JZA saját szavai tudnak elmondani, amit a hivatalos Myspace oldalukon találhatunk meg:

„1995-2004-ig húztam a vonót, 2002-tol csinálok saját alapokat, 2004-tol emszískedem, 2006 óta tanulok énekelni. 2004-2007-ig tagja voltam a Riddim Colony nevu reggae berkekben igen ismert brigadérnak, most saját zenéket csinálok, itt ott emszízgetek. 2008 január 16 óta a JZA & the FANTASTIK FOUR nevu formációban klimpírozok. fain? BLESSSS”

Biztos van, ami kimaradt az ajánlóból, hiszen a teljes Sziget programját átlátni nem egy könnyű feladat. Így nem is próbálkozom meg vele. Így is van mit végignézni, és akinek hetijegye van, biztosan nem fog unatkozni a Hajógyári sziget területén. Főleg, ha megvan a napi betevő sör, akkor már nagy baj nem lehet.