Utcazenészek Veszprémben

Emberek!!! Figyelem!!! Idén immáron kilencedik alkalommal rendezik meg az Utcazene Fesztivált Veszprémben. Július 15-19.  között a balatonparti kisváros utcái zenészektől lesznek hangosak és bulizó, táncoló vagy csak sétálgatva érdeklődő emberek – legyen akár tinédzser vagy nyugdíjkorban lévő – töltik meg a tereket, sörözőket…

De ne szaladjunk ennyire előre… Mi is ez a fesztivál?! Első hallásra ugyanolyan nyári program a sok közül, mint például a VOLT vagy a Sziget. De nem, nekünk, főleg nekem, veszpréminek ez „a” fesztivál, a number one. Anno, 9 évvel ezelőtt a szervezők kis zenés egyhetes programsorozatot akartak csinálni, hogy az emberek találkozhassanak egy (vagy több 🙂 ) pofa sör mellett a rég nem látott ismerősökkel. Na hát ez annyira sikerült, hogy mára, jobban mondva tavalyra a látogatók száma elérte a 80-100 ezer főt is.

A 2 nagyszinpad és 5 kisebb szinpadon hazai és külföldi zenei élet sztárjait láthatjuk, hallhatjuk majd, úgy mint például a Quimby, a Hősök, a Mau Mau (I), La Familia (F), a két nemzetiségből álló I Skarbonari (CH/I), akik idén már harmadik éve lépnek fel nálunk.

A kisszinpadok több tucat zenésze az 5 nap alatt versenyez a zsüri és a közönség szavazataiért és a legjobb utcazenész 1 millió forintnyi támogatást kap! Amúgy a lelkes, énekelni szerető ember is nyugodtan beállhat egy kapualjba hangszerével és megmutathatja mire képes…ezeknek is számos, ritmusra tapsoló néző közönsége szokott lenni! A programot nézegetve csupa ismeretlen előadó neveit olvashatjuk a hivatalos honlapon és a kisszinpadok programja még nem végleges, de egy biztos és ezt saját, több éves tapasztalatból mondom: aki egyszer eljön utána számolni fogja a hátralevő napokat a következő évi fesztivál kezdéséig! Erről szól minden évben, így idén is az Utcazene feeling. Jut eszembe, a legfontosabbat kifelejtettem: a fesztivál ingyenes, így nincs kifogás, mindenkinek ott a helye!