Pecsa, május 26, valami ausztrál Kiss Tibi-epigon

Tudta Ön, hogy Nick Cave pályája egy pontján kitartó, ám végül csúfos kudarcba fulladó kísérletet tett arra, hogy lelopja az akkor még épp csak megalakuló Quimby zenekart? Tudta hogy írt olyan szemérmetlen Quimby-koppintásokat, mint pl. a The Curse of Millhaven című szám? Hallga csak.

Tudta, hogy miután egy véletlen folytán felfigyelt az épp csak megalakuló kis sztalinvárosi együttesre, annyira megtetszett neki a frontember, Kiss Tibor színpadi előadása, hogy a zene mellett őt is utánozni kezdte? Az egész méltatlan színjátéknak aztán az lett a vége, hogy okos enged alapon Kiss Tibor, miután látta, hogy ez az ausztrál jöttment nem fog leakadni róla, úgy gondolta, rendben, legyen a tiéd, csináld akkor te így, majd én kitalálok valami mást, és akkor kitalálta azt a nem nagyon, de azért érezhetően mást, amitől mára azért meg lehet különböztetni kettejüket, és nem kell Nick Cave-et nézve szégyenkezni Cave helyett is, jujj, de ciki, hogy nyúlja a Kiss Tibit. Cave azóta hálából minden budapesti koncertjére meghívta a magyar fenomént, aki udvariasan minden budapesti koncertjén meg is jelent.

Na, ez a csávó jön 26-án a Pecsába, és bár egészen biztosan nem lesznek annyian, mint egy hétköznapi Quimby koncerten lennének – az epigonok szomorú sorsa –, azért Kiss Tibi talán megint eljön és megnézi, hova jutott az ausztrál jöttment, aki egy időben őt koppintotta.

Most meg még ez a bajusz is, ahh.

Mit lehet írni egy Nick Cave koncert ajánlójába 2008-ban Magyarországon? Tudod te, hogy ki az a Nick Cave? Nem, de hallottad már a Petőfin azt a rózsás Kylie Minogue-számot (joke), amiben mellesleg énekel egy pasi is? Fogalmad sincs, és még a bajusz is bejön?

Nick Cave koncertet ajánlgatni 2008-ban, tök mindegy, hogy Magyaroszágon vagy máshol, kb. olyan, minta a Keresztapa elé kellene ajánlót írnom, hűű, ez egy olyan csuda film, amit látnod kell. Vagy érvelhetnék ennyi erővel amellett is, hogy, rendszeresen levegőt venni jó.

Mit mondjak, ha azt se tudod, hogy ki az a Nick Cave vagy ha csak a rózsás számot ismered? (Aki tudja, hogy ki Nick Cave, az ott lesz.) Soroljam 30-35 év több tucat nagylemezének címét, stílusát, a fontosabb számokat (linkkel a youtube-ra?) Akkor eljössz, megnézed? Soroljam, hogy Kylie-n kívül énekelt PJ Harveyval, Anita Lane-nel, Shane MacGowannel, hogy írt pár filmzenét – az utolsó, a Proposition, tök jó, nem mellesleg ott a zene mellett az egész filmet is ő írta –, játszott egy nagy rakás filmben – például a meglepő módon Budapesten forgatott Rinocéroszvadászat Budapesten címűben –, írt egy magyarul is olvasható regényt, és legalább 460 oldalnyi olyan dalszöveget, amiket többek között Parti Nagy Lajos és Varró Dániel fordított magyarra. Mondjam, hogy őrült zseni, volt heroinista – valahogy csak túlélte –, aztán leszokott, és írt egy csomó vallásos templomi zenét – valahogy csak túléltük –, most meg már túl van az ötvenen, megint rokkol, és még 30 év után is kúl? Akkor eljössz?

Hát, mindez fent van a wikipédián is, meg szerte az interneten, és engem amúgy sem győzne meg.

Mondjam azt, hogy ha nem tudod ki Nick Cave, hogy ha nem jössz el erre a koncertre, akkor ezt egyszer még lehet nagyon fogod szégyellni a gyereked előtt? Hogy lett volna lehetőséged megnézni élőben ezt az embert, és te nem mentél el?

Na jó, inkább elmondom, én miért megyek.

Már a bajuszon túl, mert azt mindenképpen látni akarom élőben, ott akarok állni, megbotránkozva, Nick, drága, ez borzalmas – de milyen jól viseled a kopaszodó homlokodhoz (épp ideje lenne levágni a hajadat is). Mert nekem Nick Cave-vel régóta, nagyon régóta elég szoros és intim kapcsolatom van, mert én egy Nick Cave lemezre, a Let love in-re éltem meg először azt az arisztotelészi nehezen értelmezhetőt, ahogy akkor potyogtak a könnyeim a sok szomorú szerelmes számra, úgy kell elmennem most is, mert én képes voltam neki elnézni a sok zongorázós istentiszteletet is, sőt, néha még azokat a lemezeket is hallgatom. Elmegyek, mert Nick Cave csodálatos előadó, nem elég a lemezeket hallgatni, látni kell, mert Nick Cave ugyan őrült, zseni, de ennyi idő után felnőtt, profi, alázatos művész, akiről nem tudok elképzelni egy majd lesz, ahogy lesz, menjünk, sika-kasza-léc koncertet. Mert hallani akarom megint a Mercy Seatet élőben (úgyhogy nagyon ajánlom, hogy rajta legyen a setlisten).

Mert az új lemezt nagyon szeretem, a Grinderman is bejött már tavaly, de ez még inkább, pedig egy szomorú szerelmes szám sincs rajta, bírom, ahogy ötvenen túl (ezzel a borzalmas bajusszal meg hajjal) megint rokkol végre az öreg, és üvölteni akarom, mint itthon szoktam, hogy Lie down here and be my girl. Meg a bajusz, de azt már mondtam.

Ezek vannak, meg még egy tuti érvem. Lopom, de ennél jobbat nem tudok: aki nem jön, az PARASZT.

Eljössz, megnézed. Vagy akár el is áshatod magad.

Nick Cave and the Bad Seeds – Dig, Lazarus, Dig!!!