Roskilde I. – térképet böngészve

A körülöttem állók már baromira unhatják azt, hogy én mindig mindenkinek azt mondogatom, hogy a spontán utazásokat szeretem a legjobban. Tudod, mikor beülsz az autóba, vagy a kémia órát ellógva felszállsz a Velencei-tó partjáig zötyögő vonatra, alkalmasint felpattansz egy Dániába induló járatra, hogy pár napot Koppenhágában, és a roskilde-i fesztiválon tölts.

Azt hiszem, megint lesz mit mesélnem az itthoniaknak, most éppen a roskilde-i fesztiválos kalandjaimról. A spontaneitás jegyében tegnap tudtam meg, hogy a hétvégét már Észak-Európában töltöm, így a rövid sortos – papucsos – topos szettet kompletten esőkabátra, hosszú nadrágra, és tán gumicsizmára kéne cserélnem, a 2004-es sártengert elnézve. A pakolászás még ráér, Pató Pál szavai csengenek fülemben, nézzük csak meg ezt a helyet a térképen – veszem elő az atlaszt, keresőben egy percesnek sem nevezhető folyamat. A városkát Koppenhága mellett találom, ahová majd átvonatozik csapatunk, hogy a fesztiválba vethessük magunk, amire lesz kereken egy napunk.

Legyintenék, hogy „csak egy”? De hirtelen rá kell jönnöm, hogy itt az egy, az nem a hazai viszonylatokat tükrözi, mikor meglátom a listát… de minderről kicsit később, mert még én is a myspace-en eprészgetek. Most viszont komolyabb teendőim vannak, éppen egy egyenletet kell megoldanom: ha egy Tuborg 21 DKK (1 korona nagyjából 32 Ft), akkor vajon nekem hány koronával kell kibélelni zsebeim? Zsóka néni, alias „számok szerelmese” matek tanárom feddő tekintetét látom hirtelen lelki szemeim előtt, de ez egy csavarosabb feladvány, mint a 42, lássuk be. Ez már mind a nem is olyan távoli jövő zenéje… hiszen, ha

„HAMLET
Dánia börtön.

ROSENCRANTZ
Úgy az egész világ is az.”