Music from the World of World Music

A Sziget többek között – illetve számomra – arról is nevezetes, hogy a sztenderd kedvenceken túl képes új zenékhez és előadókhoz is óriási kedvet kanyarítani. Erre legjobb példa az idén iWiW Világzenei Nagyszínpad néven futó térség környéke. Ajánlóimban idén elsősorban ennek a színpadnak a 2008-as fellépőiből fogok szemezgetni, ismertek és kevésbé ismertek közül vegyesen.

Augusztus 13-án délután öt órakor a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band kezdi a fesztiválhangulat izzítását. Az együttest vezető Balogh Kálmán szerte a világon muzsikált már, melynek során népzenei (Téka, Ökrös, Méta, Mákvirág, Muzsikás, Vízöntő) és kortárs együttesek (180-as Csoport, Miskolci Új Zenei Műhely), szimfónikus és jazz zenészek, zenekarok (Archie Shepp, Budapest Ragtime Band, Dresch Quartet, Improvocation) voltak társai. Az öt társával 1996-ban alapított Gipsy Cimbalom Band nagyívű kísérlet a jazz, a flamenco, a klezmer és a roma muzsika ötvözésére. Mesteri improvizációk melletti könnyed, játékos előadásmód az övék, mely földrajzi határok és zenei műfajok közti spontán utazásra hív majd mindenkit szerdán kora este.

Rögtön a cimbalmosok után negyed hétkor érkezik a Színpadra az észak-spanyolországi Galícia tartomány zenéjével Mercedes Peón. Kis hazánk mellett Galícia is a dudások otthona, innen származik pl. a kelta befolyásokkal bíró Carlos-Nu is, de aki igazi dudás pokoljárásban utazik, annak Peón a favoritja. A kopasz énekesnő kutatóként, oktatóként, fesztiválszervezőként eltöltött bő másfél évtized után 2000-ben jelentette meg első, Isue című nagylemezét, melyen szülőföldje dudás- és ütőshagyományait forrasztotta egybe gitárokkal és elektronikával. További két albuma – Ajrú 2004; illetve Siha 2007 – is megér egy-egy misét, amelyek az elsőhöz hasonlóan zsigerből jövő varázslatok. Peón pedig, aki 2003-ban járt már a Szigeten, úgy csillag, hogy nem sztár.

Harmadik alkalommal lép fel 19.45-től a Szigeten a Ленинград. A kilencvenes évek második felében alakult, elvetemült orosz kollektíva tucatnyi korongot tud már a háta mögött; legutóbbi műve a 2007-es Аврора és neve egybeforrt a muszka undergrounddal. Zenéjük alapja a punk attitűdével átitatott ska, melybe muszka indulóktól kezdve a népdalokig minden elképzelhetőt integrálnak, ami a kezük és a mikrofon közelébe kerül. Két korábbi előadásuk alapján vadság és lazaság spontán forrongó keverékét nyújtó, földcsuszamlásszerű koncertre számíthatunk. A Ленинград, akárcsak a Chokito, vagy a máglyarakás: ronda, de finom.

Nem világzene, de szinte vehetjük annak munkásságukat – augusztus 13-án este tizenegy órakor kezdődik a Converse Wan2 sátor sztínpadán a Delinquent Habits koncertje, akiket Tschöppy már kétszer is ajánlott a fesztblogon.


A latino ritmusokat és a chicano rapet az elsők között keverő banda 1991-ben alakult Los Angelesben és eddig öt jelentősebb hangzóanyagot tudhatnak a hátuk mögött. Már első, 1996-ban megjelent lemezükből is több, mint egymillió példányt adtak el világszerte, s a sikersorozatot későbbi korongjaikkal (Here Come the Horns, 1998; Merry Go Round, 2000; Freedom Band, 2003) csuklóból folytatták. Négy év szünet után 2007-ben jelentkeztek New and Improved című albumukkal, melyen a korábbiakban megszokott lendülettel lökik erős alapokon nyugvó, spanglish szövegeiket. Tavaly júniusban a lemez turnéjának egyik állomásaként a Merlin Színházban már adtak egy koncertet.

Kaliforniai napfény, tequila, vérpezsdítő hip hop – ez a nap jól fog végződni!

One thought on “Music from the World of World Music

  1. en azer meg ajanlom ezt 13ára:
    23:00 A38 Színpad Kultur Shock (USA)
    a delikvenchabicc (tekila) helyett, egykicsit gogolbordellos mulatos palinkas

Comments are closed.